Zakaj Erjavec verjame Simčiču

Če bi se Desus pol leta po volitvah odpovedal poslancu Simčiču, bi v DZ dobili novo razmerje sil.

Objavljeno
02. marec 2012 20.45
Anže Božič, notranja politika
Anže Božič, notranja politika

Ljubljana − »Edini razumen razlog, zakaj Desus še vedno brani Ivana Simčiča, je, da želijo zdržati do junija in se tako izogniti nadomestnim volitvam, kjer bi najverjetneje izgubili eno poslansko mesto,« je nekdanji predsednik DZ Pavel Gantar za Delo komentiral ignoranco stranke upokojencev do obtožb njihovega poslanca Simčiča.

Če namreč poslanec v prvih šestih mesecih po izvolitvi odstopi, se volitve ponovijo v celotni volilni enoti, to pa lahko spremeni parlamentarna razmerja. »Glede na to, da je poslanca Simčiča na zadnjih državnozborskih volitvah v volilni enoti Ilirska Bistrica podprlo dobrih deset odstotkov volivcev in je zasedel šele četrto mesto, ni verjetno, da bi ob morebitnih ponovnih volitvah Desus prehitel SDS ali PS, ki sta tam dobili 26 in 25 odstotkov glasov, ponekod po Primorskem pa še več,« razloge za nenavaden manever Desusa inetrpretira Pavel Gantar.

Po njegovem mnenju je le tako mogoče razumeti, zakaj predsednik Desusa in zunanji minister Karl Erjavec dopušča ter celo zagovarja trditve v slogu: »sošolcev v srednji šoli nisem imel, saj sem študiral ob delu«, s katerimi je Ivan Simčič presenetil v četrtek. »Seveda je omenjeni poslanec nedolžen, vse dokler se mu ne dokaže krivde. A je kot politična osebnost zavezan tudi k določeni intergiteti, ki pa se ne sklada s trditvami, da se ne spomni učiteljev in sošolcev iz srednje šole,« še dodaja nekdanji predsednik parlamenta. Potezo predsednika DZ Gregorja Viranta, ki je Simčiča pozval, naj javnosti pokaže sporno spričevalo in razloži, zakaj to po njegovem mnenju ni evidentirano na šoli, ki jo je domnevno obiskoval, je označil za primerno.

Predsedniške volitve 
na Primorskem

In kaj bi se zgodilo, če bi Simčič pred letošnjim poletjem vendarle odstopil kot poslanec? V tem primeru bi celotna postojnska volilna enota po večinskem volilnem sistemu izbirala enega novega poslanca. »Takšnega primera še nismo imeli, v praksi pa bi to pomenilo nekakšne predsedniške volitve na Primorskem,« je karikiral tajnik Državne volilne komisije Dušan Vučko. Nadomestnih volitev pa ni, če poslanec umre, izgubi volilno pravico, je obsojen zaradi kaznivega dejanja ali pa mu - kot se obeta prvaku PS Zoranu Jankoviću - poslanska funkcija preneha zaradi opravljanja županske oziroma podžupanske funkcije.