»Zakon o pripravnikih škodljiv«

Mladi zahtevajo dostojno plačilo in analize ministrstev. Odmika se jim možnost opravljanja poklica.

Objavljeno
11. marec 2015 21.59
Sandra Hanžič, notranja politika
Sandra Hanžič, notranja politika
Ljubljana – Danes bodo na odboru za delo, družino, socialne zadeve in invalide drugič obravnavali predlog zakona o ukrepih na področju pripravništva. Ker je to nedodelan zakon – pravijo zakonodajno-pravna služba državnega zbora in mladinske organizacije –, so te predlagale umik točke z dnevnega reda.

Na Mladinskem svetu Slovenije (MSS), Sindikatu Mladi plus (SMP) in Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS) menijo, da je zakon, kljub dobremu namenu predlagateljev, da bi odpravili volonterska pripravništva, škodljiv. Mladi si želijo krovnega zakona o pripravništvih, ki bi temeljil na analizah in sistemsko zagotavljal denar za plačila pripravnikov, in sicer iz integralnega proračuna, pravi Tin Kampl, predsednik MSS. V predlogu tudi ni podatka, koliko volonterskih pripravništev je razpisanih. Vlada je na ministrstvih konec lanskega leta naštela 800 pripravnikov, a mladi menijo, da jih je najmanj trikrat toliko.

Najprej zakon, nato strategija

»Preden se spiše resen predlog, je nujno, da se preštejejo vsi pripravniki, skupaj s tistimi, ki so zaradi nepremišljenih odločitev države v najslabšem položaju in zdaj čakajo,« poudarja Zala Turšič, predsednica SMP. Razpisovanje pripravništev v javnem sektorju je odsvetovala vlada, zato se čakalne dobe daljšajo, hkrati pa se mladim odmika možnost opravljanja poklica. Pomanjkljivost je tudi to, da je vlada šele po sprejetju zakona dolžna pripraviti strategijo za izvajanje politike pripravništva.

Mladinske organizacije predlagajo, da se postopek za sprejetje zakona zamakne za nekaj mesecev, v pripravo pa naj se vključijo vsi vpleteni: predstavniki mladih, izobraževalnih institucij, zbornic, sindikatov, delodajalcev. Ko so se prejšnji teden sestajali s poslanskimi skupinami, so te dejale, da razumejo pomisleke in da je predlog slab, je pojasnil Luka Špoljar, predsednik odbora za socialna in zdravstvena vprašanja pri ŠOS. Če poslanci umika točke ne bodo izglasovali, bodo razpravljali o amandmajih vlade, SDS in ZL. Kot smo izvedeli, ministrstvo za delo zamik obravnave zakona podpira, SDS pa temu odločno nasprotuje.