Žan Mahnič (SDS): Trudil se bom, da bo glas mladih slišan v parlamentu

Novi poslanski obrazi: Mahnič bo drugi najmlajši poslanec v tem sklicu parlamenta. Bo Tanko še vodil poslansko skupino?

Objavljeno
27. julij 2014 17.17
Posodobljeno
28. julij 2014 06.00
Anže Božič, Monika Hrovat, notranja politika
Anže Božič, Monika Hrovat, notranja politika
Ljubljana − Žan Mahnič je 24-letni študent obramboslovja. V tradicionalno SDS naklonjenem okraju Železniki z okolico je za svojo stranko dosegel najboljši rezultat na Gorenjskem in – gledano v odstotkih – prehitel uveljavljene strankarske kolege Branka Grimsa, Marka Pogačnika in Andrejo Valič Zver. Z njim smo se pogovarjali o prioritetah prihodnjega mandata.

V državno politiko se podajate pri rosnih štiriindvajsetih. Kako boste usklajevali zaključek študija in delo poslanca?

Trenutno intenzivno pišem diplomsko nalogo na temo nacionalne varnosti v kontekstu liberalne ekonomske teorije pri mentorju Eriku Kopaču. Želim jo čim prej končati in potem na drugi bolonjski stopnji nadaljevati magistrski študij obramboslovja.

Diplomirali boste torej pri Eriku Kopaču, članu najožjega vodstva politične nasprotnice SMC.

Drži. Pri njem sem imel kar nekaj predmetov, za mentorja pa sem ga izbral konec lanskega leta, še preden je nastala Stranka Mira Cerarja. No, verjetno so oni takrat že kaj vedeli. A tu ne vidim nobenega problema. Doktor Kopač je korekten mentor, in kolikor ga poznam, tudi objektiven.

Na katerih delovnih področjih in delovnih telesih DZ nameravate delovati?

Kako si bomo razdelili delovna telesa, se v poslanski skupini še nismo dogovorili. Glede na leta bom zagotovo glas mladih. Nič o Sloveniji brez mladih, je moj moto. Prioriteta bo tudi podeželje in seveda področje, na katerem trenutno zaključujem študij – obramba.

Bi morali imeti mladi po vaše svoje ministrstvo?

Ravno svojega ministrstva ne. Problem je, ker je problematika mladih razdeljena med ministrstvom za delo in ministrstvom za izobraževanje. Potrebovali bi boljšo interakcijo med omenjenima resorjema. Nič pa ne bi imel proti, če bi to urejal nekakšen koordinator.

Boste v DZ pustili večjo sled kot Irena Tavčar, ki je bila pred vami izvoljena v istem okraju?

Gospa Tavčar je poslanka, ki jo spoštujem in se je odločila upokojiti. Zagotovo se bom trudil, da bom slišan. Moram upravičiti zaupanje volivcev in zastopati strankin program. Rezultat volitev jemljem kot veliko odgovornost, saj sem s skoraj 30 odstotki v svojem volilnem okraju zmagal med vsemi strankami.

»Opozicija je romantika za poslance,« je nekoč dejal vaš strankarski kolega Jožef Jerovšek. Kako boste v opoziciji uresničevali volilne obljube?

V stranki imamo začrtan program. Ta ni bil napisan samo v primeru, da bomo v vladi. Tudi v opoziciji bomo poskušali z vlaganjem zakonov, amandmaji, poslanskimi vprašanji in tako naprej. Kot opozicijski poslanec ne bom zaprt med štirimi stenami DZ, ampak aktiven tudi na terenu. Poslanci bi na splošno morali imeti več stika z realnim okoljem.

Se strinjate s potezo stranke, da ne bo imenovala podpredsednika DZ? Ni to strel v lastno koleno?

S potezo se strinjam. To je izraz dvoma o legitimnosti in poštenosti volitev. Prepričan sem, da bi bil rezultat povsem drugačen, če Janez Janša ne bi bil v zaporu. Treba je vedeti, da so volivci desnice ostali doma, ker so občutljivi za take pojave. Se pa sprašujem, kaj bo, ko bo sodba padla. Pričakujem, da bomo volitve ponovili. Upam tudi, da v petek na ustanovni seji DZ ne bo prišlo še do tega, da Janši ne bodo potrdili poslanskega mandata.

SDS je napovedala tudi selektivno udeleževanje sej parlamenta. Boste obstruirali potrjevanje mandatov in izvolitev predsednika DZ?

Potrjevanja mandatov in izvolitve predsednika DZ se bomo zagotovo udeležili, o vseh drugih glasovanjih pa se še nismo pogovarjali. Zagotovo bomo konstruktivna opozicija in bomo aktivno sodelovali. Sproti pa se bomo odločali, na katerih glasovanjih bomo sodelovali in na katerih ne.

Ali bo Jože Tanko še naprej vodja strankine poslanske skupine?

O tem še ni bilo govora. Vodjo poslanske skupine predlaga večina poslancev, potrdi pa izvršilni odbor stranke.

Je bil dober vodja, bi moral ostati?

Odločili se bomo, ko bo čas za to. Verjetno prihodnji teden.

Kaj se dogaja v stranki SDS po volitvah? Slišati je kritike, da je za neuspeh na volitvah kriva strankina volilna kampanja, ki da se je namesto na program in ukrepe stranke osredotočila na obsodbo Janše.

V stranki smo zadeve seveda analizirali. Zanimivo je, kaj govorimo tam in kaj potem pride v javnost. Da se stranko ruši, da je razdeljena. To sploh ni res. Stranka je povsem demokratična in pogovori potekajo. Jaz se za to stranko ne bojim.

Bi vam poudarjanje programa in ukrepov prineslo kakšen glas več?

Lahko je soočati program, če ga imaš s kom. Tokratno kampanjo so spet gradili na novih obrazih. Mi smo predstavljali konkretne ukrepe, konkretne številke, kje ta sredstva pridobiti. Ampak očitno je bila v ospredju druga tema. Moj rezultat pa je zagotovo plod intenzivnega dela na terenu.

Kako lahko Janša ostaja predsednik stranke, če je SDS z njim izgubila tretje zaporedne parlamentarne volitve?

Lani smo imeli kongres in predsednika potrdili za še za en mandat. Ne vidim razloga, zakaj tako ne bi ostalo.

Ne glede na to, da se je po tem kongresu zgodil še en volilni poraz?

Kot pravim, so bile te volitve nepoštene. Rezultat bi bil drugačen, če predsednik ne bi bil zaprt.

Kolikokrat ste v času kampanje prižgali svečo pred vrhovnim sodiščem?

Mislim, da štirikrat ali petkrat.

Ste šli na Dob, ko je bil Janša zaprt?

Da, bil sem tudi na Dobu.

Ste bili tudi na kakšni od tamkajšnjih »straž«?

Ne, na straži pa nisem bil.