Zamenjanih bo več poslancev kot ministrov

Radovan Žerjav ne bo poslanec in tudi Janez Janša se najverjetneje ne bo vrnil v državni zbor.

Objavljeno
19. marec 2013 19.23
Posodobljeno
20. marec 2013 05.00
šipič PARLAMENT
Peter Jančič, Anže Božič
Peter Jančič, Anže Božič

Ljubljana – Predsednica NSi Ljudmila Novak in vodja SLS Franc Bogovič se vračata v parlament. Ali bo poslanski sedež prevzel dosedanji premier Janez Janša, še ni povsem znano. Po naših informacijah se to ne bo zgodilo. Pred slabima dvema desetletjema, ko ga je državni zbor odstavil po aferi Depala vas, se je sedežu odpovedal.

Janševa vlada se je včeraj poslovila. Po besedah tiskovnega predstavnika Anžeta Logarja je vse pripravljeno za primopredajo; v poročilu med drugim piše, da se je vlada sestala na 55 rednih in 63 dopisnih sejah.

Z današnjo potrditvijo nove vlade pa se bo močno spremenila tudi struktura državnega zbora. Zaradi pravice premiera, ministrov in državnih sekretarjev do vrnitve v državni zbor bo ob sedeže devet nadomestnih poslancev. Izgubili jih bodo Robert Hrovat, ki nadomešča premiera Janeza Janšo, Patricija Šulin nadomešča ministra za infrastrukturo Zvonka Černača, Ivan Pišek notranjega ministra Vinka Gorenaka, Damjana Petavar Dobovšek pa ministra za delo Andreja Vizjaka (SDS).

Četrti minister SDS Žiga Turk, ki ni bil izvoljen v DZ, je napovedal, da se »za nekaj časa« umika iz aktivne politike. Dejal je, da obžaluje, ker je mandat trajal le leto dni. »Resen človek se tako zahtevnega posla ne loti za eno leto,« je povedal in dodal, da ne bi prekinjal strokovne poti, če bi vedel, da bo mandat tako kratek.

Janez Vasle se bo umaknil ministrici brez listnice Ljudmili Novak (NSi), Jasmina Opec ministru za gospodarstvo Radovanu Žerjavu (SLS), Roman Žveglič pa ministru za kmetijstvo Francu Bogoviču (SLS).

Zaradi izgube funkcij namestnikov ministrov (državnih sekretarjev) bosta ob sedeža še Rado Likar in Saša Ciglar, ki v zboru nadomeščata Andreja Širclja (SDS) in Marka Pogačnika (SDS). Med nadomestnimi poslanci bo sedež ohranila Marija Plevčak, ker bo zunanji minister Karel Erjavec (Desus) ostal minister tudi v novi vladi.

Nadomestnemu poslancu Branetu Goluboviću, ki je mandat že prevzel namesto nove premierke Alenke Bratušek, se bo po izvolitvi ministrov pridružilo še pet novincev. Po rezultatih v volilnih enotah bo sedež Romana Jakiča (PS) pripadel Aleksandri Osterman, Stanka Stepišnika bo nadomestil Peter Oder. Tino Komel bo nadomestil Aljoša Jerič iz Sežane. Dejana Židana bo nasledila Brigita Perhavec iz Murske Sobote, Gregorja Viranta pa Marko Pavlišič.

Žerjav ne bo poslanec

Potrditev petih nadomestnih poslancev bo državna volilna komisija zboru predlagala na seji v petek, vsi omenjeni pa se lahko prevzemu položaja, ki jim pripada po rezultatu, tudi odpovedo. Pričakovati je, da se bo v državni zbor naglo vrnila Jasmina Opec, ker je donedavni predsednik SLS Radovan Žerjav napovedal, da se bo odrekel poslanski funkciji. Opčevi bo v tem primeru pripadel polni poslanski mandat. Dodatne zamenjave v državnem zboru bodo sledile, če bo nova vlada še kakšnega poslanca imenovala za namestnika ministra ali generalnega sekretarja vlade.

Posledica zamenjave vlade bo še cela serija manjših rošad v državnem zboru. Podpredsednik zbora Jakob Presečnik (SLS) bo odstopil, ker podpredsedniški položaj pripada koalicijski Državljanski listi, zamenjala pa se bo tudi večina predsednikov parlamentarnih odborov in komisij.