Za uravnoteženje se iščejo še levi ekstremisti

Vlada parlamentu noče oddati poročila, neuradno zato, ker je polno ugotovitev o desnem ekstremizmu in nič o levem.

Objavljeno
13. julij 2012 23.14
Dejan Karba, notranja politika
Dejan Karba, notranja politika
Ljubljana – Edina komisija v državi, ki v imenu državnega zbora bedi nad delovanjem predsedniku vlade podrejene Slovenske obveščevalno-varnostne agencije, je še vedno praznih rok. Poročila o ekstremistih ji vlada še vedno ni izročila. Niti pojasnila, zakaj tega ne naredi.

Ko je Iztok Prezelj, strokovnjak za terorizem z ljubljanske fakultete za družbene vede, pred časom v Delu opozoril na škodljivost prepletanja predstavnikov izvršne in zakonodajne veje oblasti s posameznimi ekstremističnimi skupinami, »na kar kažejo primeri tako iz Slovenije kot iz tujine«, smo opozorili na edino tovrstno prepletanje pri nas: na ekstremistično organizacijo Blood and Honour, katere predsednik Dejan Prosen je član SDS.

Na to, da bi lahko bila prav ta domnevna povezanost ekstremistične organizacije s politično stranko razlog, da premier in predsednik te stranke Janez Janša poročila Sove ne izpusti iz rok, nismo pomislili. A prav to zdaj ugotavljajo nekateri člani omenjene parlamentarne komisije, ki so nas opozorili, da koalicijske partnerice to poročilo pravzaprav že imajo, vendar ga hočejo spremeniti tako, da bo poleg »desnih« v poročilu ugotovljena tudi navzočnost »levih« ekstremističnih skupin v državi.

Mate: Zanimati bi nas moral tudi levi ekstremizem

Zadevo smo preverili in (za zdaj) ugotovili naslednje: ko je komisija na za javnost zaprtem delu seje minulo sredo razpravljala o nedostopnosti vladnega poročila, je poslanec SDS Dragutin Mate problematiziral, da komisijo zanima samo »desni« ekstremizem, moral pa bi jo ekstremizem vseh strani. Predlagal je, naj komisija poleg vladnega poročila obravnava tudi poročilo Vinka Gorenaka (SDS) še iz časov, ko je ta kot predsednik odbora za notranjo politiko ugotavljal akterje »atentata« na parlament pred dvema letoma.

Zadeva je jasna: komisija je obe obveščevalno-varnostni službi (Sovo in Ovs) pozvala, naj jima pošlje podatke o vseh oblikah ekstremizma v državi in strategijo obrambe pred njegovo morebitno eskalacijo. O zgolj »desnih« ekstremističnih skupinah ni govoril nihče.

Niti za predsednika republike

Da bi koalicijski partnerji res že videli to komisiji nedostopno poročilo, nam niso potrdili iz nobene koalicijske stranke. Prvak SLS Radovan Žerjav je dejal, da o tem sliši prvič, vodja poslancev Desusa Franc Jurša pa je povedal, da poročila sicer ni videl, »slišal pa sem za to dopolnitev«.

Pri raziskovanju smo naleteli na še eno nepravilnost oziroma sprenevedanje. Na eni od tajnih sej komisije je pooblaščenec ene od obveščevalno-varnostnih služb (podatki so znani uredništvu) zatrdil, da so poročilo takrat, ko so ga poslali vladi, poslali tudi predsedniku republike Danilu Türku. Kar pa ni res: v kabinetu predsednika republike zatrjujejo, da predsednik – tako kot parlamentarna komisija – poročila nima.

Prerok Zvone Černač

Nerazumljivo vladno norčevanje iz parlamentarne komisije je še najlepše opisal nekdanji predsednik omenjene komisije Zvonko Černač, takrat seveda še opozicijski poslanec. Besede, ki jih je izrekel pred dobrim letom, zvenijo preroško: »Parlamentarnega nadzora nad delom obveščevalno-varnostnih služb sedanja oblast ne sprejema kot enega od mehanizmov za preprečevanje ter odkrivanje nepravilnosti in anomalij, ki se lahko pojavljajo v okviru nadzorovanih institucij, temveč kot nepotrebno motnjo in ugotovitev, da si je oblast v celoti politično podredila policijo in Sovo, parlamentarni nadzor je zanjo moteč in nepotreben.«