Zaradi prevelikih razhajanj v DL stranko zapustil še Krupić

Po besedah Fidela Krupića je težava v tem, da je DL postala klasična stranka.

Objavljeno
12. april 2013 22.28
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA
Ljubljana - Iz stranke DL je v četrtek izstopil zdaj že bivši predsednik odbora DL za infrastrukturo Fidel Krupić. Za STA je dejal, da njegova odločitev temelji na prevelikih razhajanjih, saj člane stranke razdružuje tisto, kar jih je prej združevalo. Seja sveta bo sicer v torek, po neuradnih informacijah pa Krupić ni edini član sveta, ki je zapustil stranko.

Po besedah Krupića je težava v tem, da je DL postala »klasična stranka«. »Že samo ime pove, da je bila to neka lista, nek skupek enakovrednih posameznikov, ki so vsi prispevali svoje ime, svoje ideje,« je poudaril.

Med drugim je omenil Rada Pezdirja, Janeza Šušteršiča in Marka Pavliho, ki so »na tej poti obupali iz takšnih ali drugačnih razlogov«. Po njegovih besedah je zdaj prišel čas tudi za njegov premislek in ugotavlja, da se v stranki ne vidi več.

Na vprašanje, ali ti posamezniki razmišljajo, da bi se združili v neki novi stranki, je odgovoril, da v tej fazi ne.

Predsednik DL Gregor Virant je o odstopu Krupića za STA dejal, da ga mora še povprašati za kaj gre in dodal, da je Krupić doslej vedno podpiral večinsko politiko v stranki.

Tudi Krupić je sicer pojasnil, da je sam podprl vstop v vlado z Alenko Bratušek z dobrim namenom, a da »to ni to, s čimer se je štartalo«.

Po vstopu DL v novo vlado je sicer v stranki večkrat prišlo do napetosti. Z mesta podpredsednika je takrat odstopil njihov nekdanji minister za finance Janez Šušteršič.

V DL vse večja razdeljenost članov

Seja sveta stranke, ki bi sicer po prvotnih načrtih morala biti danes, je prestavljena na prihodnji teden v torek. Po neuradnih informacijah naj bi bila razdeljenost zelo močna ravno v svetu, iz katerega naj bi že izstopilo nekaj članov. Zato naj bi postala problem celo sklepčnost sveta, kar naj bi bil tudi razlog za prestavitev seje.

Po odstopu Šušteršiča bo sicer svet stranke moral izbrati novega podpredsednika DL. Prvak DL Gregor Virant je glede imena skrivnosten. Po neuradnih informacijah naj bil najresnejši kandidat sicer član sveta DL Alojzij Selišnik.

Tudi vodja poslancev DL Rihard Braniselj imen potencialnih kandidatov za podpredsednika ni želel razkriti, dejal je le, da naj bi novi podpredsednik prihajal iz sveta stranke, ne pa tudi iz poslanske skupine. Podpredsednika bo sicer predlagal predsednik stranke, je potrdil Braniselj za STA.

Kot je dodal, bodo v torek ministri iz kvote DL pred člani sveta razgrnili načrte za svoje delo, člani sveta pa bodo razpravljali še o pobudah za dopolnitev sestave sveta stranke s predsedniki strokovnih odborov ter predvsem o notranjih strankarskih zadevah.

Nazadnje so namreč na dan pricurljale informacije, da naj bi si posamezniki v stranki že nekaj časa želeli tudi izrednega kongresa, kjer naj bi poskušali zamenjati vodstvo DL. Del članstva naj bi zbiral tudi podpise za začetek teh postopkov, a so v stranki za STA že zagotovili, da s takšnimi namigovanji niso seznanjeni.

Braniselj je danes za STA pojasnil, da je za ta namigovanja slišal, a da ni nič uradnega in da sam ne ve niti za en tak primer. Sam meni, da potrebe po izrednem kongresu ni. Tudi sam ocenjuje, da gredo želje morda v smer, da bi nekateri na mestu predsednika stranke radi videli Šušteršiča.

Virant je za STA navedel, da nima nobenih informacij o izrednem kongresu. Po njegovih besedah sicer ni zaznati, da bi se članstvo stranke osipalo, temveč da je več pristopov v stranko kot izstopov.