Za zaprtimi vrati začeli pogajanja o plačah javnega sektorja

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar sindikatom predlaga večjo fleksibilnost.

Objavljeno
30. marec 2015 21.47
mpi*podpis
S. H.
S. H.

Ljubljana – Vlada se je vdanes prvič sestala s sindikati javnega sektorja, da bi se začela pogajati o spremembah plačnega sistema. Minister Boris Koprivnikar predlaga, da bi bil del plače odvisen od delovne uspešnosti, sindikati pa bi spremenili minimalne plače. 

Branimir Štrukelj, predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS) in glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (SVIZ), je dejal, da je v analizi mnogo neznank. Zmotilo ga je tudi, da bodo plačni sistem reformirali pri nespremenjeni masi plač, kar pomeni, da bodo nekaterim vzeli, drugim pa dali. Zaradi tega sindikati pri tem ne bodo sodelovali. »Izjemno težko je zagotavljati motivirane delavce v javnem sektorju, če jih ne moreš motivirati tudi s plačno politiko,« je poudaril minister in dodal, da se bo s finančnimi omejitvami treba sprijazniti.

Da bodo marca začeli pogajanja o plačnem sistemu in politiki plač v javnem sektorju, so se vlada in sindikati zavezali v dogovoru, ki so ga podpisali konec prejšnjega leta. Socialni sporazum predvideva tudi »prenovo sistema plač z motivacijskimi mehanizmi.«


Pred začetkom pogajanj je vlada sindikatom poslala analizo plačnega sistema. V njej so zapisani vladni cilji: uvedba instrumentov za upravljanje stroškov dela, odvisnih od javnofinančnih in makroekonomskih kazalcev, prilagoditev različne stopnje vključenosti delov javnega sektorja v plačni sistem in sprememba sistema za večjo fleksibilnost določanja plač. Pretresli naj bi tudi sistem napredovanj, dodatkov in izplačevanje delovne uspešnosti, vrednotenje dela pooblaščenih uradnih oseb ter odpravili anomalije v najnižji plačni skupini J, kjer so npr. hišniki, čistilke, kuharji, računovodje in poslovni sekretarji; večina jih prejema razliko do minimalne plače.

Branimir Štrukelj, predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS) in glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (SVIZ) je pred dnevi – ko je Urad za makroekonomske analize in razvoj za letos napovedal 2,4 odstotno rast BDP – dejal, da bi morali plače v javnem sektorju v prihodnjem letu začeti zviševati.

V Svizu že vnaprej zavračajo »podaljšanje znižanja plač in ostalih varčevalnih ukrepov« in vztrajajo pri uresničitvi dogovora, da se 1.1. 2016 plače dvignejo na raven pred znižanjem in da prenehajo veljati tudi zamrznitev delovne uspešnosti, znižanje premij dodatnega pokojninskega zavarovanja in regresa za letni dopust.

Konfederacija novih sindikatov Slovenije – Neodvisnost, Pergam, Konfederacija sindikatov 90 Slovenije, Slovenska zveza sindikatov – Alternativa, Zveza delavskih sindikatov Slovenije – Solidarnost, Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) in KSJS pripravljajo spremembe zakona o minimalni plači, ki bi nekatere dodatke izvzeli iz minimalne plače. Spremenili bi tudi insolvenčno zakonodajo, in sicer tako, da bi v primeru stečaja najprej poplačali delavce. Tem predlogom nasprotujejo delodajalci; zavrnili so jih že pri pogajanjih za Socialni sporazum za obdobje 2015–2016, saj da naj bi takšni ukrepi še bolj prizadeli podjetja, ki so že tako v težavah.