Začenja se iskanje novega mandatarja

Politični pretresi se nadaljujejo. Desus gre uradno iz vlade. Lukšič pa je spet zavrnil Bratuškovo.

Objavljeno
03. februar 2013 18.32
lvu*TISKOVNA KONFERENCA
Tanja Starič, notranja politika
Tanja Starič, notranja politika

Ljubljana - Prihodnji dnevi bodo ključni za oblikovanje morebitne nove koalicije in prehodne vlade do predčasnih volitev. Jutri bo odločitev o izstopu iz Janševe vladne koalicije predvidoma sprejel svet Desusa, oba ministra Karl Erjavec in Tomaž Gantar pa bosta uradno odstopila 22. februarja.

Hkrati bo predsedujoča Pozitivni Sloveniji Alenka Bratušek nadaljevala pogovore o tako imenovani projektni koaliciji, ki bi jo podpirale vse stranke, razen vladajoče SDS. Po naših informacijah bodo zdaj stranke že začele uradno iskati kandidate za mandatarja, ki bi bil strokovnjak, hkrati pa sprejemljiv za različne politične opcije, ki bi podpirale začasno vlado. Nekaj imen se je sicer že razširilo v javnosti, vendar zanimanja za prevzem težke funkcije - razumljivo - ni prav veliko. Kljub temu v političnih krogih ocenjujejo, da bo razmeroma zelo hitro jasno, ali je ideja o projektni vladi in nestrankarskem premieru uresničljiva ali ne. Ker SLS uradno odhaja iz vlade na začetku marca, bo sedanja vlada ostala na položaju najmanj do sredine prihodnjega meseca. Če dogovori strank ne bodo uspešni, pa seveda še dlje.

Prvi krog srečanj Bratuškove z voditelji strank je sicer pokazal, da namerava v opoziciji ostati tudi SD. Čeprav poslanci sodelovanja s PS niso vnaprej izključili, je predsednik Igor Lukšič na posvetu SD v soboto povedal, da so že začeli evidentirati kandidate za volitve. Pogovori z Bratuškovo so pokazali, da »na tej ravni ni vode v bazenu«. Lukšič meni, da Bratuškova nima mandata volivcev za pogovore o novi koaliciji, PS pa, po njegovem mnenju, zastopa premalo ambiciozen program, saj želi le, da »odide desni klientelizem z vlado Janeza Janše«, to pa za SD ni dovolj.

V opoziciji bo, če bo nastala nova koalicija, ostala tudi Nova Slovenija, ki pa bo zavzela »konstruktivno« držo. Ali to pomeni, da bi v vladi lahko ostala oba sedanja ministra te stranke, bo verjetno še stvar dogovorov.

V projektni koaliciji bi poleg PS sodelovale še Desus, DL in tudi SLS, v kateri pa se prav tako napovedujejo spremembe, saj se Radovan Žerjav 3. marca s tega položaja umika. Za najresnejšega predsedniškega kandidata še vedno velja sedanji minister Franc Bogovič, ki bi nadaljeval politiko sedanjega predsednika. Dan prej pa se bo z dvema protikandidatoma za predsedniško mesto na kongresu Desusa pomeril Karl Erjavec.