Zdaj kar trije kandidati 
za predsednika parlamenta

Bo prvo sejo DZ vodil Borut Pahor, Maša Kociper ali Karl Erjavec?

Objavljeno
20. december 2011 20.29
Posodobljeno
20. december 2011 20.55
Tanja Starič, Anže Božič, Mario Belovič, Zoran Potič
, notranja politika
Tanja Starič, Anže Božič, Mario Belovič, Zoran Potič
, notranja politika

Ljubljana – Predsednik SD Borut Pahor, ki so ga popoldne odpustili iz UKC, je dopoldne presenetil z napovedjo, da s podporo desetih poslancev SD kandidira za predsednika parlamenta. Toda na jutrišnji ustanovni seji DZ bosta kandidirala tudi Maša Kociper in morda še Karl Erjavec.

Pahorjeva kandidatura je bila presenečenje celo za nekatere v SD, ki so bili prepričani, da je to dogovor prihodnje koalicije. Pokazalo se je, da to ni res. Pahor je namreč opozicijskim strankam sporočil, da ne kandidira kot »predsednik DZ iz koalicije«.

Popoldne je najverjetnejši mandatar Zoran Janković stopil pred mikrofone in povedal, da Pahorja ne podpira in da bo Pozitivna Slovenija za predsednico parlamenta predlagala pravnico Mašo Kociper. Na koalicijskih pogajanjih je »izrazil željo«, da bi vodil DZ, tudi Karl Erjavec, je še razkril Janković.Na jutrišnji prvi seji parlamenta se torej obeta burno odločanje z nepredvidljivim izidom. Večina strank bo o tem, koga od trojice kandidatov bo podprla, odločala danes.

V Desusu so danes zvečer pojasnili, da ne bodo zbirali poslanskih podpisov (potrebnih jih je deset) za Erjavčevo kandidaturo.

Janković je zvečer odpovedal pogovore s SD, pred tem se je srečal s predsedniki večine drugih strank. Gregor Virant je po obisku v ljubljanski mestni hiši povedal, da ga je Pahorjeva odločitev presenetila in da v stranki še niso odločeni, ali ga bodo pri kandidaturi podprli. »Moti nas, da se o tem odloča, še preden so znani obrisi koalicije,« je komentiral Virant in znova predlagal začasnega predsednika DZ. To funkcijo bi, denimo, lahko zasedel najstarejši poslanec Srečko Meh. Če ne bi želel, pa je Virant omenil, da bi to vlogo lahko prevzel tudi kdo od njegovih poslancev.

Janković odkrito o ozadjih

Mesto predsednika državnega zbora je del koalicijskih pogajanj o kadrovskih zadevah, je pojasnil prvak PS. Skupaj s to funkcijo je na voljo 12 mest, od tega 11 ministrstev. Po Jankovićevem načrtu naj bi tri ministrstva pripadla SD, dve ministrstvi Državljanski listi Gregorja Viranta, po eno pa Desusu in SLS. »Prišli smo do nekaterih imen, SD je bila korektna in je predlagala celo več imen, meni pa prepustila izbiro. Erjavec je bil neposreden in se je videl kot predsednik državnega zbora. Tega mu nisem mogel zagotoviti, ker je to stvar širšega soglasja, je pa dosedanji potek pokazal, da smo dobili dva močna kandidata za predsednika državnega zbora: Pahorja in Erjavca,« je predstavil ozadja dosedanjih koalicijskih pogovorov.

Janković je tudi povedal, da ga je pogajalska skupina SD v petek vprašala, ali je lahko Pahor predsednik DZ, pa jim je odgovoril, »da v principu ne«, ker je Pahor predsednik stranke, ki je s slabim vodenjem vlade povzročil predčasne volitve, saj mu ni uspelo ne ohraniti koalicije ne skleniti dogovora s sindikati o nujnosti pokojninske in zdravstvene reforme.« Zato Janković meni, da »takšen človek težko stoji na stališču, da moramo sodelovati, še zlasti ker je prepričan, da ne bom vodil vlade, ampak izvrševal ukaze ljudi iz ozadij«. In še: »Teh zgodb o ozadjih imam dovolj!« je bil odločen Janković.

Verjetni mandatar je še povedal, da je danes obiskal Pahorja v UKC Ljubljana – kjer so mu več kot teden dni zdravili močno vnetje srednjega ušesa in ga popoldne tudi odpustili – in mu povedal, da bo PS predlagala svojega kandidata za predsednika DZ, ker se v dosedanjem poteku pogajanj niso mogli uskladiti o skupnem kandidatu. Janković je napovedal, da se bodo o nadaljnjem poteku pogajanj o morebitnem sestavljanju koalicije pogovarjali po razpletu glasovanja v državnem zboru.

Pahor kandidat, a ne koalicijski

Še opoldne, ko je v javnost pricurljala informacija, kaj namerava Pahor, je izjavo podal začasni vodja poslanske skupine Samo Bevk. Izrazil je prepričanje, da bo SD del koalicije s PS in da je Pahor sprejel kandidaturo za predsednika DZ. Če bo izvoljen, na pomladanskem kongresu SD ne namerava kandidirati za predsednika stranke. »V tem primeru bi se Pahor v celoti posvetil vodenju državnega zbora,« je dejal Bevk.

Gregor Virant je bil nad odločitvijo Pahorja presenečen, zato je predlagal, da bi jutri izvolili začasnega predsednika DZ, a se s tem ne strinja Pozitivna Slovenija. Tudi v SLS so prepričani, da ni pametno menjavati predsednika državnega zbora vsakih štirinajst dni (menda naj bi bili pripravljeni podpreti Kociprovo).

To je eno prvih vprašanj, okoli katerega se mora vsaj približno sestaviti prihodnja koalicija, meni Jakob Presečnik (SLS). Tudi v NSi so se nekoliko »zabavali« nad razvojem, saj, kot je dejal poslanec Matej Tonin, se na eni strani kaže neka koalicija, na drugi pa vse zanikajo. Potrdil je, da je Pahor danes poklical predsednico NSi Ljudmilo Novak in jo zaprosil za podporo. Na vprašanje, ali je njegova kandidatura usklajena v prihodnji koaliciji, pa je Pahor po besedah Tonina dejal, da ne namerava biti koalicijski predsednik državnega zbora.

Sicer pa je najverjetnejši mandatar Zoran Janković danes nadaljeval tudi koalicijski del pogovorov. Štab Pozitivne Slovenije je danes končeval osnutek koalicijske pogodbe in ga bo potencialnim partnerjem poslal predvidoma danes. Vsebinsko so potencialni partnerji očitno še vsak na svojem bregu. Državljanska lista Gregorja Viranta je danes celo nekoliko zaostrila svoje pogoje. Potem ko so prejšnji teden zahtevali resorja za pravosodje in notranjo politiko, finančnega pa so bili pripravljeni prepustiti strokovnjaku, ki bi ga predlagala Pozitivna Slovenija, je Virant včeraj dejal, da se v vladi ne vidijo brez finančnega ministra Janeza Šušteršiča.