Začasno vodenje vrhovnega sodišča naj bi prevzela Nina Betetto

Na tretji razpis za najvišje predsedniško mesto v rednem sodstvu se za zdaj ni prijavil nihče.

Objavljeno
04. november 2016 20.35
sipic/vrhovno sodisce
Majda Vukelić
Majda Vukelić
Ljubljana – Do včeraj se na tretji razpis za predsednika vrhovnega sodišča ni prijavil nihče, nam je sporočil predsednik sodnega sveta Marko Novak. Rok za oddajo prijav se bo iztekel jutri, vendar bo sodni svet na morebitne prijave počakal do ponedeljka opolnoči.

Tudi naša poizvedovanja med vrhovnimi sodniki, ali je kdo oddal prijavo za mesto predsednika najvišjega rednega sodišča v državi, so pokazala, da se bo tretji razpis najverjetneje končal tako kot prvi. To je brez prijav. Nekateri so ugibali, da bi svoji kandidaturi mogoče ponovila vrhovna sodnika Rudi Štravs in Vladimir Horvat, ki sta po drugim razpisu dobila podpori svojih kolegov vrhovnih sodnikov na občni seji, ne pa tudi sodnega sveta, zato je pravosodni minister Goran Klemenčič ustavil postopek, vendar se to ni pokazalo za točno. Horvat nam je povedal, da se znova ne poteguje za predsedniško mesto, enako naj bi veljalo za Štravsa. Po naših informacijah kandidature ni vložila niti vrhovna sodnica Mateja Končina Peternel, nekdanja predsednica sodnega sveta in še vedno njegova članica, čeprav so jo nekateri kolegi k temu nagovarjali.

Začasno vodenje

Ker se bo dosedanjemu predsedniku vrhovnega sodišča Branku Masleši 23. novembra iztekel šestletni mandat, bodo vrhovni sodniki v torek na občni seji odločali o začasnem vodenju vrhovnega sodišča. Kandidatka za začasno predsednico je dosedanja podpredsednica vrhovnega sodišča Nina Betetto. Če ji bodo kolegi izrekli podporo, bo vrhovno sodišče vodila šest mesecev (z možnostjo ponovnega polletnega vodenja) oziroma do izvolitve novega predsednika ali predsednice.

Kandidature za ustavno sodišče

Hkrati bodo na tej seji odločali tudi o kandidaturi Betettove za ustavno sodnico. V četrtek se bo iztekel rok, ki ga je določil predsednik republike Borut Pahor za štiri prosta mesta na ustavnem sodišču. Šestindvajsetega marca prihodnje leto se bo devetletni mandat iztekel Jasni Pogačar, Mitji Deisingerju in Janu Zobcu, 24. aprila pa še Ernestu Petriču. Da bi vrhovna sodnica Betettova kandidirala za ustavno sodnico, je predlagala Končina Peternelova. Za mesto ustavnega sodnika se bo potegoval tudi Klemen Jaklič, predavatelj s harvardske univerze. Pahor je izrazil željo, da bi se za ponovne kandidature potegovali tudi tisti, ki jih ni izbral na prejšnjem razpisu ob poteku mandatov Miroslavu Mozetiču in Marti Klampfer (na njuni mesti sta bila izvoljena Špelca Mežnar in Marko Šorli), vendar morajo vsi znova dati soglasje, da še enkrat kandidirajo za mesta ustavnih sodnikov. Takrat so kandidirali še višja sodnika Darinka Dekleva Marguč in Damjan Gantar, Anže Erbežnik, predavatelj na novogoriški evropski pravni fakulteti, Boštjan Pintar, ki v prijavi ni navedel zaposlitve, Rok Svetlič, izredni profesor na primorski fakulteti za humanistične študije, Bojan Škof z mariborske pravne fakultete in Andraž Zidar, programski direktor evropskega magistrskega programa človekovih pravic in demokratizacije v Benetkah.