O Tešu 6 tudi parlamentarna preiskava

Politična odgovornost: Ustavna večina poslancev za preiskavo projekta Teš 6 in spornih povezav s politiko.

Objavljeno
08. december 2014 16.59
TEŠ , Termoelektrarna Šoštanj. Šoštanj, 20,11,2014
Borut Tavčar, gospodarstvo
Borut Tavčar, gospodarstvo

Ljubljana - Združena levica je zbrala 67 podpisov poslancev za uvedbo parlamentarne preiskave o odgovornosti politike pri projektu Teša 6. Komisija naj bi začela z delom najkasneje v mesecu in pol, v poslanskih skupinah ZL, SMC, Desus, NSi in Zaab pa napovedujejo tudi ustrezen epilog. Predlog so podpisali tudi poslanci SD.

»Po desetih letih od uradnega začetka gradnje Teša 6, po preiskavah koruptivnih dejanj, po porabljeni več kot milijardi evrov in ugotovljenih za 284 milijonov evrov spornih izplačil, bi bil čas, da naredimo resno analizo vsega dogajanja za nazaj in ugotovimo politično odgovornost pri projektu, kot smo obljubili pred volitvami,« je poudaril poslanec ZL Matjaž Hanžek in dodal, da bodo naredili vse, da bo komisija dokončala svoje delo. Na začetku komisija ne bo navajala imen, ta se bodo pojavila kasneje, so pa tudi v dokaznem materialu.

Ugrabitev države

Parlamentarna preiskava ne bo ovirala kriminalistične, saj ima druge cilje. Hanžek je pojasnil, da jih poleg politične odgovornosti v projektu Teš 6 zanima, kako prihaja do takih stvari, prepričan je namreč, da je podobnih zgodb še ogromno, omenil pa je avtocestni križ in naložbe v zdravstvu.

»Zanimajo nas vzorci prikritih, nelegalnih povezav med zasebnimi interesi in državo, ki jih imenujemo tudi ugrabitev države. Bojimo se, da je nekaj takih naložb še živih. Drugi blok Jedrske elektrarne Krško je tudi že požrl nekaj deset milijonov evrov. Upamo, da bo tudi vlada kmalu začela s svojo preiskavo,« je povedal Hanžek.

Bojan Dobovšek (SMC) je povedal, da so predlog podpisali zato, ker so na volitvah obljubili, da se bodo borili proti vsem vrstam finančne kriminalitete, proti vsem oblikam korupcije in proti negativnemu vplivu neformalnih mrež. »Spodbujali bomo kazenske preiskave, prav tako vse finančne preiskave. Prav pa je, da ugotovimo tudi politično odgovornost,« je dodal Dobovšek.

»Ugotavljanje politične odgovornosti je edini resen način, da se zadeve enkrat presekajo,« meni Primož Hainz (Desus), ki je pojasnil, da so vprašanje, kaj je s Teš 6, postavili že v času oblikovanja koalicijskega dogovora. »Mladi in starejši nas sprašujejo, kako lahko vseskozi padamo v zadrego zaradi Teša 6, projekt gre pa kljub temu nemoteno naprej,« je še dodal Hainz.

V NSi so podprli predlog, ker so prepričani, da pri Tešu 6 mnogo stvari ni bilo v skladu z zakonodajo. »Teš 6 je simbol korupcije in klientalizma v Sloveniji. Je dejansko spomenik slovenski korupciji,« je dejal Jernej Vrtovec. Dodaj je, da se boji, da ta zgodba finančno bremeni celotno skupino Holdinga Slovenske elektrarne, lahko se namreč zgodi, da skupino čaka stečaj.

SDS ni zraven

»Prepričani smo, da mora v tej državi vsak opraviti svojo nalogo. Če jo morajo tožilstvo, policija in sodstvo, ga mora tudi politika v svojem bazenu, to je politična odgovornost,« je pojasnil Jani Möderndorfer (Zaab), ki meni, da je s projektom nekaj zelo narobe, če zakon o poroštvu zanj predlagajo poslanci in ne vlada.

Hanžek je še pojasnil, da so sodelovanje pri uvedbi preiskovalne komisije ponudili vsem poslancem, podpise pa so zavrnili le v SDS. Poslanca italijanske in madžarske narodne skupnosti predloga nista podpisala, vendar sta napovedala, da ustanavljanju komisije ne bosta nasprotovala. Šest poslancev SD je predlog podpisalo, vendar zaradi komunikacijskega šuma, kot pravijo, na tiskovni konferenci niso sodelovali.

Komisija bo sicer ustanovljena, ko jo bo na seji potrdil državni zbor, in bodo poslanske skupine vanjo imenovale člane. Po oceni Möderndorferja se bo to zgodilo najkasneje v poldrugem mesecu, Hanžek pa je dodal, da imajo že 20 do 30 centimetrov visok kup dokumentacije.

Premog je ključen

Teš 6 je zdaj ocenjen na 1,428 milijarde evrov, za nov investicijski načrt pa je odprto še poglavje o ceni in količini premoga. Kot pravijo na HSE je na svetu zelo malo krajev, kjer lignit kopljejo pod zemljo. Zaradi nizke kurilne vrednosti se ga ne izplača niti uvažati.

Gorivo Teš na leto stane 120 milijonov evrov, vsi stroški proizvodnje pa znašajo med 220 in 250 milijonov evrov. Teš 6 so septembra vključili v omrežje. Zdaj je v preizkusni dobi, ki bo trajalo do 26. junija 2015. V HSE tudi opozarjajo, da slovenska energetika temelji na eni reki (Drava) in dveh turbinah (Teš 6 in NEK), od teh pa zgolj Teš 6 lahko obratuje trapezno in zagotavlja stabilnost sistema.