Zadeva KPK: upravno sodišče še drugič zavrnilo Jankovićevo tožbo

Zoran Janković je v tožbi KPK očital, da je poročilo o nadzoru nad premoženjskim stranjem nezakonito.

Objavljeno
28. julij 2014 17.47
Posodobljeno
28. julij 2014 18.24
Zoran Janković
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA

Ljubljana - Z Upravnega sodišča so sporočili, da so drugič kot neutemeljeno zavrnili tožbo Zorana Jankovića. Sodba še ni pravnomočna, navaja Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) na spletni strani.

Janković je v tožbi KPK očital, da je poročilo o nadzoru nad premoženjskim stranjem nezakonito in da so posegli v njegove človekove pravice.

KPK je v zaključnem poročilu 7. januarja 2013 pri Jankoviću ugotovila sistematično in večkratno kršitev zakonsko določenih obveznost poročanja o premoženjskem stanju, obremenjenost s korupcijskimi tveganji, tveganji za nedovoljeno lobiranje, nasprotje interesov v najširšem smislu in sume zlorabe položaja.

Upravno sodišče je v obravnavani zadevi tokrat odločalo že drugič. Vrhovno sodišče je namreč junija razveljavilo prvotno odločitev upravnega sodišča zaradi postopkovnih dejavnikov, ni pa razveljavilo poročila KPK. Odločitev je bila razveljavljena z obrazložitvijo, naj upravno sodišče razsodi in jasno obrazloži, ali in v katerih določbah zakona o integriteti in preprečevanju korupcije ima KPK pooblastilo, da sprejme, izda in objavi poročilo v obliki, z vsebino in na način ter po postopku, kot ga je v tem primeru.

Vrhovno sodišče se takrat torej ni opredeljevalo do tega, ali je upravno sodišče vsebinsko pravilno razsodilo glede postopka v primeru Janković in ugotovitev iz poročila KPK, temveč je zahtevalo nov postopek, v katerem je moralo upravno sodišče dopolniti svojo obrazložitev. V ponovljenem postopku je upravno sodišče 9. julija razsodilo, da je tožba Jankoviča zoper KPK neutemeljena in jo je že drugič zavrnilo, navajajo na spletnih straneh KPK.

Enako odločitev je upravno sodišče sprejelo tudi v primeru ponovne tožbe predsednika SDS Janeza Janše zaradi poročila KPK. Prav to poročilo je sprožilo vladno krizo in razpad Janševe koalicije. Nazadnje je DZ Janši izglasoval konstruktivno nezaupnico ter za predsednico vlade imenoval Alenko Bratušek. Janković, sicer tudi ljubljanski župan, se je zaradi tega za nekaj časa umaknil z vrha PS.