Zavezniški obisk

Na povabilo premiera Janeza Janše na uradni obisk prihaja njegov madžarski kolega Viktor Orbán.

Objavljeno
25. november 2012 14.50
*reu* EU-SUMMIT/
G. U., Nedelo
G. U., Nedelo

Ljubljana - Na povabilo premiera Janeza Janše bo na uradni obisk v Slovenijo jutri pripotoval njegov madžarski kolega Viktor Orbán. Sestal se bo tudi s predsednikom Danilom Türkom in prvim poslancem Gregorjem Virantom.

Politična pot Orbána je precej podobna Janševi, sorodni sta njuni stranki – obe sta članici Evropske ljudske stranke – pa tudi njuna stila vladanja. Danes 49-letni madžarski premier je v politiko stopil leta 1988, ko je bil eden od ustanoviteljev zveze študentov (Fidesz), ki je nasprotovala komunističnemu režimu. Čez tri leta je prevzel njeno vodenje in jo iz radikalnega študentskega gibanja spremenil v desno stranko. Prvič je oblast prevzel leta 1998, vendar jo je izgubil že po enem mandatu. Potem je osem let preždel v opoziciji in se v vrtincu krize, ki je Madžarsko udarila še precej huje kot Slovenijo, nanjo še enkrat povzpel leta 2010. Takrat je njegov Fidesz zasedel več kot dve tretjini sedežev v parlamentu, kar pomeni, da lahko sam spreminja ustavo. In jo tudi je, seveda povsem po svojem okusu.

Poleg tega so Orbánovi pritiski na medije in sodstvo ter celo neskrita želja, da bi spremenil trianonsko pogodbo – z njo je Madžarska kot poraženka prve svetovne vojne izgubila več kot polovico ozemlja, ki ga je obvladovala v Avstro-Ogrski, tudi Prekmurje –, tako močni, da zbujajo resne dvome o njegovi demokratičnosti.

Milan Zver je kot poslanec v evropskem parlamentu na vse pretege hvalil Orbánovo medijsko politiko, nad katero so v Evropski uniji milo rečeno zgroženi.