Ženske so bolj obdavčene kot mačke

Prvi spopad za nižjo obdavčitev ženskih higienskih izdelkov se je končal s porazom pobudnikov, ker je državna blagajna prazna.

Objavljeno
04. maj 2016 21.28
Peter Jančič
Peter Jančič

Ljubljana − Z nižjo, 9,5-odstotno stopnjo je obdavčena hrana za pse in mačke, je na nelogičnost davčne ureditve, ki vložke in tampone obdavčuje z 22 odstotki, ta teden opozoril predstavnik državnega sveta Alojz Kovšca. To so nujni sanitarni izdelki, ki jih polovica prebivalstva uporablja vsak mesec, in ne luksuz, je Matej Tašner Vatovec poslance prepričeval, da bi znižali obdavčitve ženskih higienskih izdelkov. Znižanje obdavčitve je podprla tudi zveza potrošnikov.

Kampanje proti obdavčitvi menstruacij

A koalicijskih poslancev, ki so pred odločanjem odbora za finance večinoma molčali, to ni prepričalo. Vse člene novele zakona o DDV, ki jo je predlagalo šest poslancev ZL, da bi bili tamponi in vložki od julija namesto po 22-odstotni stopnji obdavčeni po 9,5-odstotni, je večina poslancev gladko črtala. Državni zbor se bo v drugi polovici meseca zato le še seznanil s tem, da predloga ni več.

Podobnih, a bolj uspešnih kampanj, ki jih tam imenujejo tudi proti obdavčitvi menstruacije, je bilo po svetu, predvsem v anglosaških državah, že veliko.

Nižja obdavčitev vložkov, tamponov in menstrualnih skodelic bi na leto pomenila 3,4 milijona evrov manj v državnem proračunu. Težave, ki bi jih to povzročilo ministrstvu, ki ga vodi Dušan Mramor, so bile, kot je bilo slišati neuradno, glavni vzrok, da je za črtanje vseh členov glasovalo 11 poslancev, proti so bili štirje.

SDS: To lahko popravi tudi vlada sama

Bolj tesno je bilo v sredo, ko je novela že padla, ko je poslanec SDS Andrej Šircelj dodatno predlagal, da bi od vlade zahtevali, naj kar sama popravi podzakonske akte, da bi dosegli isti cilj. Za to je bilo devet poslancev, proti deset. Šircelj je to predlagal, ker so higienski izdelki po zakonu že niže obdavčeni, mednje je vlada uvrstila vate in gaze, tamponov in vložkov pa ne. Da bi bilo mogoče to urediti brez spremembe zakona, mu je pritrdila državna sekretarka Mateja Vraničar Erman, ki pa je znižanju obdavčitve v imenu vlade nasprotovala.

Opozorila je, da po izkušnjah − pred leti je država že znižala obdavčitev plenic − to ne bo nujno znižalo cen izdelkov, ker bodo trgovci povišali marže.

Tej razlagi je ugovarjala predsednica Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS) Breda Kutin, češ da so cene pri vseh glavnih trgovcih že zapisali in jih pozvali, naj se zavežejo k znižanju. Tiste, ki bodo zavezo prekršili, bo ZPS dala na črno listo. »To bo učinkovito,« je napovedala Kutinova. Kutinova je pojasnila, da so pobudo Združene levice za nižjo obdavčitev podprli, ker je neprimerno, da so sorodni izdelki zdaj različno obdavčeni. V enem dnevu so v podporo predlogu ta teden zbrali pet tisoč podpisov, je opozorila Kutinova.

Znižanje v Angliji in Franciji, brez davka na Irskem
 
Pred 15 leti so obdavčitev vložkov in tamponov v Veliki Britaniji znižali s 17,5 na pet odstotkov, lani je 281.268 državljanov podpisalo peticijo, da bi jo znižali na nič, kar pa ne bi bilo v skladu z evropskim redom. Stopnjo nič ima za te izdelke Irska, a še iz časov, ko ni bilo evropske ureditve, ki to prepoveduje. Obdavčitev ženskih higienskih izdelkov, ki so povezani z menstruacijo, je lani znižala Francija: z 20 na pet odstotkov.

Po seji odbora je Tašner Vatovec napovedal, da bodo zavrnjeno znižanje obdavčitve znova predlagali.