Zanoškar: Nisem vedel ne za razpis ne za sinovo zaposlitev

Poslanec PS priznava objektivno odgovornost, a v nasprotju s strankarskim kolegom Stepišnikom ne bo odstopil.

Objavljeno
28. januar 2014 13.26
Posodobljeno
28. januar 2014 13.26
Anže Božič, notranja politika
Anže Božič, notranja politika

Ljubljana - Nekdanji slovenjgraški župan Matjaž Zanoškar (PS) kljub ugotovitvam KPK trdi, da pred leti ni vedel za zaposlitev svojega sina na občini, ki jo je vodil. Čeprav priznava objektivno odgovornost in »vprašljive« razpisne pogoje za sinovo službo, kot poslanec ne bo odstopil.

»Če bi takrat vedel, za kaj gre, bi občinarje vprašal, čemu takšni pogoji, in sinu predlagal, naj se na javni razpis ne prijavi. Seveda pa je polnoleten in me ne sprašuje za vsako stvar,« je izjavil Matjaž Zanoškar.

Čeprav je imel priložnost odgovoriti na zaključno poročilo protikorupcijske komisije in tega zavestno ni storil, poslanec PS pričakuje, da ga bo vodstvo KPK povabilo za zagovor, kjer se bo lahko branil očitkov.

Zanoškar zanika tudi drugi očitek, da v njegovem službenem stanovanju v Ljubljani neprijavljeno redno biva njegov drugi sin - čeprav je v telefonskem imeniku na tem naslovu prijavil svojo telefonsko številko. »Ker je že nekaj časa nezaposlen in mu jaz plačujem položnice tudi za druge stroške, je bila to najbolj elegantna rešitev,« je novinarje prepričeval dolgoletni poslanec.

Generalna sekretarka DZ Mojca Prelesnik je pojasnila, da ima parlament z Zanoškarjem sklenjeno najemno pogodbo (za približno 30 kvadratnih metrov veliko stanovanje na Trubarjevi na mesec plačuje 130 evrov), v kateri so natančno določene pravice in obveznosti podnajemnika. Tako bi moral poslanec svojega sina uradno prijaviti na ljubljanskem naslovu, če bi ta stanovanje v roku treh mesecev souporabljal najmanj 60 dni. »Pozvali smo ga, naj se o tem opredeli, gospod Zanoškar pa nam je odgovoril, da sin pri njem občasno gostuje, vendar nikakor v obdobju, da bi ga moral prijaviti,« je pojasnila Prelesnikova. Tu se zgodba za DZ konča, saj nima pristojnosti niti možnosti preverjati, ali so besede poslanca resnične.

Kako bo odločila stranka

Nekdanji slovenjgraški župan je svoje argumente danes predstavil poslanskim kolegom iz PS, ki pa se še niso opredelili, ali naj Zanoškar ostane član stranke ali mora zaradi očitkov vrniti strankarsko izkaznico. Tako so odločanje o Zanoškarjevi usodi prepustili organom stranke, razpravi o očitkih proti svojemu članu pa se bodo težko izognili že na jutrišnjem svetu stranke, kjer se bo PS sicer odločala o priključitvi skupini evropskih liberalcev.

Po naših informacijah izključitev Zanoškarja iz stranke ni povsem izključena, a je tako drastična poteza vendarle malo verjetna. Navsezadnje gre za enega treh poslancev, ki so konec prejšnjega mandata ljubljanskemu županskemu kolegu Zoranu Jankoviću javno pomagali pri ustanavljanju PS.

Poleg Renate Brunskole in Alojza Posedela je namreč prispeval tretji poslanski podpis za kandidaturo PS na parlamentarnih volitvah. Njegova izključitev bi tako lahko spet zanetila iskro notranjih trenj v stranki. Poleg tega bi njegova morebitna selitev med nepovezane poslance za največjo parlamentarno stranko pomenila tudi izgubo političnega prestiža, saj bi se po številu poslancev izenačili z opozicijsko SDS.

Po drugi strani pa je Zanoškar priznal objektivno odgovornost za obremenilne ugotovitve KPK. Takšen kriterij je pred dvema mesecema odnesel strankinega nekdanjega ministra za gospodarstvo Stanka Stepišnika. In ni jih malo med poslanci PS, ki od vodstva stranke zahtevajo spoštovanje enakih standardov tudi v prihodnje.