Za vojsko ni, za veterane več

Vlada je veteranom namenila dodatnih 750.000 evrov, sindikatu vojakov se to zdi nesprejemljivo.

pon, 01.02.2016, 20:00

Ljubljana – Veteranska združenja bodo letos po odločitvi vlade razpolagala z dvakrat več denarja kot lani. Ministrstvo za obrambo jim bo razdelilo več kot poldrugi milijon evrov. S tistimi, ki bodo izbrani na javnem razpisu, bo pogodbe o sofinanciranju predvidoma podpisalo že marca. Sindikat vojakov protestira.

Razdeljevanje davkoplačevalskega denarja slovenskim veteranom je v javnosti in med veterani vedno spremljala senca dvoma o poštenih deležih. Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je denar do lani delilo med 14 veteranskih združenj (leta 2013 so razdelili 1.170.000 evrov, predlani 903.033 evrov), je ministrstvo za obrambo lani po uvedbi pravilnika o merilih za pregledno podlago drugih področij za sodelovanje državnih organov s civilnodružbenimi organizacijami, denar razdelilo le med devet organizacij.

Delitev še skrivnost

Največ denarja, 276.000 evrov, je po novem pravilniku lani prejela Zveza združenj borcev za vrednote NOB (ZBB), 50.000 evrov manj od ZBB pa je lani dobila Zveza veteranov vojne za Slovenijo, ki je v primerjavi z letom 2013 izgubila 78.000 evrov. Kako bo ministrstvo razdelilo denar letos, je še skrivnost, Aleš Sila z ministrstva za obrambo pa napoveduje: »Prav te dni bomo začeli veteranskim organizacijam pošiljati odgovore na njihove vloge. Dober mesec bomo porabili za pregledovanje, dopolnjevanje in vrednotenje dopisov, pogodbe o financiranju pa bomo najverjetneje začeli z veterani podpisovati marca«.

Zakaj je vlada za letos zvišala sredstva veteranom za dodatnih 750.000 evrov, Sila ni vedel, so se pa že oglasili sindikati. Gvido Novak iz Sindikata vojakov Slovenije je včeraj o tem že pisal predsedniku parlamentarnega odbora za obrambo Žanu Mahniču (SDS). Sporočil mu je, da se jim ne zdi sprejemljivo, »da so na odbore za obrambo redno vabljena prostovoljna društva in nekatere veteranske organizacije, ki so poleg drugih ugodnosti letos dobili še enkrat več sredstev. S tem denarjem bi vsem pripadnikom lahko izplačali vse presežke ur in nadure.«

***

Več lahko preberete že danes po 22. uri v večernem Delu, ki ga dobite v naši spletni aplikaciji za IOS in Android, oziroma jutri v časopisu.

Prijavi sovražni govor