Zadnje ure vladavine premierke Alenke Bratušek

Iz nagovora Mira Cerarja: Vsak naj spremeni kakšno svojo slabo navado in tako vstavi kamenček v mozaik družbenih sprememb.

Objavljeno
24. avgust 2014 18.15
Anže Božič, notranja politika, M. Č., Delo.si
Anže Božič, notranja politika, M. Č., Delo.si

Ljubljana – Zmagovalec volitev Miro Cerar bo danes na tajnem glasovanju v državnem zboru, če ne bo presenečenj, zanesljivo izvoljen za mandatarja. Za to potrebuje najmanj 46 glasov poslancev, s podporo SMC, Desusa, SD in Zaaba pa ima zagotovljenih 56 glasov.

Pred glasovanjem bo Cerar nagovoril parlament ter predstavil programska izhodišča in prednostne naloge prihodnje vlade. Za razpravo o predlogu za mandatarja je predvidenih šest ur in pol razprave. Sledita tajno glasovanje in slavnostna zaprisega v primeru pričakovane izvolitve. Mandatar mora po izvolitvi v najkasneje petnajstih dneh predlagati parlamentu kandidate za ministre. Cerarjev kolektiv bo štel štirinajst ministrov, v vladi pa bo sedel tudi dodatni minister brez listnice, odgovoren za Slovence po svetu. Spremembe zakona o vladi so že v parlamentarni proceduri.

Brglezova namestnika

Še pred glasovanjem o novem predsedniku vlade bodo poslanci odločali o podpredsednikih parlamenta. Pravila predvidevajo tri namestnike predsednika DZ, od katerih eden pripada najmočnejši opozicijski stranki. Ker se je SDS odpovedala vodstvenim funkcijam, bodo imeli poslanci tokrat na mizi le dva predloga.

V SD bodo za namestnika Milana Brgleza (SMC) predlagali dosedanjega predsednika parlamenta Janka Vebra, Desus pa nekdanjega sekretarja državnega sveta Primoža Hainza.

Izvolili bodo tudi generalno sekretarko državnega zbora. Predsednik DZ Brglez za naslednico Mojce Prelesnik predlaga dosedanjo sekretarko parlamentarnega odbora za zunanjo politiko Uršulo Zore Tavčar.

Parlament bo konstituiral tudi svoja delovna telesa, pri čemer bo največ pozornosti gotovo namenjene komisiji za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb. Predsedoval naj bi ji Branko Grims (SDS), med devetimi člani pa je predlagan tudi zaradi korupcije zaprt prvak največje opozicijske stranke Janez Janša, ki obsodbo sicer izpodbija.

Poslanci glasujejo o sestavi kot celoti, zato Janševega članstva individualno ne morejo zavrniti, lahko pa zavrnejo celotno sestavo komisije. Tudi ta za uspešno konstituiranje potrebuje 46 glasov podpore. V drugi najmočnejši parlamentarni stranki SDS, kjer so napovedali omejeno sodelovanje v novoizvoljenem sklicu parlamenta, se potegujejo za vodenje le še dveh drugih odborov DZ. Andreja Širclja predlagajo za predsednika odbora za nadzor javnih financ, Evo Irgl pa za predsednico komisije za peticije ter človekove pravice.

Ministrska imena

Po izvolitvi Cerarja bodo v SMC, Desusu in SD nadaljevali koalicijske pogovore. Nerešena ostajajo le še kadrovska vprašanja glede posameznih ministrov.

Po naših informacijah naj bi se prvak Desusa in najverjetnejši stari-novi zunanji minister Karl Erjavec zadovoljil s štirimi resorji v vladi. Poleg njega bo minister za Slovence po svetu očitno ostal Gorazd Žmavc, podpredsednik stranke Tomaž Gantar bi vodil ministrstvo za okolje, poslanka Julijana Bizjak Mlakar pa ministrstvo za kulturo.

Iz kvote SD bosta ministra najbrž ostala prvak stranke Dejan Židan (kmetijstvo) in Anja Kopač Mrak, kdo bo zasedel obrambno ministrstvo, še ni znano. Iz SMC so doslej potrdili le, da bo njihov kandidat za finančnega ministra ekonomist Dušan Mramor.