Začenja se zbiranje podpisov za »družinski« referendum

Civilna inicativa ima za zbiranje podpisov najverjetneje le dva dni časa, saj pobudi grozi ustavna presoja.

Objavljeno
31. avgust 2011 19.54
Posodobljeno
01. september 2011 06.00
Dejan Karba, notranja politika; Ne. Š., Delo.si
Dejan Karba, notranja politika; Ne. Š., Delo.si

Ljubljana – Člani civilne iniciative za družino in pravice otrok so danes po občinskih upravnih enotah začeli zbiranje podpisov za referendum o družinskem zakoniku. Ker bodo poslanci državnega zbora že jutri obravnavali zahtevo SD, LDS, Zaresa, Desusa in nepovezanih poslancev o presoji ustavnosti pobude za referendum, ki bo, sodeč po razmerjih moči v parlamentu, izglasovana, ima iniciativa za zbiranje podpisov tako rekoč le dva dni časa. Vodja iniciative Aleš Primc ostaja optimist: »Verjamemo, da lahko, čeprav je malo časa, zberemo zelo veliko podpisov.«

Člani parlamentarnega odbora za delo so včeraj podprli sklep, da naj ustavno sodišče presodi ustavnost referendumske pobude o družinskem zakoniku. Kot že rečeno, morajo sklep potrditi še poslanci na petkovi izredni seji državnega zbora, ki so jo poslanci iz SD, LDS, Zaresa, Desusa in iz vrst nepovezanih zahtevali prejšnji petek.

Civilna iniciativa je za začetek postopka za razpis referenduma potrebno število podpisov v državni zbor dostavila že 21. junija letos (dovolj bi bilo že 2500 podpisov, a so se po besedah vodje iniciative Aleša Primca za vložitev 32.168 podpisov odločili zato, da pokažejo, da se nasprotovanje družinskemu zakoniku in s tem podpora pravici otroka do matere in očeta združujeta), a ker zakon določa, da se bo, če roki za začetek zbiranja podpisov padejo v poletni čas, zbiranje 40.000 podpisov začelo v začetku septembra, je predsednik parlamenta Pavel Gantar kot dan za začetek zbiranja podpisov določil 1. september, torej danes.

Medtem ko pobudniki referenduma in njegovi podporniki – podporo pri zbiranju podpisov so napovedale stranke SLS, SDS in NSi, zbiranje podpisov pa podpira tudi Cerkev na Slovenskem – menijo, da nov zakonik ne ščiti tradicionalne družine in da je razvrednoten pomen matere in očeta, zagovorniki presoje ustavnosti pobude za referendum zatrjujejo, da bo družinski zakonik omogočil svobodo vsem in da bi zavrnitev družinskega zakonika na referendumu lahko povzročila nadaljevanje neustavnega stanja, ki po besedah Andreje Černak Meglič (SD) obstaja že zdaj.

Tadej Strehovec, tajnik Komisije Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci, se z mnenjem poslanke ne strinja, prepričan pa je tudi, »da so omenjene izjave in napovedi, da je treba državljanom odvzeti pravico do referenduma o družinskem zakoniku, znamenje skrb vzbujajočega zniževanja temeljnih demokratičnih standardov v naši državi«.

Franco Juri (Zares) Strehovcu odgovarja, da »odziv komisije o presoji ustavnosti referenduma znova dokazuje, da se vrh RKC spušča v politični boj, tokrat proti pravicam otrok, ki ne živijo v tradicionalnih družinah«.