Zbornica: Za uboj odgovorna ministrica

Odgovornost Milojke Kolar Celarc je objektivna in subjektivna.

Objavljeno
25. avgust 2016 16.42
Slovo
Milena Zupanič
Milena Zupanič

Predstavniki zdravnikov so včeraj pretreseni stopili pred novinarje. Odzvali so se na uboj svojega kolega v bolnišnici Izola, na vse več nasilja nad njimi, na slabševanje zdravstva in nedelovanje ministrice za zdravje.

Zdravniki so nedvoumno povezali neurejene razmere v zdravstvu z nasiljem nad zdravniki. Zaradi uboja izolskega zdravnika pozivajo ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc k politični odgovornosti.

»Ob zadnjih tragičnih dogodkih in izjavah ministrice o vzrokih tega nerazumnega tragičnega dejanja izražamo najostrejši protest. Ministrica obtožuje zdravniške organizacije sovražnega govora, ko opozarjamo na najverjetnejši motiv tragičnega dogodka. Ministrica kot nosilka politike nosi najmanj objektivno odgovornost za ta tragični dogodek, ki je posledica predolgih čakalnih dob, in to ne glede na ekscesno dejanje in kriminalno preteklost storilca. Z njenim neukrepanjem pri skrajševanju čakalnih dob in nerazumevanjem, da bomo le s strukturno reformo zdravstva odpravili globalne vzroke, ki so pripeljali do tega velikega problema, se postavlja tudi vprašanje njene subjektivne odgovornosti za tragične dogodke, ki so se in se bodo zagotovo v tej anemičnosti in nedelavnosti še dogajali,« je dejal Andrej Možina, predsednik zdravniške zbornice.

Ali lahko zdravniki prenesejo vse?

»Stanje v zdravstvu se iz dneva v dan slabša. Zdravniki v takih razmerah ne moremo več kakovostno opravljati svojega dela,« je v imenu nekaj več kot 10.000 slovenskih zdravnikov in zobozdravnikov, od tega približno 5800 v aktivni službi, dejal predsednik Slovenskega zdravniškega društva prof. dr. Pavel Poredoš.

Čeprav zdravniki vedo, kje so težave zdravstva in kako jih je treba rešiti, čeprav so pred štirimi leti sami pripravili analizo in reformo, jih politiki ne upoštevajo, temveč vlada pripravlja administrativne spremembe, ki bodo stanje še poslabšale. Zdravniki so poudarili, da so neurejene razmere v zdravstvu in uboj zdravnika v Izoli gotovo povezani. Politiki ljudem obljubljajo vse, tudi tisto, česar ne morejo dobiti, ljudje so zato nezadovoljni, svojo jezo in sovraštvo stresajo na zdravnike, so dejali.

Kar 87 odstotkov zdravnikov že bilo izpostavljeno nasilju

Kar 87 odstotkov zdravnikov je bilo v svoji delovni dobi izpostavljenih nasilju, je pokazala anketa med zdravniki leta 2009, zdaj pa se je zgodil uboj. »Odgovorne v zdravstvu pozivamo, da takoj sprejmejo izjavo o ničelni toleranci do nasilja v zdravstvu. Naj ne mečejo denarja stran za dodatne analize o varnosti, naj se ne usmerijo le v tehnično varovanje, ampak v izboljšanje odnosov,« je dejala Danica Rotar Pavlič, predsednica odbora za pravno-etična vprašanja na zdravniški zbornici. Zdravniki ne želijo zapora v bolnišnicah, tisti, ki govorijo o varnostnih napravah, ne poznajo vzrokov za nasilje, to pa je nedostopen sistem z dolgimi čakalnimi dobami, je dejal Konrad Kuštrin, predsednik Fidesa.

Ogorčeni so nad izjavami ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc, ki je po uboju zdravniškim organizacijam očitala sovražni govor, češ da izkoriščajo smrt kolega za sindikalni boj in politiziranje. »Pretreseni smo. Če odločevalci niso sposobni videti celotne slike, naj ne povzročajo več škode in odidejo,« je dejala predsednica zasebnih zdravnikov na zdravniški zbornici Helena Mole. Predsednik zdravniške zbornice Andrej Možina pa je dejal, da je ministrica za tragični dogodek objektivno in subjektivno odgovorna.

Škodljiva novela zakona o zdravstveni dejavnosti

Zdravniki so kot neprimerno in neevropsko zavrnili ministrično novelo zakona o zdravstveni dejavnosti, ki zavira konkurenčnost in spodbuja monopole, srednjeročno pa prinaša zaton zasebne dejavnosti v javnem zdravstvu. »Zaradi vztrajanja ministrice pri tej pogubni noveli je zdravniška zbornica podala prijavo evropski komisiji zaradi nedovoljene pomoči javnim zavodom. Velik del denarja v zdravstvu je porabljen nenamensko, nič nima skupnega z zdravljenjem bolnih, temveč se z njim prek obvodov krpajo občinski proračuni,« je dejal Možina. Vlado je kljub vsemu pozval k partnerstvu.