Za ustavno sodišče, ki ni vrednostno omahljivo

Jutri bodo znani člani fiskalnega sveta, potem so na vrsti ustavni sodniki – zaupanje v pravo je izziv.

Objavljeno
20. marec 2017 20.51
Majda Vukelić
Majda Vukelić

Ljubljana – V sredo bo znano, ali bodo Matej Accetto, Klemen Jaklič, Rajko Knez in Marijan Pavčnik novi ustavni sodniki. Nekateri spet govorijo o (trhli) vezani politični trgovini, saj bodo poslanci o članih fiskalnega sveta odločali danes. Če se bo zalomilo pri njih, se lahko tudi pri sodnikih.

Proti pričakovanjem je namreč odločanje o treh članih fiskalnega sveta – za predsednika kandidira ekonomist Davorin Kračun, za člana pa sta kandidata Alenka Jerkič s stalnega predstavništva Slovenije v Bruslju in Tomaž Perše s finančne uprave – na dnevnem redu državnega zbora pred volitvami štirih novih ustavnih sodnikov. Toda tako v koaliciji kot v opoziciji je zaznati, da so predlogi, ki potrebujejo različno parlamentarno večino, vendarle usklajeni in da presenečenj ne bo.

Trdne osebnosti in distanca

Sicer pa je izbira novih ustavnih sodnikov že več kot na pol poti. Po potrditvi vseh štirih kandidatov v mandatno-volilni komisiji sta se širši javnosti že predstavila Marijan Pavčnik in Matej Accetto. Akademik Pavčnik je prepričan, da na ustavno sodišče ne sodijo pravniki, ki mislijo politično in so s politiko interesno povezani. »Ustavni sodniki morajo biti nad vsakodnevnimi političnimi interesi in konflikti. Le trdne osebnosti, ki znajo vzpostaviti distanco, so sposobne prisluhniti in se pri odločanju, če za to obstajajo argumenti, pridružiti drugemu tudi tedaj, ko gre za zadeve, ki so načeloma bliže sogovornikovemu svetovnemu nazoru. Ustavno sodišče, ki tovrstne strpnosti ne zmore, je ranljivo in vrednostno omahljivo.« Toda tudi pričakovanja politike imajo svojo mejo. Ustavne sodbe je treba spoštovati, čeprav s stisnjenimi zobmi.

Dosledni varuh ustavnega reda

Izredni profesor Accetto meni, da je naloga ustavnega sodišča, da se argument moči umakne moči argumenta, da se tehtanje političnih ali družbenih interesov nadomesti s tehtanjem objektivnih razlogov za rešitev, kot jo narekuje pravni red. Ustavno sodišče ne sme biti akter družbenih sprememb, ampak »zgolj dosledni varuh ustavnega reda«. Res pa je, da se tako ustavno sodišče kot pravosodje »soočata s trajnimi izzivi zaupanja v pravo«.

Jutri se bosta javnosti predstavila še Rajko Knez in Klemen Jaklič.