NSi bo podprla interpelacijo SDS proti Milojki Kolar Celarc

Poslanec Desusa Gantar od ministrice pričakuje vsebinske rešitve in časovne roke, sicer je pri interpelaciji ne bo podprl.

Objavljeno
06. september 2016 11.40
mdr gašperšič
Be. B., STA, Š. P.
Be. B., STA, Š. P.

Ljubljana − V NSi so danes odločili, da ne bodo vložili svoje že pripravljene interpelacije proti ministrici za zdravje Milojki Kolar Celarc, ampak bodo podprli interpelacijo, ki jo je v petek vložila SDS. Po besedah poslanca Jerneja Vrtovca so tako sklenili, ker postopki ob vložitvi dveh interpelacij niso jasni in ker hočejo, da se ministrica zamenja čim prej.

Želijo si namreč, da bi vlada dobila boljšega ministra za zdravje, ki bo končno izpeljal zdravstveno reformo, skrajšal čakalne vrste in uredil financiranje v zdravstvu, je pojasnil Vrtovec, ki med očitki ministrici izpostavlja tudi njen način kadrovanja.

NSi je popolnoma vseeno, kdo je tisti, ki interpelira slabo ministrico. Vanjo so izgubili zaupanje, ker se po njihovem mnenju zdravstveni sistem po dveh letih njenega mandata ni izboljšal.

Trideset strani interpelacije proti ministrici, ki so jo pripravili v NSi, Vrtovec označuje za izredno strokoven in utemeljen dokument. Zato je njihova vsebina lahko dopolnilo interpelaciji SDS. »Ne gremo se prestižnih bojev, ne želimo obremenjevati ljudi in DZ z nekimi postopki, kajti cilj je to, da dobimo boljšega zdravstvenega ministra, ne pa kupčkanje in kalkulacije,« je dodal.

Koalicijski vrh z zdravstveno ministrico

Poslanec Desusa Tomaž Gantar ocenjuje, da so nekateri očitki v interpelacijah proti ministru Petru Gašperšiču in ministrici Milojki Kolar Celarc utemeljeni. Od ministrice, s katero se je koalicija danes sestala, pričakuje jasne vsebinske rešitve in časovne roke.

Kolar Celarčeva bo morala pojasniti veliko stvari, v prvi vrsti to, kar bi morala že ob nastopu mandata − kaj pravzaprav so vsebinske rešitve v dveh glavnih reformnih zakonih.

Odgovornosti za vse, kar je v zdravstvu narobe, se ne more pripisati ministrici, a nekateri očitki po njegovem mnenju imajo podlago in so dobro utemeljeni. Gantar sicer razume, da ministrici vseh zakonov, z ekipo, ki jo ima na razpolago, ni uspelo pripraviti, a se mu zdi nedopustno, da ni pripravila niti vsebinskih rešitev, kako doseči določene cilje. Posebnega roka za pojasnila ji ne postavljajo, ta pričakujejo na razgovorih, ki jih bodo imeli z njo.

Desus: Gašperšič bo težko prejel enotno podporo

Podobno mnenje ima Gantar glede ministra za infrastrukturo, ki se bo na interpelaciji zagovarjal predvidoma na septembrski redni seji. Peter Gašperšič že primorskim poslancem ni odgovoril na vprašanja, med njimi je nekaj ključnih, je pojasnil Gantar. Pričakujejo odgovor, zakaj se je odločil za javno-zasebno partnerstvo pri gradnji drugega tira, saj je ta odločitev nekako unikum tudi v EU, ključno pa je vprašanje, kako bi bil morebitni zasebni partner poplačan. Brez ustreznih pričakovanj nihče v ta projekt ne bo vlagal, je jasen Gantar.

V Desusu so kritični do ministra in bo težko prejel enotno podporo. Ali bodo nekateri pri glasovanju vzdržani ali bodo podprli interpelacijo, se bodo po Gantarjevih besedah še dogovorili. Je pa pri tem spomnil, da so koalicijski partner in temu primeren odnos od njih tudi pričakujejo.

Gašperšič se je danes sestal tudi s poslansko skupino SMC, a po srečanju izjav medijem ni dajal. S poslanci SD se bo sestal prihodnji teden.

***

Interpelacijo proti Gašperšiču je ZL podala že junija, SDS pa je proti ministrici za zdravje interpelacijo vložila 2. septembra.

Izvršni odbor SMC je podprl ministra za infrastrukturo, ki se bo predvidoma zagovarjal na septembrski redni seji. Gašperšič uživa tudi podporo vodje poslanske skupine Simone Kustec Lipicer, ki sicer pričakuje, da bo podpora poslancev enotna. To pa ni edini možni scenarij, saj je pričakovati, da bosta primorska poslanca Tilen Božič in Marko Ferluga glasovala po lastni presoji. Vzrok za to pa so dogajanja v zvezi z Luko Koper, zaradi česar sta celo zamrznila članstvo v stranki.

Popoldne pa se bo kolacijski vrh sestal s kandidatko za finančno ministrico Matejo Vraničar Erman, ki jo bo pristojni odbor zaslišal v sredo. Zaradi podpore koalicijskih partnerjev težav ni pričakovati.