Zakonik sprejet, morda veto DS, morda še referendum

Poslanci so podprli družinski zakonik, ki se mu obeta veto v državnem svetu in referendum.

čet, 16.06.2011, 23:00
Kako naprej?

Če bo državni svet vložil veto (kar je precej verjetno, saj je pobudo zanj že napovedal svetnik Rastoslav Reven, predstavnik lokalnih interesov in član SDS), bo moralo zakonik v naslednjem branju podpreti 46 poslancev. Če bo dobil dovolj glasov, bo civilna iniciativa predlagala referendum, ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve pa je že pripravilo pobudo za presojo ustavnosti referenduma. Eden od kamnov spotike novega zakonika je tudi definicija družine, ki je opredeljena kot »življenjska skupnost otroka z enim ali obema od staršev ali z drugo odraslo osebo, če ta skrbi za otroka«. Po mnenju Franca Cukjatija (SDS) takšno besedilo degradira družino na raven kakršne koli skupnosti, Vito Rožej (Zares) pa je opomnil, da ta opis povzema univerzalno definicijo, ki jo je v mednarodnem letu družin leta 1994 sprejel OZN, napisala pa priznana skupina strokovnjakov, pod vodstvom profesorja Wilfrieda Dumona s katoliške univerze v belgijskem Levenu.

Ljubljana – Poslanci so s 43 glasovi za in 38 proti sprejeli novi družinski zakonik. A za to, da bo začel veljati tudi v praksi, mora premagati še kar nekaj ovir – državni svet bi namreč utegnil nanj izglasovati veto, pri civilni iniciativi Za družino in pravice otrok pa že zbirajo podpise za referendumsko pobudo. Amandma o registraciji zunajzakonske skupnosti, ki so ga na pobudo SDS izglasovali v drugem branju in o katerem je bilo v javnosti veliko razprav, so v tretji obravnavi »popravili« in je znova tak kot preteklih 35 let. Tokrat so poslanci Desusa, razen enega, glasovali tako za ta člen kot za celoten zakonik.

Predstavniki LDS so, čeprav so najprej napovedali, da se bodo vzdržali, ker zagovarjajo popolno izenačitev pravic, na glasovanju prispevali štiri (od petih) glasove podpore. Proti je bila vsa opozicija, večinoma z utemeljitvijo, da zakonik degradira družino.

SDS: Vse za ohranitev vrednote naravne družine

Tako kot doslej so se kljub številnim spremembam, ki naj bi jih prinesel zakonik, tudi včeraj mnenja kresala predvsem o določilih, ki istospolnim parom dovoljujejo sklenitev partnerske skupnosti in enostransko posvojitev biološkega otroka partnerja. »SDS bo naredila vse, da ohrani vrednoto naravne družine in da bo zaščitila otroka pred to zakonodajno zmešnjavo ravnanja z njim kot z igračo,« je med drugim napovedal France Cukjati, ki se mu zdi »smešna, žaljiva in perverzna pot, na katero bomo stopili, če bomo sprejeli ta zakonik«. Nekatere izjave so gotovo prestopile mejo tistega, kar večina pojmuje kot svobodo govora. Predstavnik SNS Miran Györek je, denimo, svoje nestrinjanje ponazoril z besedami: »Ne bi me preveč čudilo, če bi kdo dobil idejo, da bi legalizirali še sodomijo... Niti to me ne bi čudilo, da bi rekli, da je še ljudožerstvo sprejemljivo. So tudi navadni ljudje, tako kot vsi drugi, le prehranske navade imajo pač malo drugačne.«

Svetlik: Nikomur 
nič ne jemljemo!

Minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik je poudaril, da s tem zakonikom nikomur nič ne jemljejo, ampak želijo dodatno zaščititi družino in otroka v njem. »V Sloveniji približno polovica ljudi živi v tisti idealni družini, kot pravimo, oče – mati – otrok. Vendar druga polovica, ali nima te sreče, ali nima te volje, ali nima te želje, živi v drugačnih oblikah družine. Zakonik ne odvzema idealnemu tipu družine ničesar, omogoča pa in daje tudi drugim oblikam pravno možnost in isto veljavo,« je dejal Svetlik. Po njegovem mnenju nasprotniki zakonika niso predstavili niti enega argumenta, s katerim bi utemeljili kakršno koli degradacijo družine.

Pankrti 21. stoletja?

»Ti otroci so naravni. Tudi družine so. Če ne, jih ne bi bilo, in prav tako so v božji milosti,« se je o otrocih v istospolnih družinah izrazil Vito Rožej (Zares). »Mar ne dopuščamo tega, da z ukrepi, s katerimi te otroke ne želimo izenačiti z drugimi, ustvarjamo pankrte 21. stoletja?« se je o njihovem položaju vprašala Andreja Črnak Meglič (SD).

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
77 komentarjev
sharpshooter

Ivan Kramberger je še kako živ !!! Vtipkajte v iskalnik/google "Ivan Kramberger ali...Ivek sem jaz...Ivek si ti...Iveki smo mi vsi"

PRAVICO DO RESNICE IMATE VSI !!!

http://ivankramberger.wordpress.com/


http://smrtkomunizmusvobodanarodu.blogspot.com/


http://iveksemsismovsi.blogspot.com/


http://avsecnet.blog.siol.net/

22. junij 2011, ob 15:53:09
enzrovt

naj spomnim, da je gyorek clan zakonodajne oblasti. torej ne moremo reci, da je cist okej, je pac mal kratek v glavo.

Zakaj te sprasujem? Ker sem v to temo uletu predvsem zaradi njegove izjave, ti pa si zacel potem nekaj skakat vame.

(provokacija: se prav hvatas krivine?)

17. junij 2011, ob 21:36:48
znan

gyorek je pač malce kratek v čebulo. sej ni nč s tem narobe. ne vem zakaj bi moral imet neko stališče do izjave gjoreka? kaj bi rad, da ti rečem, da malo prepovršno čita njurepablik?

eh, balkan. ne me provocirat:)

17. junij 2011, ob 19:15:54
Neznan

rajko, ko smo ze ugotovili da je seks intimna zadeva ki se jo opravlja dalec od javnosti v vsakem primeru (homo ali etero), kje je torej problem?

definicio normalne druzine si tudi nasel v kakem pravopisu ali so ti jo vcepli v glavo? nam lahko torej razodenes koliko je "normalnih" druzin v Sloveniji(po moznosti v odstotkih). Glede na stopnjo alkoholiziranja v dezelici nasi bi rekel da alkoholik v druzini je vse prej kot ekstremen primer...

17. junij 2011, ob 18:16:18
Rajko

Planinc - 17. junij 2011, ob 14:44:54
jaz pišem o NORMALNI DRUŽINI, ti pa o ekstremih.

17. junij 2011, ob 18:02:16
enzrovt

ok, eno vprasanje: kaj menis o izjavi gyoreka?
(govorimo o staliscu clana zakonodajnega telesa)

Glede balkana: gre za usklajevanje terminologije. Zato sprasujem. A gre za specificen jugovzhodnoevropski fenomen poturcene slovanske mentalitete, cepljene na komunizem, ali gre za obicaje juznih slovanov na splosno?

17. junij 2011, ob 17:44:38
znan

čak mau,. najprej vprašaš kva so to običaji, tik zatem jih nekaj sam opišeš, nato pa implicitno priznaš, da si potreboval turo ven da si spregledal da ni ves svet nebalkanski kot je slovenija:)))????
vidiš, vsakič znova se zapleteš.

btw, kaj se zdej tok na balkan obešaš. jest sem ga vn fuknu zato, da pač povem, da mi ni problem zagovarjat/izpostavljat politično nekorektna stališča. tko da, fant, ni haska men pripisovat homofobije.
res te zdej tko matra balkan, sej nis daso, k se vsakič počut osebno prizadetega, ko mu omenim bivšo domovino?

17. junij 2011, ob 17:33:35
enzrovt

um.. kaj pa so to "balkanski obicaji"?

OK, men so sli tud ornk na q*rac s svojim vn metanjem, preseravanjem, slamparijo itd .. dokler nisem zacel po svetu hodit in ugotovil, da kakih bistvenih razlik ni - povsod najdes goveda, povsod imas nepotisticne vrhuske, ki serjejo na glavo.

No, glede na to, da je moje poznavanje omejeno na eno leto sluzenja vojske in obiske dalmatinske obale, tezko dajem kako objektivno oceno. Verjamem, da si ti izza meje dobil neptrimerno natancnejso podobo ;)

17. junij 2011, ob 17:21:21
znan

planinc, ne svetujem ti, da trgaš iz konteksta. za to moraš bit funkcionalno dovolj pismen:)

17. junij 2011, ob 16:18:22
Neznan

"zakaj in kako in je vedno izgledalo"

evo kje se skriva nepoznavanje zgodovine. Ocitno ljudje ne vedo, kaj so npr. pocenjali stari grki in rimljani.

17. junij 2011, ob 16:15:45
znan

ah, to z balkanom. enostavno mi balkanski običaji ter navade niso všeč. niti najmanj. in ne samo meni, to je dokaj mainstrem v evropi tudi vzhodni(severno).v tem je vsa umetnost, ostalo so vaši osebni demoni, ki jih projicirate name.

17. junij 2011, ob 16:15:44
znan

nasprotno, enzrovt, nič nimam proti homoseksualcem. sej meni se zdi blesavo že samo izrekanje o tem. to tvoje vrtanje v spirali te bo pač nazadnje vedno pripeljalo k sebi....namreč, zakaj smatraš, da če si gej, si nekredibilen? vsaj tako izgleda iz tvojega izvajanja: namreč če nebi tako smatral, bi pač povedal da si(pa tudi če nisi, v glavnem zato, da se ogneš retoričnim fintam namenom, ki mi jih pripisuješ)ter nadaljeval z debato.

ampak, nobenih fint mi ni treba pripisovat, namreč govorim res iskreno o tej tvoji manični obsedenosti o nalaganju tonskih ceglov pod to temo. čeprav ti je že več uporabnikov ene stopetkrat razložilo zakaj in kako in je vedno izgledalo, da se te je nekaj prijelo, vsakič naskočiš novega uporabnika z enakimi dolgočasnimi forami v ihtavem upanju, da ga boš o nečem prepričal.

17. junij 2011, ob 16:12:21
enzrovt

balkanofob? hihihi .. kaj ze pomeni "fobija"?

Ta tvoj angst izhaja iz prastrahu, da te bojo kleni potomci rimskih cesrjev zviska gledali, ubogega schiavota. Zato si moras vedno znova dokazovati - sebi in nijm,da neee, ti pa ze nisi tak. Ja, fobija. Strah pred balkanom ... strah pred tem, da ti bo zlezel pod kozo in te preplavil. Da bodo omikani rimljani na tvojem celu prebrali, da si barbar.

Matr si bogi.

17. junij 2011, ob 16:07:58
enzrovt

na evo, kako elegantno zagazis v lastni drek. ko ne gre drugac, gremo probat z diskreditacijo - kao jaa sej stekam ti si pedr, zato .. (vstavi poljubno oslarijo). Kje je kec? Kljub vsem dogovorjenim reglcom ti grejo homici se vedno v nos. Ce ni druge, ce ne mors cloveka drugac popluvat, mu reces homo. Heh, tak prikriti, tko da ne more zanikat (tista otrocja fora "a priznas da si .."). Zakaj? Ker je v tvojem mindsetu homo v predalcku "fuj in fej". Nisi uporabil "geek" ali "code monkey". Pac pa "gay". Ker sta prvi dve kategoriji v tvojem malem sistemcku sprejemljivi/neznani, pri gejih ti pa tam nekje za tilnikom angelcek prisepatava "kamenjaj jih!".

(je pa hecno, kako hitro si scagal in pograbil po tvojem naivnem misljenju takticno nuklearno orozje)

17. junij 2011, ob 16:04:33
znan

zehhh....

17. junij 2011, ob 16:03:51
Neznan

znan, kompleks uebermenscha (v tem primeru balkanofob) je tipicen za slovenceljne ki se ne zavedajo,da hoces ali noces, smo nekako povezani z okoljem ki nas obdaja. Ocitno nisi nikoli prestopil prag drzavne meje (tuid to je precej tipicno za velik del slovenceljnev)

17. junij 2011, ob 15:48:56
znan

aja, pozabu. če bi jest bil homofob, bi pač to povedal naravnost tle gor, enako kot si ti povedal naravnost, da si gej takrat na night chatsih. jest sem pač balkanofob in nimam nobenega problema tega povedat.

17. junij 2011, ob 15:05:30
znan

ja sej jest lohk tud teb rečem, da si butl. a probamo: enrovt, ti si butl. evo, simpl.

glede gejevstva sem samo hotel povedat, da ga skrivaš pred ženo in družino, ne pred sabo(eh, če ne nebi tle cegle nalagal, ane? ej ti pa logika). sedaj mi postajajo jasne vsi tisti night chatsi, pri katerih te je zalotil nejc.o.

hjah, veš kako je, prava definicija slovenske levakosti je pa invalidnost. lajf is taf, kva čte.


(ti bi si pa moral umit usta, ko govoriš o zdravi pameti. najprej poskušaj poštekat, kaj je to družbeni dialog, potem pa pejt preštudirat semantiko "zdrave pameti". sej pravm, zaletav si, zaletav mucek.)

17. junij 2011, ob 15:00:40
enzrovt

ahjej znan, pol pa suurlo potegnes, ce ti kdo rece da si butl ...

najprej: postavil sem dve vprasanji (tebi sem jih ze pred leti) ki sta kljucnega pomena za utemeljevanje nasprotovanja. Ti si zakokodajsel nekam v metafiziko, qweas zadnjic je zabluzi v ignore .. pa tako simpl vprasanji sta ..

Dalje, prikrit gej po definiciji ni spravljen s samim seboj in bo zato svojo notranjo borbo prenasal navzven, tipicno v obliki homofobije.

In ne gre za fasizem: vedno bolj mi postaja jasno, da je prava definicija "desnosti" - idiotizem. Tista moja prvotna ocena, da gre pri desnakih za paranojo kot protiutez levi aroganci, se je izkazala kot posledica zaradi lastbne negotovosti, zaradi intelektualne deficience (tle mislim na tisto "opravilno sposobnost" oziroma "zravo pamet". enostavno, desnaki so/ste pac debili. Kar seveda se ne pomeni, da med levaki ni cepcev - gre za statisticno vecino.)

17. junij 2011, ob 14:53:12
Neznan

Rajko, a se ti zdi da ljudje na paradah ponosa seksajo? A ti je kdo sploh razoliz da poljub NI seks in ni receno, da bo kdo zanosil?jaz sem namrec govoril o spolnih odnosih...mislim da tudi heteroseksualcem ni dovoljeno javno seksati npr. na paradah raznoraznih dnevov druzine ipd....

pa predlagaj raznim hraniteljem tradicije naj odvzamejo ocetovstvo vsem alkoholikom, baje da v sloveniji jih je tradicionalno kar veliko stevilo (zagotovo tretjina)

17. junij 2011, ob 14:44:54
Rajko

In naj napišem enkrat za vedno.
Pod NORMALNA DRUŽINA se misli oče, mati, otrok ali več otrok. Vse drugo, kar navajate, mati samohranilka,
istospolni pari, oče pijanec, tepe mater, se izživlja nad otroki, itd., itd. so ekstremni primeri.
NORMALNA DRUŽINANAJ NE BI VSEBOVALA EKSTREMNIH SITUACIJ ALI PRIMEROV.
Problem pri TOČNEM navajanju oziroma pisanju je, predvsem, slaba zakonodaja. Kaj se bo zgodilo, ko bo v EU zakonodajo ali med direktive uvrščeno tudi krščanstvo in njegove vrednote? Se bomo nekrščani morali izseliti ali
prilagoditi?

17. junij 2011, ob 14:30:14
Rajko

neznan - 17. junij 2011, ob 08:38:35
Če to pomeni, da sem proti enačenju pravic, da sem fašist, potem sem fašist. Kar pa kdo dela med štirimi stenami me ne moti, dokler me pustijo na miru.

17. junij 2011, ob 14:22:23
znan

(je pa napredek, da vsaj zmerjal nisi v zadnjem postu. priden. korak za korakom.)

17. junij 2011, ob 14:19:20
Rajko

Planinc - 17. junij 2011, ob 06:09:34
Pomembno je, da pri tem ni nasilja, kako in kaj pa dva obcujeta v postelji pa je itak privatna zadeva.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sam si dovolj argumentiral. .... privatna zadeva dveh v postelji, ne pa na paradah in z zakoni!
O homoseksualnosti in drugem sem kopiral z uradne strani, kar je pomembno, ISJ ZRC SAZU Slovar slovenskega knjižnega jezika. To so napisale " visoko šolane " glave. Če veš ti bolje od njih obrazloži.

17. junij 2011, ob 14:18:28
znan

enzrovt, dejva se nekej zment: če ti tle infantilno rogoviliš z " jest mam vaseldiht algumente, lejte me jest mam vaseldiht algumente, vsi desnaki so kulci in fasisti" ne pomeni, da imaš ti vaseRdiht argumente, pač pa da zelo slabo oponašaš kitajca. a štekaš zdej kaj je to "konkretno"?

in še nekej, če si ti prikrit gej( drgač nebi tlele pot temi članki non stop stresal enake cegle k da ti je to življensko poslanstvo) ne pomeni, da imaš pred sabo vedno in samo homofobe fašiste in kvajestvemkvaše. dej ti tvoje osebne travme na nek drug način zdravit, ker ne moreš ti vsakič v taki razpravi štartat na premisi, da imaš pred sabo fašista, ker je jasno, da se ti ne izide račun, če pač nekdo ne zastopa nasprotno ekstremnih stališč in potem ti to tolmačiš kot sprenevedanje blef odlutanje itd...nismo pač vsi ekstremisti.

mal si preveč zaletav, kolega.

17. junij 2011, ob 14:16:46
Neznan

ne vidim zakaj ne bi smeli nase slovenske homofobe primerjati s fasisti. Uporabljajo iste parole in simbole.

A je kdo sploh opazil, da je simbol fasizma prav butara (http://drkatesview.files.wordpress.com/2009/12/fascism.jpg)? In kdo se je v zadnjih dneh primerjal prav z "butaro, ki jo sestavlja 60.000 vej"?

da ne omenim vse druge "argumente" vezane z religijo, moralo ipd...

17. junij 2011, ob 14:09:46
enzrovt

ej znan ni panike. to sva ze pred vec kot letom ugotovila, da razen averzije do homotov/rdecuhov/levajzov/junejmit nimas enega vaserdiht argumenta - ponavadi ti je pisker odlutal v kak "sirsi pogled" (evfemizeb za blef)

A ti sploh ves, kaj naj bi pomenil pojem konkretno"?

17. junij 2011, ob 13:40:52
Neznan

Györek bi se sicer lahko drugače izrazil, vendar je po moje želel biti dovolj razumljiv. Nedvomno je cilj dosegel.

17. junij 2011, ob 12:20:04
Bob Rock

@znan

voooodaaaaa!

17. junij 2011, ob 12:16:15
znan

bobče, cenim, ko se nekdo trudi za mojo pozornost s svetovanjem iz lastnih izkušenj. ampak moje so precej drugačne, tko da....

(tebi svetujem, da si svoj duh malce potunaš z metanjem šiptarjev v morje...mislm s kom mam jest opravka tlele ej faak..)

17. junij 2011, ob 12:08:49
Bob Rock

@znan

ne se napihovat preveč.. lahko počiš. potem bomo pa za vso drisko res potrebovali veliko

vooooodeeeeee!

17. junij 2011, ob 12:00:22
Neznan

»Ne bi me preveč čudilo, če bi kdo dobil idejo, da bi legalizirali še sodomijo... Niti to me ne bi čudilo, da bi rekli, da je še ljudožerstvo sprejemljivo. So tudi navadni ljudje, tako kot vsi drugi, le prehranske navade imajo pač malo drugačne.«
++++++++++++++++++++++++++++

Tole je tipično mišljenje nasprotnikov in istočasno srž problema. Fundament nasprotovanja je homofobija.

To nasprotovanje ni v smislu, da se ljudem gayi gravžajo, tole kar govorijo je v smislu dojemanja homoseksualnosti kot kriminal. Ljudmila Novak je ena redkih, ki si to upa javno priznat. Homoseksualnst je kriminal. Tole je razmišljanje, ki je gaye pred 65 leti peljalo v konclagerje. Vseeno qudos Ljudmili, da si upa naglas priznat tisto kar razmišljajo tačrni.

17. junij 2011, ob 12:00:07
znan

hoho. pasja jajca je reku....negacija NJEGOVE teze....:)) ja kva nej ti rečem, kuhej naprej svojo župco in si mežikaj v špegu, fejst fantek.

(avtizem mora bit res prekleto zanimiv izhod:))

17. junij 2011, ob 11:46:06
enzrovt

znan, ko bos enkrat smielno ovrgel katero koli tezo, ki sem jo tle izrekel, bos imel pravico simfanja, capisci?
A gremo gledat nazaj, kaka obupna pasja jajca si ti gor metal na tisti maratonski (1000+) temi?

Ej pikec, zelo simpl. Ce jest recem "nebo je plavo", odgovor "tvoj ata je indijanc" NI zadosten argument za negacijo moje teze.

17. junij 2011, ob 11:27:46
Bob Rock

@crni kos

kako vodo?.. pa čisto, kose moj, čisto za kako..

17. junij 2011, ob 11:26:38
crni kos

Bobi, kavu vodu rabiš, čistu?

17. junij 2011, ob 11:24:14
Bob Rock

pardon.. 1000 let

17. junij 2011, ob 11:21:53
Bob Rock

@znan

ubogi na duhu drugim pridiga.. jah no.. saj je že 100 let enako. Lakho samo ponovim

voooodaaaa!!!

17. junij 2011, ob 11:21:02
znan

ah, ja sevede, tvojih stokrat že tle ponovljenih for pa ne najdeš. joj, sam tvoja je kao zdravilna, ane.

resno: a se ne naveličaš?

17. junij 2011, ob 11:20:51
znan

aja so resne in ne gre špilat pingponga? zakaj potem začneš ljudi obmetavat s homofobi in fašisti in ostalimi kao hecnimi diskvalifikacijami samo zato, ker se ne strinjajo s tabo? kaj je zdej, resno al neresno? odloč se.

sej ti si edini od tehle levičarskih piščancev, ki iščejo zrno v tej temi, ki si sposoben atikulirat malo bolj kompleksne misli. sam na žalost tudi ti bolehaš za sindromom tipičnega slovenskega levičarja.

17. junij 2011, ob 11:12:26
enzrovt

argumentirano, kvalitetno? oh jej. ja itak da je provokacija, sam kot sem ze reku, tud to mora biti korektno izvedeno. Ne pa kr neki. Takih (identicnih) for mas dost na vseh dforumih - dej kdaj poglej new republic, recimo.

V glavnem, kudos za to, da se mulcki trudijo in guglajo (zal samo rightwing propagando). Ampak bo treba mal vec zganjcev pojest. Sploh pa so tle tud teme, pri katerih je nehigiensko spilat retoricni pinkponk. So prevec resne. Kot recimo tale o druzini.


Grem stavit, da pri pol odgovorih sploh ne dojemas, v cem je fora. Ni prvic.

17. junij 2011, ob 11:07:50
enzrovt

mislm, wau. homofobijo utemeljevat s tako tezko artilerijo, kot je dostojevski ... drugic bom jest v argumentaciji proti vanilijevem pudingu (ki je fuj) uporabil heissenberga al pa, se bojls, hofstadterja.

Bom se tle ponovu: druzba se je odlocila, da ej fukat otroke absolutni nou-gou in da je ze misli na to treba zatreti v kali. Taista druzba se ej nasprotno odlocila, da je fukat sebi enake v bistvu cist kul, ce un tadrug nima pripomb. Aja, hkrati se je se odlocila, da nima nihce pravice srat na glavo glede fuka, v kolikor ne gre za zadevo iz prve tocke in dokler je stvar konsenzualna.

In tle mamo ugledne predstavnike te druzbe, ki skozi grozljive primere dokazujejo, da so homoti nou gou. Se pravi, krsijo sprejeti dogovor, ki trdi nasprotno. Dejmo potegnt analogijo: po isti logiki bi morali dopuscati propagiranje fukanja otrok. Saj gre tud samo za izrazanje svojega mnenja, a ne?

Fora je v tem, da ne gre samo za izrazanje mnenja. Pedota, pri katerem najdejo daunloadane slikce, zaprejo za par let. Homofoba, ki sforsira sprejetje sovinisticnega zakona, s katerim bo zajebaval del populacije na osnovi njihove privat orientacije, pa ne?

mad world.

17. junij 2011, ob 11:02:28
znan

nič trola. to opazi vsak uravnovešen posameznik, ki preleti komentarje. na eni strani kvalitetno, argumentirano paradoksalno postavljena provokacija, kot ogovor nanjo pa zmerjanje. niste sposobni.

grem stavit, da boste kot najbolj argumentu približajoč odgovor zmogli edino diverzijo ali kak bebav sofizem. seveda oplemeniten z značilnostjo slovenskih levičarjev sinovov balkanske kulture: prostaškim zmerjanjem.

17. junij 2011, ob 10:58:28
crni kos

"Verjetno se bodo fašisti združili za referendum, a že to, da je zakon začasno sprejet je nekaj!"
----------------------------------

Uh kako je ovaj tolerantan, ovo je zasigurno dobra osnova za dijalog!!!

17. junij 2011, ob 10:53:53
enzrovt

hehe, znan kuri trola :)))


pa naj se kdo rece, da je na delu dolgcajt ....

17. junij 2011, ob 10:53:31
crni kos

Planinc
"....jaja...za nekatere je pa popolna druzina realnost kjer oce pijancuje, tepe mater in otroke od jutra do vecera...ali enostavno spregledajo dejstvo o matterih samohranilkah in razlicnih situacijah ki ze obstajajo v nasi druzbi."
---------------------------------------------------------
Kako ti to sve znaš, da li je i tvoj otac bio takav i da li i ti to činiš?
Zašto si ti osnovao obitelj?

17. junij 2011, ob 10:51:04
Bob Rock

@znan

vooodaaaaa!

17. junij 2011, ob 10:46:32
znan

sofija, kje vidiš smisel v razpravi s histeričnimi neotesanimi primitivci, ki izražajo lastno nemoč le z zmerjanjem?

ne rečem, v nekem civiliziranem kontekstu bi ti enostavno priznali, da nimajo odgovorov, torej bi še nekako izgledalo, tu se pa le izpostavljaš zmerjanju? je vredno?

17. junij 2011, ob 10:44:00
Neznan

Bravo za sprejetje zakona!
Nekaj malega razuma in spodobnosti očitno še premoremo.

Verjetno se bodo fašisti združili za referendum, a že to, da je zakon začasno sprejet je nekaj!

17. junij 2011, ob 10:40:12
enzrovt

OK, privzemimo, da si prebrala: kaksno je tvoje stalisce do teh (do absurda poenostavljenih) stalisc?

(bonus pike za razlago, zakaj si ga not potegnila)

17. junij 2011, ob 10:39:54
enzrovt

to, da je pa dostojevski z razkolnikovim karakterjem utemeljil drugo fazo dialektike (se pravi dokazovanje z negacijo), pa mujahedinom ne bo nikdar dano ustekat.

Namrec, izhodisce je, da obstaja uebermensch. ampak to ni vsak. in zato je svet tako poslihtan, da ne-uebermenschi nimajo kej za spilat frajerje. Evo, razkolnikov je povzpetnik, in jih je zato dobil po picki s strani lastne morale. Luzer pac. Luzer proba po najbojlsih moceh, pol se mu pa sfizi,. Winner enostavno stori to, in gre domov ter nabrise prom queen. Raskolnikov je izhajal iz napacne predpostavke, ignoriral zunanje dejavnike, uporabil napacno metodo in rezultat je tak kot je.

Da smo si na jesnem: humanizem, solidarnost, vrednote .. to so samo legitimne metode prezivetja. Oportuno se nam trenutno izplacajo. Tle ni nobenga boga zli hardcoded etike - nasi mozgani so se razvili v milijonih let evolucije na osnovi enostavnega oportunisticnega nacela: nadaljevanja genov. Torej, ce neke vrednote prinasajo potencialno visjo verjetnost ohranitve vrste, se jih uporabi. V trenutku, ko se enacba ne izide vec, se zamenjajo. nismo se ohranili v dolini solz zato, ker bi bili prijazni al pa ker bi nas imel bog rad, pac pa zato ker smo bili "the meaniest sonofabitch in the valley".

In kaj je to nabijanje o vrednotah?? Fakin hell, a se norca delamo al kaj? Za jezusa so bili suznji popolnoma sprejemljiva kategorija, za mojzesa je bil infanticid druzbeno koristen, za del muslotov je vrednota rezanje klitorisev ... in pazi to, ponavadi se tocno ti heroji sklicujejo na tradicionalne vrednote. Juhej!

Od mojega rojstva do danesse je stevilo prebivalstva povecalo tocno za faktor dva. Mimogrede, ppovsina zemlje se NI povecala. Ergo, na kvadratni meter prostora na soncu pride se enkrat vec konkurence kot samo petdeset let nazaj. Hkrati se je svet v zadnjih desetletjih skozi globalizacijo popolnoma spremenil (komunikacije/informiranost, pretok blaga, potreba po energiji itd.. da o spremembah v medicini ne govorim) . Svet leta 2000 ni tudi teoreticno podoben svetu leta 1900. Sploh pa nima nikakrsne veze vec s svetom leta 0 ali minus 1000, ko so nastali reglci, ki jih katolibani tako vneto zagovarjajo.

Tradicionalna druzina se je zacela spreminjati s pojavom industrializacije v zacetku devetnajstega stoletja. Lahko mirne duse trdimo, da ne obstaja vec. Doba dozivetja, vloge v ekonomskem zivljenju, mobilnost ... vse to je vplivalo na bistveno prestrukturiranje.

Vprasajmo se, cemu je namenjena druzina: izkljucni smisel je prezivetje narascaja. V zadnjih tisocletjih se je vecinsko izkazala za najucinkovitejso resitev. Obstajajo seveda drugacne opcije - recimo pri amazonskih plemenih je bilo normalno da so bili otroci "skupni" se pravi da je cela vas/pleme skrbela za njih kot ena velika druzina. Verjetno zaradi tega, ker bi bila entiteta dveh odraslih plus kopica otrok v dzungli prevec ranljiva - in pleme kot vecij organizem lazje varuje sibke.

V evropsko/bliznjevzhodnem prostoru je bilo okolje verjetno malce drugacno, tako da je vecjo verjetnost ohranitve predstavljala cim manjsa, a zato fleksibilnejsa entiteta. Temu danes pravimo druzina.

Ampak, ker je osnovni namen ohranitev potomstva/nadaljevanje vrste, je spolna orientacija skrbnikov drugotnega pomena.


Aja, se to: pred petdesetimi leti, ko je bilo 3.5 milijard ljudi, so ideje o prisilni evtanaziji zbujale splosni odpor. Danes to jemljemo kot alarmantne analize moznih izidov napovedi prihodnosti. Cez petdeset let pa bo do mogoce postale sprejemljive zelene tabletke in logan bo moral bezati.

Smo se vprasali zakaj? iz akademskega stalisca je popolnoma legitivno vprasanje: je nas humanizem na pravi poti? sploh iz bioloskega stalisca? Hiperprodukcija potomcev ob odsotnosti naravne selekcije? To so vprasanja, o katerih singerji in dawkinsi razpravljajo v upanju razumevanja tega fenomena.

Politikanti pa to pobasejo za svoje primitivno kokodajsanje. In podmladki kalibra zofi spilajo njihove sock puppete.

Podn, v glavnem.

17. junij 2011, ob 10:38:05
znan

.....pač še en referendum in nova(zeeh res dolgčas) lekcija demokracije pahorjanskemu džihadu. kera že?....

17. junij 2011, ob 10:36:36
Neznan

Sofija, upam, da imas v mozganih zadosti placa se za kaka druga imena razen Singerja in Dostojevskija...npr evo ti seznam homoseksualnih pisateljev: http://en.wikipedia.org/wiki/Category:Gay_writers

17. junij 2011, ob 10:27:49
Bob Rock

@sofia

vooodaaaaa!

17. junij 2011, ob 10:26:16
sofia

enzrovt
o Singerju sem seveda kaj prebrala. Povej, kaj v mojih navedbah ne drži.
Kako značilno za naše levičarje!
Zmerjati zanjo, argumentirati pa ne.
Povej, zakaj naj bi bila Singerjeva stališča napačna?

17. junij 2011, ob 10:17:17
enzrovt

dej zofi odjebi ti propagandne sajte in preden limas njihovo propagando, precekiraj ozadje, da ne izpades totaln majmun (naj mi primati oprostijo ..). Za hec guglej tega mozakarja in si preber magari samo vikipedijino stran. Pol se pa vsedi v kot, zakopjli obraz v kolena in tiho zaihti, tarnajoc "mami zakaj sm jest tak?"

Da ne govorimo o tem, da singer nima nikakrsne veze s temo, o kateri poskusamo razpravljati. Gjorek pa, nasprotno, ima. Singer je analitik, gyorek zakonodajalec. Capisci?tko kot sem reku: tud trolat je treba znat. V bistvu hvala bogu za evolucijo, da take retardirane ideje trosijo naokoli v glavnem prfukneni osebki, ki zaradi svoje nizke kapacitete ne morejo delati kej dost skode naravi.

17. junij 2011, ob 10:10:49
sofia

Planinc
glede na tvoj nivo odgovora, Dostojevski ne zate. Daleč prezahteven avtor za tvoje umske kapacitete.

17. junij 2011, ob 10:07:05
Юзер

Bolj ko berem komentarje klero-desničarjev, bolj vidim da je srčika problema ZGOLJ in LE spolna praksa homoseksualcev. Vse se vrti okrog teka kako, kam in koliko ga porivajo ter ter kaj za hudiča si porivajo brezfalusne lezbijke.

Ste patetični :))

O tem kaj je popolna družina, pa; dajmo definirat da je to le skupnost belega katoliškega očeta in matere, ene hčerke, enega sina, tretji otrok poljubno, pes in stejšnvagon. Da vidimo koliko jih pade v ta opis.

17. junij 2011, ob 09:53:16
Neznan

Casovni kontekst v katerem je zivel Dostojevskij ocitno ni relevanten, kajne Sofija? Takrat so naivnezem se vedno trobili da masturbacija je povezana z slepoto. S citati, ki jih izbiras enostavno dokazujes da splet je lahko neskoncen vir navdiha za bedake.

jaja...za nekatere je pa popolna druzina realnost kjer oce pijancuje, tepe mater in otroke od jutra do vecera...ali enostavno spregledajo dejstvo o matterih samohranilkah in razlicnih situacijah ki ze obstajajo v nasi druzbi.

Kaj pa meni Gjerek o spolnem odnosu ki vsebuje ustno razlicico? ocitno ta tip ni nikoli videl niti nejbolj banalnega pornica, kaj se da bi poskusil...

17. junij 2011, ob 09:49:20
Bob Rock

@sofia

a še nisi potegnila vode?

17. junij 2011, ob 09:42:40
sofia

enzrovt
Poglej, kaj je izjavil Gjerek, in preberi, kaj meni Singer.

Glede homosedsualcev: gre samo za to, da homoseksualni par z otrokom ne mora biti popolna družina.
Sicer nas nič ne moti, tudi če 30 homoseksualcev živi skupaj in vsak dan prirejajo orgije, kot pravi gejevski aktivist Mozetič.
Za 4 stenami, naj počnjeo, kar hočejo.

17. junij 2011, ob 09:32:47
sofia

Hočejo spodnesti tradicionalno moralo, tradicijo in vrednote...

trije pojmi ki jih NI MOGOCE jasno definirati, in o katerih ima vsak svoje osebno mnenje

Ja, Planinc, relativizem in subjektivizem sta nas pripeljala v to stanje.
Preberi si Dostojevskega Zločin in kazen.

17. junij 2011, ob 09:24:40
enzrovt

matr, zakaj se je leta 2011 treba sploh ukvarjat z retardiranimi fasisti?

dejmo tkole:

splosno sprejeto civilizacijsko stalisce je , da homoseksualnost ni druzbeno skodljiva deviacija niti ne bolezen - to od uradnih institucij civilizacij, ne gre za blodnje levih hipuzlov. (pustmo za trenutek ob strani dejstvo, da je zaradi tega cerkev po definiciji necivilizirana svojat). Dalje, zakonodaja prepoveduje diskriminacijo na osnovi spolne orientacije.

Gremo vzet testni pogoj:

Enako splosno sprejeto (tudi kazenskopravno) je dejstbo, da je pedofilija druzbeno skodljiva. Druzba gre celo tako dalec, da sankcionira celo "miselni zlocin" se pravi ze posedovanje takega materiala.

V tem kontekstu je namigovanje o deviantnosti homoseksualcev priblizno enako nesprejemljivo, kot ce bi gyerek v parlamentu izjavil, da so mali otroci spolno privlacni.


(ali pa homofobne izjave na netu)

17. junij 2011, ob 09:22:46
Neznan

Hočejo spodnesti tradicionalno moralo, tradicijo in vrednote...

trije pojmi ki jih NI MOGOCE jasno definirati, in o katerih ima vsak svoje osebno mnenje. Poleg tega taka izjava sploh ne vzame v postev dokazanega dejstva, da se druzba stalno razvija in spreminja.

17. junij 2011, ob 09:15:44
Bob Rock

@sofia

..Pri tem zakonu gre za kulturni boj. Hočejo spodnesti tradicionalno moralo, tradicijo in vrednote...

kura zblojena, kulturni boj biješ sama.. ker nasilje nad drugimi je očitno tvoj način razmišljanja.. hiti se u sekret in ne pozabi potegnit vode za sabo..

17. junij 2011, ob 09:02:26
sofia

Mišljena je oddaja na TV Slovenija Pogledi Slovenije.

17. junij 2011, ob 09:00:23
sofia

mare8
kaj klamfaš?
poglej moj spodnji komentar (o Singerjevi etiki). In odgovori nanj.
Pri tem zakonu gre za kulturni boj. Hočejo spodnesti tradicionalno moralo, tradicijo in vrednote. Vpeljati hočejo relativizem, v smislu postmodernizma. Kot pravi Kučan: resnic je več.
In potem se naši pisatelji (postmodenisti) zgražajo nad stanjem v Sloveniji!

http://www.siol.net/slovenija/aktualno/2011/05/javni_poziv_dsp.aspx
"Razpadel je sistem vrednot, v imenu katerega smo se osamosvojili", pravijo pisatelji.
Katerih vrednot? Saj za pisatelje je vse vseeno. Za postmoderniste objektivna resnica ne obstaja. Objektivna morala ne obstaja. Objektivnh vrednot ni. Objektivnih kriterijev ni.

"Kulturna produkcija po eni strani doživlja količinski razmah, po drugi strani pa se zdi, da v kulturi vlada popoln relativizem glede vrednostnih kriterijev", . pravijo pisatelji.
Kakšna hinavščina, ko to izjavljajo postmodernisti.

"Zaradi vsega tega DSP poziva slovenske politične stranke, poslance, ministre in druge funkcionarje, naj se prenehajo boriti izključno za prestiž in oblast."
Za kaj naj se pa borijo? V svetu relativizma je pomembna samo moč. Zmaga tisti, ki je močnejši. Might makes right.

" Parlamentarne stranke tudi poziva, naj ne izsiljujejo predčasnih volitev, dokler ne izpolnijo naloge iz predhodne zahteve"
A ja.? Včerajšnja oddaja je pokazala situacijo v Sloveniji. Kdo je za Slovenijo in kdo se bori samo za svoje interese in privilegije. Bomo videli, na katero stran se bodo postavili slovenski pisatelji.

In tudi slovenski novinarji. Mar keš je vodil predstavitev neke nove knjige Zgage in Šurca, ki bo izšla (v treh delih) pred volitvami. Zato, da se bo v predvolilnem času spet prerekalo o aferah, namesto da bi razpravljali o načinih izhoda iz krize.

http://www.politikis.si/?p=27294

17. junij 2011, ob 08:56:04
enzrovt

zofi, kaj ima omenjeni pogovor veze z gyorekovo slaboumnostjo?

Pa mularija ne morte kr limat gor cist csega kar vam gugl ven pljune. paorkadus, obstajajo ena pravila o smiselnosti.

Tle ne gre za vprasanja etike pac pa vprasanje opravilne sposobnosti cloveka, ki izjavi tako primitivno oslarijo. Yup, verjetno sem res predolgo ven iz slovenije - tle tak runkl ne bi prezivel pet minut v parlamentu.

17. junij 2011, ob 08:46:18
Neznan

Bravo za sprejetje zakona!
Nekaj malega razuma in spodobnosti očitno še premoremo.

Verjetno se bodo fašisti združili za referendum, a že to, da je zakon začasno sprejet je nekaj!

17. junij 2011, ob 08:38:35
mare8

ne samo, da potrebujemo volitve, potrebujemo tudi zakonik, ki bo še natančneje določal, v katerih primerih nekateri posamezniki ne morejo biti več izvoljeni v parlament ali kakršnokoli drugo javno funkcijo.
to, kar govorijo nekateri poslanci, ni primerno niti več za vaške pijančke.
sramota od parlamentarcev!
in to naj bi bil višek (zahodne demokratične) kulture, ki jo potem sejemo z ognjem in mečem po vsem svetu?

17. junij 2011, ob 07:49:32
sofia

Sicet pa je o tem, kaj pomeni na subjektivizmu utemeljena etika oziroma načelo koristnosti pisal že Fjodor Mihajlovič Dostojevski v Zločinu in kazni.

17. junij 2011, ob 07:22:45
sofia

"Predstavnik SNS Miran Györek je, denimo, svoje nestrinjanje ponazoril z besedami: »Ne bi me preveč čudilo, če bi kdo dobil idejo, da bi legalizirali še sodomijo... Niti to me ne bi čudilo, da bi rekli, da je še ljudožerstvo sprejemljivo. So tudi navadni ljudje, tako kot vsi drugi, le prehranske navade imajo pač malo drugačne.«

To, kar je povedal Gyorek so čisto sprejemljive ideje za nekatere sodobne filozofe.

Kako značilno. Naši levičarji kar nekaj blebetajo. Ko jih pa primeš za besede, mrknejo.

Splošna deklaracija človekovih pravic:
1. člen
Vsi ljudje se rodijo svobodni in imajo enako dostojanstvo in enake pravice. Obdarjeni so z razumom in vestjo in bi morali ravnati drug z drugim kakor bratje.
3. člen
Vsakdo ima pravico do življenja, do prostosti in do osebne varnosti.

Zdaj pa poglejmo in poslušajmo pogovor med Richardom Dawkinsom in Petrom Singerjem. Peter Singer je avstralski filozof.

http://www.youtube.com/watch?v=GYYNY2oKVWU

Peter Singer utemeljuje svojeo etiko na koristnosti (utilitarizem). Etično je to, kar je koristno in kar ne povzroča trpljenja. Na tej osnovi so njegova stališča naslednja:

1. Vsi ljudje nimajo pravice do življenja. Morali bi določiti, se zmeniti (vse je arbitrarno) do karere starosti bi naj imeli starši pravico, da ubijejo svojega otroka, če menijo, da bi otrokovo življenje pomenilo trpljenje za otroka in starše.
2. Jasno je, da se zavzema za uzakonitev evtanazije.
3. Po njegovi etiki ima odrasel prašič (ker čuti bolečino in ima tudi nekaj zavesti) več pravice do življenja kot majhen otrok, posebno če je otrok bolan ali prizadet.
4. Singer je začel boj za pravice živali. Ustvaril je pojem "speciesism" po analogiji na rasizem. Človeške živali ne bi smele imeti več pravic kot druge živali.
5. Na živalih se deajo medicinski poskusi. Živali čutijo bolečino. Singer predlaga, da bi delali poskuse tudi na ljudeh, tistih, ki so zaradi umske prizadetosti na ravni živali.
6. Singer se zavzema za to, da bi dovolili seks med ljudmi in živalmi, v primerih ko ta prinaša obojestransko zadovoljstvo, torej ko je brez nasilja.
7. Škoda je, da gre tolika človeškega mesa v nič (npr. meso ponesrečencev v prometu). Singer predlaga, da bi to meso pojedli. Proti kanibalizmu nima nobenih predsodkov.

Singer je bil leta 2004 proglašen za avstralskega humanista leta.

Zanimivo pa je, da je zadnji čas začel razmišljati, da njegova na subjektivizmu utemeljena etika ne zadošča za izzive modernega časa.
Začel je razmišljati, da morajo obstajati neke objektivne vrednote, absolutna moralna načela. Zelo zanimivo.

http://www.guardian.co.uk/commentisfree/belief/2011/may/25/peter-singer-utilitarianism-climate-change?commentpage=5#start-of-comments

Kopirala sem svoj komentar članka Desna in leva desnica

http://www.delo.si/tuditi/blog/desna-in-leva-desnica.html

17. junij 2011, ob 07:07:14
Izmir

enzrovt

Očitno ne živiš v Sloveniji. To je postali popolnoma družbeno sprejemljivo obnašanje.

17. junij 2011, ob 06:27:12
Neznan

Rajko, pozabljas da pri zivali jo nihce ne vprasa kako bi rada obcevala, torej se gre za nasilje. Pri cloveku pa velja princip proste izbire, ce se dva strinjata. Obstaja tudi ustno zadoscanje(mora prav to malce primankuje Gyoreku...), obcevanje z zadnjico pa ni striktno vezano s homoseksualnostjo, saj ga opravljajo tudi heteroseksulni pari...torej?. Pomembno je, da pri tem ni nasilja, kako in kaj pa dva obcujeta v postelji pa je itak privatna zadeva.

17. junij 2011, ob 06:09:34
Neznan

sem civilno porocen, z dvema otrokoma in res ne razumem v cem bi lahko priznanje istospolne druzine prikrajsalo ali "degradiralo" moj koncept druzine. Ocitno imajo ti zagovorniki "normalnih" vrednot tako krhko zavednost da se bojijo vsega, kar se od njih malce razlikuje. In sploh ne znajo utemeljevati argumentov, s katerimi se sopirijo, kot je jasno v teh primerih:http://24ur.com/novice/slovenija/protest-v-ljubljani-istospolni-pari-niso-druzina.html

17. junij 2011, ob 06:02:24
Rajko

»Mar ne dopuščamo tega, da z ukrepi, s katerimi te otroke ne želimo izenačiti z drugimi, ustvarjamo pankrte 21. stoletja?« se je o njihovem položaju vprašala Andreja Črnak Meglič (SD).
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Zanimivo. Živimo v državi, kjer lahko HIJENA, beri poslanka prosto žali otroke?
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Iskanje po Slovarju slovenskega knjižnega jezika
sodomija (2)
sodomíja -e ž (ȋ) spolno občevanje z živaljo: sodomija slaboumnega pastirja // knjiž., redko homoseksualnost, spolna perverznost ♪
mútast -a -o prid. (ú) ki ni sposoben oblikovati besed, stavkov z govorilnimi organi; nem: mutast človek; bila je mutasta; ekspr. reci že kaj, saj nisi mutast / ekspr. umetnostno mutast čas ● star. mutasti greh sodomija, homoseksualnost ♪
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Če povzamem. Občevanje v zadnjico ali živali ali človeka. In to bi radi uzakonili?????????

17. junij 2011, ob 05:56:59
enzrovt

mislm, pa kako to dovoljo gyoreku hodit naokol brez strokovnega nadzora? pa tip je prtegnen k mamba ...

17. junij 2011, ob 00:12:44
77 komentarjev
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej