Zaab bo izbrisal Alenko Bratušek

Peter Vilfan: Potreben bo premislek, situacija v stranki ni ugodna. O morebitnem nasledniku se še niso pogovarjali.

Objavljeno
01. september 2014 20.01
Zoran Potič, Mario Belovi, notranja politika
Zoran Potič, Mario Belovi, notranja politika

Ljubljana − Zaradi predvidenega odhoda Alenke Bratušek v Bruselj so najbolj zaskrbljeni v njeni stranki Zaab. »Potreben bo resen premislek, kako naprej, situacija v stranki ni najbolj ugodna,« pravi podpredsednik stranke in poslanec Peter Vilfan.

Vodja poslanske skupine Zaab Jani Möderndorfer pojasnjuje, da se za stranko nič ne spreminja, dokler ne bo Alenka Bratušek imenovana za evropsko komisarko (če se bo to sploh zgodilo). Konec oktobra ali na začetku novembra bodo izvedli že pred časom napovedani kongres, na katerem bo priložnost tudi za izvolitev novega vodstva. Že ob ustanovitvi stranke junija letos je bilo predvideno, da bodo ime predsednice vlade Alenke Bratušek uporabili le začasno za potrebe volitev, tako kot so to storili v Stranki Mira Cerarja ali Pozitivni Sloveniji, pojasnjuje Möderndorfer, na kongresu pa bi se preimenovali v stranko z bolj jasnim socialno-liberalnim profilom.

Podpredsednik stranke Peter Vilfan pravi, da bi z odhodom Bratuškove v Bruselj ostali brez predsednice in njenega uveljavljenega imena, saj »komisarka ne bo predsednica stranke. O njenem morebitnem nasledniku ali naslednici pa se v stranki še nismo pogovarjali«. Ker je podpredsednik stranke, bi lahko tudi on prevzel vodenje stranke, a tega nima v načrtu, pravi.

Spremembe v stranki Zaab

Tudi Möderndorfer potrjuje, da se o nasledniku Bratuškove še niso pogovarjali, možno je, da bi vodenje stranke začasno prevzel eden od podpredsednikov. Poleg Vilfana sta to še podjetnik Robert Golob in nekdanja poslanka Maša Kociper. Ali bi to lahko bila tudi trajnejša rešitev, pa morajo v stranki še temeljito premisliti.

Delovanje stranke bodo morali dodatno osmisliti tudi glede na dejstvo, da niso postali del vladajoče koalicije. To je za novo stranko morda celo bolje, dodaja Möderdorfer. Pričakuje, da bodo zaradi tega v stranki določene kadrovske spremembe, ker se položaj stranke in interesi posameznikov verjetno ne bodo prekrivali. Po njegovem to odpira možnosti za nove ljudi. »Če se bo stranko dobro vodilo in če bo zagovarjala dobre projekte, lahko dosežemo v prihodnje dober rezultat,« meni Möderndorfer.

Če bo Alenka Bratušek izvoljena za evropsko komisarko, bo njen sedež v državnem zboru pripadel po rezultatu na volitvah drugi najuspešnejši v volilni enoti, Maji Zupan, ki jo je v okraju Radovljica 2 volilo 5,28 odstotka volivcev. V kranjski volilni enoti je Bratuškova kandidirala v dveh okrajih Kranj in zbrala 7,32 in 6,91 odstotka. Zupanova je s 5,28 odstotka v Radovljici dosegla tretji rezultat, le za odtenek je uspešnejša od Alenke Pavlič, ki jo je v okraju Jesenice volilo 5,24 odstotka glasujočih v okraju.