Zadnji dnevi neklasične kampanje

Politiki nagovarjali volivce tudi med kolesarjenjem in tekom.

Objavljeno
05. julij 2014 19.44
J. Z. G.
J. Z. G.
Čas se izteka, čez teden dni bomo že na voliščih, stranke, ki se bodo potegovale za sedeže v parlamentu, pa poskušajo še zadnji hip omrežiti tiste neodločene. Bolj ali manj uresničljive obljube so bile izrečene, zdaj preostaja le še neposreden stik s potencialnimi volivci, tako da se te dni kandidati za poslance dobesedno gnetejo po mestnih središčih, in včeraj ni bilo nič drugače.

Po mnenju strokovnjaka za volilne kampanje, Božidarja Novaka – pogovor z njim objavljamo na 2. strani –, v nestabilnih razmerah, v kakršnih je trenutno Slovenija, klasične metode nagovarjanja volivcev odpadejo, nestabilnost in drugačnost kampanje pa gre predvsem na rovaš voditelja največje opozicijske stranke in stranke Janeza Janše, ki je trenutno za rešetkami in se ne more tako dejavno vključevati v predvolilno mreženje volivcev. Kljub temu pa, kot poudarja Novak, je imel publicitete morebiti celo več, kot če bi bil na prostosti, in to po kalvariji, ki se je dogajala pred njegovim odhodom na Dob in na tisti dan. Njegova stranka je imela tako po različnih analizah najdaljšo minutažo pojavljanja v udarnih informativnih terminih in zdi se, da odhod Janše na prestajanje zaporne kazni ni imel večjih posledic, saj je podpora SDS med volivci stabilna in ne niha pretirano navzgor ali navzdol.

Kot pravi Božidar Novak, so glasovi sicer že razdeljeni, tako da se bodo za neopredeljene po njegovem najresneje potegovali Pozitivna Slovenija (PS), Stranka Mira Cerarja (SMC), Verjamem in Zavezništvo Alenke Bratušek (Zaab). »Gre predvsem za boj za nekdanje volivce Liberalne demokracije Slovenije,« je prepričan Novak, vendar raziskave javnega mnenja v različnih medijih razen SMC, ki trenutno vodi na lestvici strank – sledijo ji SDS, zelo izenačena SD in Desus in nato tudi precej skupaj NSi in SLS –, še ne ponujajo odgovora, ali bo preostalim trem, PS, Verjamem in Zaab, sploh uspelo priti čez parlamentarni prag.

Odločilen osebni stik?

Zato so njihovi (glavni) predstavniki morebiti te dni še nekoliko živahnejši. Bratuškova se je na primer včeraj v gorenjski prestolnici družila s svojimi someščani, Zoran Janković je prekrižaril skorajda pol Slovenije: po obisku Zasavja se je popoldne v Artičah srečal še z vinarji, se nato ustavil na motopikniku, nazadnje pa se je »pofočkal« še v Krškem. V stranki Verjamem so se šli kolesarsko štafeto od Grosupelj do središča Ljubljane; tam se je z ljudmi nato družil njen predsednik Igor Šoltes, popoldne pa se je na Koroškem srečal s tamkajšnjimi gasilci in se dal podučiti o varni uporabi opreme za gašenje. Kolesarili (po Barju) so tudi člani SDS in se, zlasti podpredsednica Alenka Jeraj, družili z gasilci in ljudstvom. Deloma športno je dan preživel tudi Dejan Židan iz SD, ki se je po srečanju z volivci v Murski Soboti udeležil pohoda po Prlekiji od Ljutomera do Tinekovega broda na reki Muri, na Rožnik pa so hodili tudi ljubljanski kandidati SD. Kandidat SLS Blaž Milavc je celo tekel – na Teku po Lončariji –, predsednik SLS Franc Bogovič pa je, podobno kot večina drugih kandidatov te in drugih strank, veliko govoril – na okrogli mizi, ob predstavljanju drugih kandidatov SLS, za uvod v predavanje ...