Zapleti ob pomoči, ki je v Pomurju še ni

Odbor za gospodarstvo o dilemi, ali bo razvojni denar, ki bi ga Pomurje že moralo dobiti, kdaj tudi prišel tja.

Objavljeno
30. september 2015 21.36
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika
Ljubljana − Vlada je pred dvema tednoma na obisku v Pomurju napovedala pomoč z desetimi milijoni evrov v prihodnjih dveh letih. Odbor za gospodarstvo DZ je danes že potrdil popravek ureditve, s katerim bi te dodatne milijone, ki bi jih Pomurje moralo dobiti najpozneje letos, zagotovili v prihodnjih dveh  letih.

Zagotovitev desetih milijonov evrov za Pomurje v prihodnjih dveh letih je vlada predlagala poslancem že junija. Od takrat je v proceduri predlog za podaljšanje veljave zakona o razvojni podpori Pomurski regiji v obdobju 2010−2015 na čas do leta 2017.

Finančno najpomembnejši učinek bi sprememba zagotovila z omogočanjem nakazil za spodbujanje konkurenčnosti še za dve leti. Tej regiji so v petih letih za ta namen doslej, trdi vlada, nakazali 19 milijonov evrov, letos bodo še štiri milijone, še 9,6 milijona pa bi v prihodnjih dveh letih. Strogo po zakonu, ki je bil sprejet v času vlade Boruta Pahorja tudi zaradi težavah velikih podjetij v tej regiji, denimo Mure, bi do konca letošnjega leta država program spodbujanja konkurenčnosti morala uresničiti v skupni vrednosti 33 milijonov evrov.

Kje so vladni pravniki?

Zakonodajno-pravna služba državnega zbora je opozorila, da predlog, da bi veljavnost zakona podaljšali s spremembo letnic v naslovu in posameznih členih zakona, ne bi pa popravili vsebine zakona, ko ta določa, da mora vlada program za spodbujanje konkurenčnosti uresničiti najpozneje do leta 2015 v višini do največ 33 milijonov evrov (praviloma 5,5 milijona evrov na leto), vodi v neskladje in nejasnost, ki pomeni kršitev načel pravne države. Po domače: zakon prepoveduje, kar poskuša doseči. Hkrati bi se podaljšanje veljave, opozarjajo pravniki, nanašalo na projektno pisarno vlade v Pomurski regiji, ki je po doslej veljavnem zakonu smela delovati le prva tri leta in je torej že skoraj tri leta ne bi smelo več biti.

V mnenju je zapisano tudi opozorilo, da je vlada brez pojasnila predlagala, da bi spremembe zakona o razvojni pomoči začele veljati že dan po objavi v uradnem listu. Krajšanje običajnega roka veljavnosti brez vsake razlage je napaka, kakršne med pravniki v državnem zboru že nekaj časa sprožajo vprašanja, ali so v vladi svojo pravno službo razpustili ali pa se ministri nanjo le požvižgajo.

To napako je v odboru večina poslancev odpravila, črtali pa so na predlog vladne kolciije tudi pristojnosti, ki jih zakon daje razvojni agenciji Mura, ki je pred stečajem. Bolj radikalne spremembe je predlagala opozicijska SDS, ki bi prepovedala vsakršno financiranje študij in svetovalcev iz razvojnih sredstev.

Bratuškova: Zakaj ne popravite?

Predstavniki ministrstva za gospodarstvo so ta predlog SDS podprli, ker tudi po njihovi oceni stroški za svetovanja in projekte ob zaključku projekta niso več potrebni, večina v odboru je dopolnilo tudi izglasovala. Zaradi odstopa nekdanjega državnega sekretarja, ki je nekoč vodil projektno pisarno, Andreja Horvata in sumov korupcije, je SDS predlagala, da bi v zakon vključili še vrsto določb o transparentnosti in integriteti poslovanja, a je večina ta dopolnila zavrnila.

Nihče pa ni predlagal dopolnila, ki bi odpravilo napako, na katero so opozarili pravniki v državnem zboru, da bo zakon, ki ga poskuša doseči vlada, dodatno desetmilijonsko financiranje regije v prihodnjih letih pravzaprav oteževal, ker bodo spremenjene le letnice vsebina pa ne.

Ministrstvo za gospodarstvo je na kritiko odgovorilo pisno: »Menimo, da je opozorilo glede notranje konsistentnosti med rešitvami znotraj zakona sicer na mestu, vendar pa ocenjujemo, da je ta ohranjena v zadostni meri in da je zgolj podaljšanje obdobja izvajanja, brez sprememb vsebinskih rešitev, dopustno.«

Se je pa nekdanja premierka Alenka Bratušek, zdaj nepovezana poslanka, začudila, zakaj številnih napak v kratki noveli, na katere opozarja zakonodajno pravna služba, vladna SMC ne poskuša popraviti.