Za zaprtimi vrati tudi o veleposlaniku v Zagrebu

Ocene diplomatov gredo v smer, da je Aleksander Geržina dober izbor, čeprav bi tam raje videli Iztoka Mirošiča.

Objavljeno
23. junij 2015 23.31
Strmol
Rok Kajzer, Ozadja
Rok Kajzer, Ozadja
Po neuradnih informacijah bo odbor za zunanjo politiko državnega zbora danes razpravljal o veleposlanikih, med drugim tudi kandidatu za novega veleposlanika v Zagrebu Aleksandru Geržini. Kot smo konec maja poročali v Delovih Ozadjih, v Zagreb odhaja v. d. vodje direktorata za bilateralo in evropske zadeve Geržina, ki ima močno zaledje v zunanjem ministru Karlu Erjavcu in Desusu. Podpredsednik stranke in tesen Erjavčev sodelavec je namreč Saša Ivan Geržina, oče bodočega veleposlanika.

Odločajo težkokategorniki

Takrat smo opozorili, da imajo pri odločanju, kdo bo veleposlanik in kje, glavno besedo tako imenovani težkokategorniki, med njimi zlasti predsednik republike, premier in zunanji minister (skupaj z več močnimi prišepetovalci). Zaledje torej ni nepomembno, še posebno, ko gre za privlačna veleposlaništva, kot je tisto v Zagrebu.

Geržina znanje - opravljal je več funkcij na zunanjem ministrstvu in v tujini - ima, prav tako si je najpomembnejše izkušnje nabral v času, ko je vodil veleposlaništvo na Dunaju. Za Zagreb ga sicer kvalificira tudi dejstvo, da je vodil sektor za Hrvaško leta 2004, čeprav so se politične razmere pri sosedih, prav tako v dvostranskih odnosih, od takrat bistveno spremenile.

Težki veleposlaniški časi

Ocene diplomatov gredo v smer, da je Geržina dober izbor za Zagreb, čeprav bi tam raje videli morebitnega kandidata za veleposlanika v Srbiji Iztoka Mirošiča, ki uživa popolno podporo predsednika države Boruta Pahorja. Mirošič, znan kot »težak karakter«, bi bil, upoštevajoč precej trde odnose s Hrvaško, po mnenju naših sogovornikov prav zaradi značajskih lastnosti idealen kandidat za diplomatsko delovanje v južni sosedi.

Sicer pa izkušeni diplomati opozarjajo, da zna imeti Geržina že na začetku precejšnje težave, če se bo zgodil črni scenarij - eksplozivna kombinacija odločitve arbitraže (ki ne bi šla v hrvaško korist) in predvolilne kampanje oziroma volitev. Vse to naj bi se namreč zgodilo jeseni. Tudi zato ni manjkalo predlogov, da se z napotitvijo novega veleposlanika nekoliko počaka in da ta del posla opravi izkušena sedanja ekipa v Zagrebu.