Zdaj gre za 8000 evrov bruto

Ne le plača, zdravnike moti, da predsednica Zdenka Čebašek Travnik ne razume svoje vloge.

Objavljeno
24. februar 2017 20.11
vidic možina in čebašek travnik
Milena Zupanič
Milena Zupanič
Ljubljana – Višina plače nove predsednice zdravniške zbornice Zdenke Čebašek Travnik bo 8000 evrov bruto, toliko kot plača njenega predhodnika, je odločil predsednik skupščine zbornice Marko Bitenc. A dogajanje v prvih dveh tednih je zdravnike razburilo; nekateri zahtevajo odstop predsednice.

Plača Zdenke Čebašek Travnik po podatkih zbornice sploh ne odstopa posebej od plač njenih predhodnikov. Gordana Kalan Živčec je dobivala 8000 evrov bruto za 80-odstotni delovnik (za polni delovni čas bi to bilo 10.000), Andrej Možina 6400 evrov bruto za 80-odstotni delovnik (kar bi bilo 8000 evrov bruto za polni delovni čas), Čebašek Travnikova pa je v prvih dveh tednih zaslužila 1800 evrov bruto za 40-odstotni delovni čas (to bi bilo 9000 evrov bruto za ves mesec s polnim delovnim časom).

A ni samo plača tista, ki jezi zdravnike. Presodili so, da predsednica 10.000 zdravnikov ni dojela svoje vloge, kar je pokazala med drugim na sestanku koordinacije zdravniških organizacij. Sestanek, na katerem se je prvič uradno srečala z vodstvom zdravniškega društva in Fidesa, da bi se dogovorili o sodelovanju, je predčasno zapustila; mudilo se ji je na okroglo mizo SMC. Po splošnem dogajanju v prvih dveh tednih se zdravniki tudi bojijo, da bo nova predsednica povsem zrušila ugled zdravnikov, medtem ko je njena naloga ravno obratna – da ugled varuje. Igor Muževič, predsednik sindikata Praktik.um, namerava celo predlagati neplačevanje članarine, če ne bo odstopila. Čebašek Travnikova je za včeraj sklicala tiskovno konferenco, a jo je nato preklicala.