Za zdaj kandidata Ljudmila Novak in Marjan Šarec

Šarec: Ugodne ankete so dober pokazatelj in spodbuda za delo
Objavljeno
11. september 2017 22.41
Zoran Potič
Zoran Potič

Ljubljana, Maribor – Ljudmili Novak, ki je svojo kandidaturo na Državno volilno komisijo prva vložila v petek, je včeraj sledil Marjan Šarec. Veliko pred iztekom roka za izpolnitev formalnih pogojev je predložil seznam 4500 podpisov in izjavo svoje stranke, da se podaja v predsedniško tekmo.

Medtem ko za veliko večino napovedanih kandidatur za predsednika republike še vedno zbirajo podpise za izpolnitev formalnih pogojev, sta doslej etapni cilj pretekla le Ljudmila Novak in Marjan Šarec. Prva bo nastopila kot predsedniška kandidatka stranke NSi, saj se je oprla na podpise poslancev svoje stranke, drugi bo kandidat svoje stranke (Lista Marjana Šarca) in skupine volivcev. Včeraj je Šarec ob vložitvi dokumentacije na DVK pojasnil, da so v dobrih dveh tednih zbrali več kot dovolj podpisov. Dovolj bi jih bilo 3000, zbrali pa so jih 4500 in bi jih lahko še precej več, če bi jih zbirali do izteka roka, ko je skladno s predvolilnimi opravili še mogoče zbirati podpise volivcev, to je 27. septembra.

Ljudmila Novak je v petek kot prva vložila kandidaturo.

Šarec: Odločajo volivci

Zbiranje podpisov je bilo naporno, je priznal Šarec, a s tem dejanjem dela na terenu ni konec, ampak se šele začenja. Šarec je pojasnil, da se bo še naprej držal pravila, da se bodo približali ljudem, se z njimi pogovarjali in poslušali njihove težave. Glede na dosedanje raziskave javnega mnenja, v katerih se Šarec uvršča na visoko drugo mesto, v zadnjem Barometru so ga sodelujoči tudi zelo dobro ocenili (je na drugem mestu, za Borutom Pahorjem), ni hotel špekulirati, ali se bo uvrstil v drugi krog predsedniških volitev. Odločitev je v rokah volivcev, pravi Šarec, zdaj se osredotoča na kampanjo in trdo delo. Je pa po anketi, v kateri se je po priljubljenosti zelo približal Pahorju, izjavil, da ga rezultati veselijo, ker so vendarle neki pokazatelj in dobra spodbuda za naprej, nikakor pa jih po njegovem ne moremo jemati za »suho zlato«.

Tomc: Najprej spoštovanje

»Zavedam se, da so formalne pristojnosti predsednika republike relativno omejene, bolj kot formalne pristojnosti pa je pomembno, da je predsednik neformalna moralna in politična avtoriteta. Da to postane, mora imeti najprej spoštovanje, to pa ne pride kar tako. Ko ga doseže, ima tudi neformalno moč, da vpliva na boljše življenje v tej državi,« je na včerajšnji uradni predstavitvi svoje kandidature za predsednico države v Mariboru dejala Romana Tomc. Kandidatka opozicijske SDS, ki je poslanka v evropskem parlamentu, je še poudarila, da je Slovenija je v nekakšnem krču, ker različni akterji med seboj ne znajo sodelovati. »Kot bodoča predsednica lahko iz vsega srca obljubim, da bom kot moralna in politična avtoriteta spoštovala vse in se trudila, da bodo ti, ki pomembno vplivajo na življenje v naši državi, delovali tako, da bo ljudem dobro.«

Romana Tomc je četrta ženska, ki bo na predsedniških volitvah izzvala sedanjega predsednika Boruta Pahorja.

Tomčevi bo družbo v kampanji delala še vrsta kandidatk. Denimo šolska ministrica Maja Makovec Brenčič v barvah stranke SMC, po vsej verjetnosti pa še Angelca Likovič, ki v družbi članov stranke Gibanje za otroke obiskuje kraje po Sloveniji, zbira podpise in predstavlja kandidate že za parlamentarne volitve prihodnje leto.

Včeraj so v Novi Gorici, na domačem terenu, opazili Boruta Pahorja, ki si je zadal cilj zbrati najmanj 5000 volivcev, dan premora oziroma dva pa si je vzel Milan Jazbec, ki je sporočil, da bo pred stojnicami za zbiranje podpisov znova v sredo v Brežicah in v Ljubljani.