Zaprtje balkanske poti − odstranitev rezilne žice na meji

Cerar napovedal odstranitev žične ograje na meji in sprejem od 40 do 50 prosilcev za azil iz sistema kvot že aprila.

Objavljeno
07. marec 2016 13.57
Peter Žerjavič, Bruselj, Ti. K., STA
Peter Žerjavič, Bruselj, Ti. K., STA

Slovenski premier od današnjih sestankov v Bruslju pričakuje poenotenje o zaprtju balkanske poti za nezakonite migrante, saj je to absolutno nujno.

Pri tem izpostavlja, kot poroča STA, da se slovenska pobuda zdaj s tem udejanja ter da je to prva v praksi živeča, delujoča, skupna in usklajena akcija skupine držav od Avstrije do Makedonije.

Ob zaprtju balkanske poti je treba po njegovih besedah to sodelovanje intenzivno nadgraditi s pomočjo Grčiji in tudi Makedoniji.

Poleg tega je treba po Cerarjevih navedbah v skladu z evropskim načrtom za premestitev beguncev znotraj unije omogočiti bivanje v EU tistim, ki imajo pravno utemeljen razlog za to.

Cerar je ob prihodu na vrh EU napovedal, da bo Slovenija v okviru sistema kvot že aprila sprejela od 40 do 50 prosilcev za azil. Nato naj bi na mesec sprejemala prosilce v enakem številčnem okviru. Po sistemu kvot je za Slovenijo predvidena kvota 567 oseb v letu in pol.

»To je izraz naše solidarnosti, ki pa obenem upošteva naše integracijske zmožnosti,« je poudaril Cerar in dodal, da bodo enako ravnale druge države v skladu s kvotami, ki bodo sorazmerno večje glede na njihovo velikost.

»Ko bo balkanska pot učinkovito zaprta, se bo odprla možnost za odstranitev tehničnih ovir na meji,« je napovedal Cerar. Takšne ovire da bi morale biti odstranjene tudi znotraj schengna − premier je omenil Avstrijo.

Slovenija si prizadeva, da bi bilo v izjavo vrha EU vključeno, da bo balkanska pot odslej zaprta. To Cerar sicer razume kot zaprtje za neregularne migracije, begunci bi še vedno lahko prihajali v EU čez zunanjo mejo.

Slovenija sicer začenja strogo izvajati schengenska pravila, pogoj za vstop v državo bo dovoljen zgolj ob izpolnjevanju formalnih zahtev. Sosednje države so o tem že obveščene.