ZDA zaprle veleposlaništvo v Libiji

V Tripoliju se nadaljujejo siloviti spopadi rivalskih milic tudi na tamkajšnjem mednarodnem letališču.

Objavljeno
27. julij 2014 12.18
Posodobljeno
27. julij 2014 12.18
LIBYA-ATTACK/
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA

Tripoli - V raketnem napadu v libijski prestolnici Tripoli je bilo po današnjem poročanju egiptovske tiskovne agencije Mena ubitih 23 egiptovskih delavcev. Raketa je zadela poslopje, v katerem so bili delavci nastanjeni. Egiptovsko zunanje ministrstvo napada sicer še ni uradno potrdilo.

ZDA so medtem začasno zaprle svoje veleposlaništvo v Tripoliju in svoje veleposlaništvo in diplomatsko osebje preselile v sosednjo Tunizijo. »Žal smo to odločitev morali sprejeti, saj je lokacija veleposlaništva zelo blizu prizorišču silovitih spopadov med oboroženimi libijskimi skupinami«, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa pojasnila predstavnica veleposlaništva Marie Harf.

Dan pred tem je v bližino poslopja veleposlaništva padlo več granat, ki pa niso povzročile večje škode ali žrtev.

Ameriški državni sekretar John Kerry je sicer v soboto zagotovil, da so ZDA zavezane diplomatskemu procesu v Libiji. Dodal je, da se bodo ameriški diplomati v Libijo vrnili takoj, ko bodo razmere to dovoljevale.

Ameriško zunanje ministrstvo je državljanom ZDA prav tako odsvetovalo potovanja v Libijo, tiste, ki so že v Libiji, pa pozvalo, naj zapustijo državo. Tudi nemško zunanje ministrstvo je danes vse nemške državljane pozvalo, naj zapustijo Libijo, saj da so razmere nevarne in nepredvidljive.

V Tripoliju se medtem nadaljujejo siloviti spopadi rivalskih milic tudi na tamkajšnjem mednarodnem letališču. Islamistična milica iz mesta Misrata, približno 200 kilometrov zahodno od Tripolija, se tam že od 13. julija spopada z oboroženo skupino iz mesta Zintan, ki letališče nadzoruje vse od padca libijskega voditelja Moamerja Gadafija leta 2011.

Zaradi spopadov je nastala ogromna škoda na letalih in letališki infrastrukturi, letališče pa ne obratuje.