Za socialo, delo in invalide več kot letos

Višja bo socialna pomoč in nekateri otroški dodatki, več bo štipendij in mest v varstveno-delovnih centrih.

Objavljeno
01. oktober 2015 17.32
Barbara Hočevar, notranja politika
Barbara Hočevar, notranja politika
Ljubljana - Resor za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je eden največjih proračunskih porabnikov med ministrstvi. V predlogu proračuna za leto 2016 mu je namenjenih še nekaj več denarja, kot ga je imelo na voljo letos, med drugim tudi na račun socialnih transferjev.

Predlog proračuna 2016 za ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ) znaša 1,472 milijarde evrov, kar pomeni, da je za približno 65,2 milijona evrov (oziroma 4,6 odstotka) višji od ocene realizacije za letos. Za leto 2017 je predlog spet nižji in blizu letošnje realizacije - 1,408 milijarde.

Dodaten denar bo namenjen skoraj vsem področjem, ki jih pokriva MDDSZ - tako trgu dela in zaposlovanja kot socialnemu varstvu, družini in invalidom.

Na trgu dela in zaposlovanja bo več sredstev šlo za izvajanje ukrepov aktivne politike zaposlovanja - ti bodo v prihodnosti usmerjeni predvsem k najbolj ranljivim skupinam na trgu dela, na primer starejšim in dolgotrajno brezposelnim, ki kljub ugodnejšim gospodarskim razmeram potrebujejo pomoč pri vstopu na trg dela. Predvidevajo, da bo za to na razpolago 95 milijonov evrov.

Prihodek od ukrepa

Med ukrepi, za katere računajo, da bodo doprinesli v proračun, na MDDSZ naštevajo predlog zakona o interventnem ukrepu na področju trga dela, s katerim bi bili delodajalci, ki zaposlijo brezposelnega, starejšega od 55 let, oproščeni svojega dela plačila prispevkov za socialno varnost za največ 24 mesecev. Pričakujejo, da bi se s to spodbudo prihodki proračuna zaradi dohodnine in vplačanih prispevkov za socialno varnost povečali za 6 milijonov evrov leta 2016 in 12,2 milijona leta 2017. Prihranek pa bi bil pri izplačilu nadomestil za brezposelnost in denarne socialne pomoči. Zaradi boljših gospodarskih razmer in napovedi več delovnih mest, predvidevajo, da bo vsako leto za 10 milijonov evrov manj transferjev brezposelnim.

Za 18 evrov več pomoči

Več bo denarja za državne štipendije. Od 1. januarja 2016 bo do njih upravičen tudi tisti del mladih, katerih družine spadajo v 5. dohodkovni razred, ki imajo med 53 do 56 odstotkov povprečne neto plače na člana oziroma do 563 evrov. Kar pomeni, da bo štipendije lahko prejemalo 3218 več dijakov in študentov, kakor jih danes. Povprečno mesečno število upravičencev se bo povečalo na 45.676, v skupnem znesku pa s 93 milijonov na 96,3 milijona evrov na leto.

Dobrih 24 milijonov evrov več bo v prihodnjem letu šlo na račun višje denarne socialne pomoči. Ta bo po novem 288,81 za samsko osebo, oziroma 18 evrov več, kot je zdaj.

V paket delne odprave varčevanja po zujfu spada povišanje otroškega dodatka za desetino v 5. in 6. dohodkovnem razredu. Na letni ravni v 5. dohodkovnem razredu to pomeni 57,6 evra za tričlansko družino z enim otrokom in 124 evra za štiričlansko družino z dvema otrokoma. Če slednja spada v 6. dohodkovni razred bo razlika 82,2 evra. Državo bo to stalo 4 milijone na leto. Še 3 milijone pa 5 dodatnih dni plačanega očetovskega dopusta.

Skupaj se bodo socialni transferji v primerjavi z letos povečali za dobrih 30 milijonov, na več kot 1,2 milijarde evrov.

Zaposlitveni centri za invalide

Na področju socialnega varstva načrtujejo širitve v javnih zavodih, kjer izvajajo vodenje, varstvo in zaposlitev pod posebnimi pogoji za odrasle z motnjami v telesnem in duševnem razvoju. V varstveno-delovnih centrih se bo število uporabnikov povečalo za 100, iz 2634 na 2734. Zdaj je na čakalnih seznamih teh zavodov kar 455 vlog.

Nekaj več sredstev kot letos bo v prihodnjih dveh letih na postavkah povečanja zaposlovanja invalidov. Julija letos so odprli 4 zaposlitvene centre, toliko jih bodo tudi leta 2016 in 2017. Za programe socialne vključenosti invalidov bo namenjenih dodatnih 385.000 evrov leta 2016 in 321.000 leta 2017. Zaradi povečanja števila gluhih oseb, ki imajo pravico tolmačenja slovenskega znakovnega jezika, bo 203.000 evrov več, dodatnih 817.000 pa za prilagoditve vozil ter zahtevke za tehnične pripomočke za slepe in slabovidne.