Za slovenskega arbitra se je prijavil le Jernej Sekolec

Hrvaška vlada bo svojega arbitra verjetno izbrala, tik preden bo sporazum zaživel v praksi.

čet, 18.08.2011, 11:11; spremenjen: 19:47

Kandidata za slovenskega člana arbitražnega sodišča bo izbral predsednik republike, z večino vseh poslancev pa ga bo izvolil državni zbor.

Slovenski arbiter bo eden izmed petih članov arbitražnega sodišča. Enega bo imenovala še Hrvaška, tri pa bosta državi izbrali s seznama kandidatov, uglednih strokovnjakov za mednarodno pravo, ki ga bo predstavila Evropska komisija.

Ljubljana – Pravosodni minister Aleš Zalar je danes potrdil, da se je na razpis za slovenskega arbitra arbitražnega sodišča, ki bo določilo mejo med Slovenijo in Hrvaško, prijavil zgolj en kandidat, in sicer dr. Jernej Sekolec, podpredsednik londonskega sodišča za mednarodno arbitražo in član stalnega arbitražnega sodišča s sedežem v Haagu.

Prijava kandidata je prispela pravočasno in je popolna, zato je minister že včeraj zjutraj celotno dokumentacijo odstopil predsedniku države Danilu Türku, ki mora pred svojo odločitvijo – ali bo torej kandidata predlagal v izvolitev državnemu zboru – pridobiti mnenji vlade in sodnega sveta. Zalar je napovedal, da bo Sekolčevo kandidaturo podprl in da to pričakuje tudi od drugih članov vlade.

Pri tem ko je Zalar predstavil poklicno pot kandidata, ki je več kot trideset let povezana z delom v tujini, je poudaril, da gre za izjemnega pravnika, ki ima velik mednarodni ugled, saj je oblikoval vsa pomembnejša arbitražna pravila OZN.

V odgovoru na očitke, da bi z izbiro arbitra morali počakati do (predčasnih) volitev, je dejal, da je takšen »predlog nerealen in škodljiv za strateške interese Slovenije«, saj bi imela naša država zelo malo časa, da arbitražnemu sodišču posreduje ime svojega arbitra, potem ko bo Hrvaška predvidoma decembra pristopila k Evropski uniji.

Sicer pa je postopek izbire arbitra minister označil kot takšnega, »ki daje kandidatu visoko stopnjo demokratične legitimnosti, saj v njem sodeluje kar pet organov«.

Na Hrvaškem odzivov ob informaciji, da bo Jernej Sekolec najbrž slovenski arbiter v arbitražnem sodišču, ki bo določilo slovensko-hrvaško mejo, ni. Politikov ta vest za zdaj ne zanima, redki tamkajšnji mediji pa le povzemajo novinarska poročila iz Slovenije. Na Hrvaškem bo arbitra izbrala kar vlada, verjetno tik preden bo arbitražni sporazum zaživel v praksi.

Malo časa

Minister Aleš Zalar je pojasnil tudi, da je moralo ministrstvo zgodaj začeti postopek razpisa za arbitra (15. julija), saj v njem sodeluje pet organov (ministrstvo za pravosodje, vlada, sodni svet, predsednik republike in državni zbor), kar zahteva svoj čas.

Morali pa so upoštevati tudi možnost, da se na prvi razpis ne bi nihče odzval. To bi precej otežilo postopek izbire, saj vse kaže, da bo Hrvaška decembra pristopila k EU, takrat pa začnejo teči izjemno kratki roki, da država izbere svojega arbitra (mesec dni), sicer je ta izbira prepuščena predsedniku Meddržavnega sodišča v Haagu.

Hkrati je minister zavrnil očitke nekaterih pravnih strokovnjakov, da bi morali arbitra poiskati brez razpisa. Pojasnil je, da pri nas za to ni pravne podlage, saj je imenovanje arbitrov in drugih sodnikov mednarodnih sodišč vezano na zakon, ker arbitražni sporazum ne določa posebnega postopka imenovanja arbitrov.

Možne blokade?

Na naše vprašanje, ali pričakuje blokade postopka, je Zalar dejal, »da za zdaj nima podlage za takšno oceno, saj se za mesto poteguje le en kandidat, politična blokada pa bi se lahko zgodila, če bi Slovenija prepozno začela postopek izbire arbitra«. Drži, da smo v negotovih političnih razmerah, vendar Zalar pričakuje, da bi državni zbor lahko odločal o arbitru že septembra. »Je pa jasno, da če bi razpustili državni zbor, potem ta o arbitru ne more odločati.«

Strokovnost

Ker je Sekolec bolj strokovnjak za gospodarsko pravo kot za pravo morja, smo ministra še vprašali, ali bi se lahko zaradi te okoliščine kaj zapletlo. Dejal je, da je presoja primernosti kandidata v rokah predsednika države. Sam pa meni - s kandidatom se je v preteklosti večkrat srečal -, da gre za izjemno uglednega človeka, ki velja za vrhunsko strokovno avtoriteto.

Bolj kot specifična znanja med arbitri štejejo ugled in mednarodna prepoznavnost, česar Sekolcu ne manjka. V vsakem primeru pa imajo pri delu arbitraže pomembno vlogo odvetniki in pooblaščenci držav. Glede tega pa se nam po Zalarjevem mnenju ni treba ničesar bati. Naši agentki sta Mirjam Škrk in Simona Drenik.

Jelinčič podpira kandidata

Na informacijo, da se za mesto slovenskega arbitra poteguje Jernej Sekolec, se je danes kot prva izmed političnih strank odzvala SNS. Njen vodja Zmago Jelinčič je napovedal podporo kandidatu, saj je »nedvomno veliki pravni strokovnjak«, hkrati pa je bil kritičen do delovanja vlade pri arbitraži.

Zagrebu se ne mudi

Zagreb - Informacija, da je kandidat za slovenskega arbitra Jernej Sekolec, v hrvaški javnosti ni naletela na poseben odziv. Na hrvaško ministrstvo za zunanje zadeve smo že pred dnevi, ko se je pojavila informacija o Sekolcu, naslovili več vprašanj glede priprav Zagreba na arbitražo.

Vprašali smo, kako bodo izbrali hrvaškega arbitra, kako daleč so pri izboru ter ali med Ljubljano in Zagrebom že potekajo pogovori o imenovanju treh skupnih članov arbitražnega sodišča. Na ministrstvu za zunanje zadeve so pojasnili, da »še nimajo konkretnih odgovorov na ta vprašanja«, saj da se takšni postopki na Hrvaškem še niso začeli.

Tukajšnji tisk, ki se sklicuje na neuradne diplomatske vire, piše, da bo Zagreb sprejemal odločitve, tik preden bo arbitražni sporazum zaživel v praksi, arbitra pa bo najbrž skladno z dosedanjo prakso imenovala kar vlada.

Opozicija temu ne nasprotuje, od vlade pa pričakuje ustrezno izbiro, saj je na Hrvaškem več strokovnjakov, recimo Budislav Vukas ali Davor Vidas, od Banskih dvorov pa zahtevajo prevzem odgovornosti za to občutljivo odločitev. Znano je, da bo hrvaška odvetnica pred sodiščem Maja Seršić, predstojnica katedre za mednarodno pravo zagrebške pravne fakultete.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
15 komentarjev
crni kos

Rajko
crni kos- misliš, da je kaj napisla narobe? Vesoljno slovenstvo se je ob vsakem pomembnem vprašanju ali dogodku za obstoj ali celovitost Slovenije delilo na naše in " naše "!!!! Še sreča, da je KK nabavila vodne topove.
----------------------------------
Znam ja za to, upravo sam pročitao "zgodovina slovencev do leta 1918" od Valentin Inzko-a.
Nevjerojatno je kako se povjest ponavlja, ili je čovjek tako proklet.

20. avgust 2011, ob 09:05:23
Rajko

crni kos- misliš, da je kaj napisla narobe? Vesoljno slovenstvo se je ob vsakem pomembnem vprašanju ali dogodku za obstoj ali celovitost Slovenije delilo na naše in " naše "!!!! Še sreča, da je KK nabavila vodne topove.

19. avgust 2011, ob 07:02:21
crni kos

znalec
od leta 1982 da dela v tujini
torej je preverjen kader - udbaš
kdorkoli je tista leta delal za jugoslavijo je moral iti čez kurz SDV, celo kurz NKVD
taki kadri so tudi prijatelji CIA in celo CEITGEISTA
seveda mu strokovnosti nihče ne oporeka
je pa človek ki do sedaj ni kaj prida naredil za slovenijo
samo za organizacijo ZEITGEIST zgleda, za svetovno globalno kontrolo kapitala torej....
----------------
Uh kaj si ti sve NADROBIO.

18. avgust 2011, ob 18:13:26
Rajko

Pola Slovenca Rudolfa naj mu postavijo nasproti, pa se bo posral enako kot Pavliha in Pogačnik.

18. avgust 2011, ob 17:44:34
znalec

od leta 1982 da dela v tujini
torej je preverjen kader - udbaš
kdorkoli je tista leta delal za jugoslavijo je moral iti čez kurz SDV, celo kurz NKVD
taki kadri so tudi prijatelji CIA in celo CEITGEISTA
seveda mu strokovnosti nihče ne oporeka
je pa človek ki do sedaj ni kaj prida naredil za slovenijo
samo za organizacijo ZEITGEIST zgleda, za svetovno globalno kontrolo kapitala torej....

18. avgust 2011, ob 16:04:24
California blue

Napisal sem komentar,pa ga niso hoteli objavit,sramota za delo.si!

18. avgust 2011, ob 15:51:57
Rajko

Kar se teme tiče, še vedno mislim, da bi bilo najbolj pametno, da bi se politiki in stroka vsedli skupaj in se dogovorili o vsem. Toda za slovensko politiko mi je jasno, da ni zmožna česa takega. Ne da ne bi hotela ampak nima ZNANJA!

18. avgust 2011, ob 13:42:12
Rajko

Naj nadaljujem o raziskavah oziroma informacijah o drugih turističnih točkah po svetu, razen trenutno Hrvaške.
Na nemški RTL sem gledal, več dni zaporedoma, kako novinar RTL-a skrbi za nemške turiste v Tajski, kako je raziskoval " poštenost " kretskih turističnih delavcev, itd., itd. Kaj se zgodi, ko npr. 1-200 turistov prevara kakšna turistična agencija? Turisti pridejo na počitnice, poberejo jim pasoše in morajo za kompletno naročeno in plačano storitev plačati še enkrat. Ali kako turiste po plažah okradejo in na koga se lahko obrnejo oziroma kdo od
tistih, ki naj bi bili za to plačani naj bi poskrbel za njih? V resnici pa nima pojma, kaj se dogaja z njegovimi rojaki oziroma ne verjame trditvam dokler se mu ne prinese podpisanih izjav in slik posameznega problema! Npr. umazana " pitna voda ", slabo očiščena soba v hotelu, neumite školjke in umivalniki, prah vsepovsod, ponekod speljane fekalije nad ali v ponikalnice, itd., itd. Ker postajajo, predvsem tuji, turisti vedno bolj strogi oziroma zahtevni tudi v hotelih z manj zvezdicami je zelo zanimivo videti, kaj vse lahko turist zahteva in do kakšnega varstva ima pravico v primeru neupoštevanja osnovnih higienskih pogojev!!!!???

18. avgust 2011, ob 13:40:23
Rajko

Nikoli nisem imel interesa gledati kakšne raziskave turističnih destinacij. Vedno mi je bila najljubša, in mi bo tudi ostala, Istra, ali hrvaška ali slovenska mi je pa zdaj vseeno. Dokler ima, in še bo imelo, več desettisoč slovenskih državljanov za najljubšo destinacijo Hrvaško, kar letno dokazujejo z milionskim obiskom, tako dolgo bo interes, tako Hrvaške kot Slovenije, da se mejno in druga pomembna vprašanja rešijo oziroma rešujejo s kompromisom in predvsem politično. Zanima me, kaj bi naredila slovenska javnost, če bi v končni odločbi arbitražnega sodišča za AS bilo zapisano, da je na podlagi tega in tega, končna odločitev, da Hrvaški pirpada
meja do Pirana ali Kopra? Kaj bi spet pobirali podpise za referendum? Se je kdo mogoče že vprašal kaj podobnega?

18. avgust 2011, ob 13:31:47
Flesh

Se strinjam lenivec :P

Dobro je, da ni nek politik za arbitra. Ta bo vsaj gledal stvari objektivno, seveda dobro za državo, a se ne bo šel umazanih iger pod mizo; vsaj upajmo.

18. avgust 2011, ob 13:16:55
neznan

lenivec

SDS je že proti, oni bi to izbirali po volitvah, "objektivno" nekoga njihovega, da bi ta ja izgubil arbitražo, da bi potem krivili "levico" za izgubo zemlje v večnost. Pokvarjenci. Nič, prav nič ni tej zalegi sveto, še najmanj država, prav trudijo se jo uničevati na vsakem koraku.
-------------------------
Jao, ti si dasa. Kak si bistar.

18. avgust 2011, ob 13:06:42
lenivec

Respect pred njegovim življenjepisom in mestih, ki jih zaseda. SDS je že proti, oni bi to izbirali po volitvah, "objektivno" nekoga njihovega, da bi ta ja izgubil arbitražo, da bi potem krivili "levico" za izgubo zemlje v večnost. Pokvarjenci. Nič, prav nič ni tej zalegi sveto, še najmanj država, prav trudijo se jo uničevati na vsakem koraku.

18. avgust 2011, ob 12:01:35
Neznan

Morda je gospod res neznan slovenski politični sceni, a je to prej prednost kot slabost. Želim mu veliko uspeha.

18. avgust 2011, ob 11:57:49
Szlomšek

Kdo pa je to? Arbiter bi moral biti Marjan Podobnik ali pa Peter p. Klasinc, ne pa neki Sekolec...

18. avgust 2011, ob 11:18:10
baldrick        

Resnično upam, da bo okrog tega čim manj politikantskega svinjanja. Takšnih eminenc nimamo prav dosti.

18. avgust 2011, ob 11:18:09
15 komentarjev
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej