Za slovenskega arbitra se je prijavil le Jernej Sekolec

Hrvaška vlada bo svojega arbitra verjetno izbrala, tik preden bo sporazum zaživel v praksi.

Objavljeno
18. avgust 2011 10.53
Posodobljeno
18. avgust 2011 11.11
Majda Vukelić, notranja politika; Ro. K., Zagreb
Majda Vukelić, notranja politika; Ro. K., Zagreb

Ljubljana – Pravosodni minister Aleš Zalar je danes potrdil, da se je na razpis za slovenskega arbitra arbitražnega sodišča, ki bo določilo mejo med Slovenijo in Hrvaško, prijavil zgolj en kandidat, in sicer dr. Jernej Sekolec, podpredsednik londonskega sodišča za mednarodno arbitražo in član stalnega arbitražnega sodišča s sedežem v Haagu.

Prijava kandidata je prispela pravočasno in je popolna, zato je minister že včeraj zjutraj celotno dokumentacijo odstopil predsedniku države Danilu Türku, ki mora pred svojo odločitvijo – ali bo torej kandidata predlagal v izvolitev državnemu zboru – pridobiti mnenji vlade in sodnega sveta. Zalar je napovedal, da bo Sekolčevo kandidaturo podprl in da to pričakuje tudi od drugih članov vlade.

Pri tem ko je Zalar predstavil poklicno pot kandidata, ki je več kot trideset let povezana z delom v tujini, je poudaril, da gre za izjemnega pravnika, ki ima velik mednarodni ugled, saj je oblikoval vsa pomembnejša arbitražna pravila OZN.

V odgovoru na očitke, da bi z izbiro arbitra morali počakati do (predčasnih) volitev, je dejal, da je takšen »predlog nerealen in škodljiv za strateške interese Slovenije«, saj bi imela naša država zelo malo časa, da arbitražnemu sodišču posreduje ime svojega arbitra, potem ko bo Hrvaška predvidoma decembra pristopila k Evropski uniji.

Sicer pa je postopek izbire arbitra minister označil kot takšnega, »ki daje kandidatu visoko stopnjo demokratične legitimnosti, saj v njem sodeluje kar pet organov«.

Na Hrvaškem odzivov ob informaciji, da bo Jernej Sekolec najbrž slovenski arbiter v arbitražnem sodišču, ki bo določilo slovensko-hrvaško mejo, ni. Politikov ta vest za zdaj ne zanima, redki tamkajšnji mediji pa le povzemajo novinarska poročila iz Slovenije. Na Hrvaškem bo arbitra izbrala kar vlada, verjetno tik preden bo arbitražni sporazum zaživel v praksi.

Malo časa

Minister Aleš Zalar je pojasnil tudi, da je moralo ministrstvo zgodaj začeti postopek razpisa za arbitra (15. julija), saj v njem sodeluje pet organov (ministrstvo za pravosodje, vlada, sodni svet, predsednik republike in državni zbor), kar zahteva svoj čas.

Morali pa so upoštevati tudi možnost, da se na prvi razpis ne bi nihče odzval. To bi precej otežilo postopek izbire, saj vse kaže, da bo Hrvaška decembra pristopila k EU, takrat pa začnejo teči izjemno kratki roki, da država izbere svojega arbitra (mesec dni), sicer je ta izbira prepuščena predsedniku Meddržavnega sodišča v Haagu.

Hkrati je minister zavrnil očitke nekaterih pravnih strokovnjakov, da bi morali arbitra poiskati brez razpisa. Pojasnil je, da pri nas za to ni pravne podlage, saj je imenovanje arbitrov in drugih sodnikov mednarodnih sodišč vezano na zakon, ker arbitražni sporazum ne določa posebnega postopka imenovanja arbitrov.

Možne blokade?

Na naše vprašanje, ali pričakuje blokade postopka, je Zalar dejal, »da za zdaj nima podlage za takšno oceno, saj se za mesto poteguje le en kandidat, politična blokada pa bi se lahko zgodila, če bi Slovenija prepozno začela postopek izbire arbitra«. Drži, da smo v negotovih političnih razmerah, vendar Zalar pričakuje, da bi državni zbor lahko odločal o arbitru že septembra. »Je pa jasno, da če bi razpustili državni zbor, potem ta o arbitru ne more odločati.«

Strokovnost

Ker je Sekolec bolj strokovnjak za gospodarsko pravo kot za pravo morja, smo ministra še vprašali, ali bi se lahko zaradi te okoliščine kaj zapletlo. Dejal je, da je presoja primernosti kandidata v rokah predsednika države. Sam pa meni - s kandidatom se je v preteklosti večkrat srečal -, da gre za izjemno uglednega človeka, ki velja za vrhunsko strokovno avtoriteto.

Bolj kot specifična znanja med arbitri štejejo ugled in mednarodna prepoznavnost, česar Sekolcu ne manjka. V vsakem primeru pa imajo pri delu arbitraže pomembno vlogo odvetniki in pooblaščenci držav. Glede tega pa se nam po Zalarjevem mnenju ni treba ničesar bati. Naši agentki sta Mirjam Škrk in Simona Drenik.

Jelinčič podpira kandidata

Na informacijo, da se za mesto slovenskega arbitra poteguje Jernej Sekolec, se je danes kot prva izmed političnih strank odzvala SNS. Njen vodja Zmago Jelinčič je napovedal podporo kandidatu, saj je »nedvomno veliki pravni strokovnjak«, hkrati pa je bil kritičen do delovanja vlade pri arbitraži.

Zagrebu se ne mudi

Zagreb - Informacija, da je kandidat za slovenskega arbitra Jernej Sekolec, v hrvaški javnosti ni naletela na poseben odziv. Na hrvaško ministrstvo za zunanje zadeve smo že pred dnevi, ko se je pojavila informacija o Sekolcu, naslovili več vprašanj glede priprav Zagreba na arbitražo.

Vprašali smo, kako bodo izbrali hrvaškega arbitra, kako daleč so pri izboru ter ali med Ljubljano in Zagrebom že potekajo pogovori o imenovanju treh skupnih članov arbitražnega sodišča. Na ministrstvu za zunanje zadeve so pojasnili, da »še nimajo konkretnih odgovorov na ta vprašanja«, saj da se takšni postopki na Hrvaškem še niso začeli.

Tukajšnji tisk, ki se sklicuje na neuradne diplomatske vire, piše, da bo Zagreb sprejemal odločitve, tik preden bo arbitražni sporazum zaživel v praksi, arbitra pa bo najbrž skladno z dosedanjo prakso imenovala kar vlada.

Opozicija temu ne nasprotuje, od vlade pa pričakuje ustrezno izbiro, saj je na Hrvaškem več strokovnjakov, recimo Budislav Vukas ali Davor Vidas, od Banskih dvorov pa zahtevajo prevzem odgovornosti za to občutljivo odločitev. Znano je, da bo hrvaška odvetnica pred sodiščem Maja Seršić, predstojnica katedre za mednarodno pravo zagrebške pravne fakultete.