Zagreb: Pričakujemo, da bo Slovenija v dveh tednih odstranila ograjo z meje

Hrvaški premier Tihomir Oreškovič zanikal, da bi mu Cerar obljubil, da bo odstranil ograjo.

Objavljeno
21. marec 2016 11.24
Žičnata ograja na mejnem prehodu Dragonja, 16. decembra 2015 [žičnata ograja,Dragonja,mejni prehod]
Pi. K., STA, Ti. K.
Pi. K., STA, Ti. K.
Zagreb − Zagreb pričakuje, da bo Slovenija v prihodnjih 15 dneh odstranila žično ograjo s slovensko-hrvaške meje, danes piše hrvaški tisk. Da bo Slovenija v dveh tednih odstranila ograjo, je po poročanju hrvaškega tiska premier Miro Cerar v petek v Bruslju zagotovil hrvaškemu kolegu Tihomirju Oreškoviću.

Medtem v Cerarjevem kabinetu pravijo, da bo Slovenija ograjo odstranila, če se bo izkazalo, da ni več potrebna. Hrvaški premier Tihomir Orešković pa je v današnjem telefonskem pogovoru slovenskega premierja Mira Cerarja obvestil, da informacije iz hrvaških medijev glede tega, da naj bi mu slovenski premier obljubil odstranitev tehničnih ovir na meji med državama v petnajstih dneh, ne držijo.

Cerar in Orešković sta se neformalno srečala ob robu vrha EU-Turčija, slovenski premier pa je predsedniku hrvaške vlade dejal, da bodo lahko žično ograjo kmalu odstranili. Čeprav ni bil določen rok za izvedbo te napovedi, v Banskih dvorih pričakujejo, da se bo to zgodilo v prihodnjih 15 dneh, povzema Slovenska tiskovna agencija.

Na neimenovane diplomatske vire se sklicuje tudi Večernji list, ki poudarja, da je begunska pot zaprta in ni potrebe po dodatni zaščiti meje. Z odstranitvijo žice bodo končno rešili eno izmed nerešenih vprašanj, ki od novembra lani obremenjuje odnose med državama, posebej zato, ker je žična ograja na nekaterih delih po mnenju hrvaške strani postavljena na hrvaškem ozemlju.

Časnik spominja, da je hrvaško zunanje ministrstvo v Ljubljano poslalo osem protestnih not, s katerimi so zahtevali odstranitev žice s hrvaškega ozemlja, o čemer so obvestili tudi evropsko komisijo. Dodaja, da sta bili smiselnost in etičnost postavitve slovenske ograje sporni od same odločitve o njeni postavitvi ob hrvaški meji. Časnik sklene, da z zaprtjem migrantske poti tudi formalno ni več razlogov, zaradi katerih je Ljubljana vztrajala pri ograji.

V Cerarjevem kabinetu so danes v odzivu na pisanje hrvaškega tiska ponovili petkove napovedi premiera, da bo Slovenija nekaj časa spremljala razvoj dogodkov, potem ko so se razmere na balkanski migrantski poti spremenile. Ko bo dovolj zagotovil, da žična ograja ni več potrebna, jo bo Slovenija večinoma odstranila, verjetno pa bo na nekaterih mestih obdržala določene dele za lažji nadzor mejnih prehodov, so pojasnili.

Cerar je v petek v Bruslju še dejal, da ko bo treba, bodo odstranili predvsem bodečo žico in jo nadomestili s panelno ograjo ali primernejšimi ovirami.