Zdravljica v političnem in pravnem primežu

Je himna celotna Zdravljica ali zgolj sedma kitica?

pon, 17.09.2012, 09:00

Ljubljana – Po več kot dvajsetih letih se v Sloveniji ponovno govori o spremembi himne. Je v ozadju res neprimerno besedilo sedme kitice, na kar je že večkrat opozoril pisatelj Boris Pahor, ali gre za ponoven političen obračun z odpiranjem še ene ideološke teme?

Na glas se je o morebitni spremembi himne ponovno začelo govoriti po spodrsljaju na letošnji proslavi ob dnevu državnosti. Tam so pevke zapele himno pred uradnim začetkom proslave, nato pa kar štiri, in ne le sedme kitice Zdravljice, kot to določa zakon o grbu, zastavi in himni. Vlada je po tem »nesrečnem dogodku« pojasnila, da ni bilo namenoma pa tudi, da se je to že zgodilo, denimo leta 2006 na Nanosu, ko so himno zaigrali pred prihodom državnih predstavnikov.

Z novim letom nova himna?

Zaradi tega se je začelo ugibati, ali hoče oblast spremeniti slovensko himno. V odgovoru na poslansko vprašanje Majde Potrata avgusta je sporočila, da se še ni odločila, ali naj v delovni program vlade za prihodnje leto uvrsti tudi popravke omenjenega zakona, meni pa, da je zaradi polemik, ki se porajajo, sprememba zakona potrebna.

Pobude za spremembe so se začele že pred leti. Pisatelj Boris Pahor je dejal, da »imamo himno, ki Slovencev ne omenja, kar je absurd«. Nato je o tem, da bi bilo treba spremeniti zakon o grbu, zastavi in himni, začela govoriti zdaj vladajoča SDS. Po njenem mnenju bi bilo prav, da bi izvajali Zdravljico v celoti ali v skrajšani, a vseeno dvokitični različici (sedma in druga kitica). Poslanec Branko Grims je tako pred letom predlagal spremembe z utemeljitvijo, da je sedma kitica preveč internacionalna in premalo domoljubna. Janez Janša pa se je javno strinjal s pisateljem Pahorjem, ki je predlagal, naj se besedilu sedme kitice na začetek dodata verza iz druge kitice: »Bog živi nam deželo, / Bog živi ves slovenski svet.«

Odloči naj sodišče, ne politika

Pisatelj Pahor je spodbudil razmišljanje pravnika Jerneja Letnarja Černiča. »Zakon je v neskladju z ustavo, ker v ustavi v 6. členu piše, da je himna Slovenije Zdravljica, nič pa ne govori o kitici,« je Jernej Letnar Černič ponovil tudi zdaj. Ker pa je ustavo zelo težko spreminjati, predlaga, naj se raje spremeni zakon, a tako, da bi vanj preprosto zapisali, da je himna Slovenije celotna Zdravljica. »Vem pa, da bi bilo to lahko precej problematično na proslavah zaradi dolžine izvajanja,« je še dodal Letnar Černič.

Da je ustavo zelo težko spremeniti, se strinja tudi znanstveni svetnik Dragan Božič, ki je pred časom dodobra analiziral Zdravljico kot himno. Pravi, da bi bilo najbolje sprožiti kar presojo ustavnosti spornega zakona. »Menim, da je slovenska himna, tako kot piše v ustavi, Prešernova Zdravljica, glede besedila pa se mi zdi, da je precej vseeno: kitice so si namreč po vsebini zelo različne, zato bi njihovo izbiro lahko prepustili priložnosti,« je dejal Božič.

Blagoslov v drugi kitici se mu ne zdi problematičen, ker je bila to ustaljena fraza tedanjega časa. Pravi tudi, da se verjetno nihče zares ne zaveda njene prave vsebine. »Gre za stopnjevanje, ko Prešeren najprej nazdravlja svoji deželi in pravi: 'Bog živi vam deželo.' S tem misli na Kranjsko. Sledi 'Bog živi ves slovenski svet', s čimer ima v mislih vse Slovence, ki niso živeli le na Kranjskem, temveč tudi na južnem Štajerskem, Koroškem in Primorskem. V zadnji vrstici kitice pa govori o vseh slovanskih narodih,« je razložil Božič. »Ta kitica bi zato bila primerna, ko bi prišel na obisk češki ali ruski predsednik, ko pa bi igrali na svetovnem prvenstvu ali olimpijskih igrah, bi bilo primerneje zapeti 'Žive naj vsi narodi,'« je nekoliko v šali dejal Božič, ki poudarja vsebinsko različnost kitic kot eno največjih vrlin Zdravljice, saj povezuje navznoter in navzven.

A ne glede na vsebino Božič vidi problem v zakonodaji. Leta 1989 je bil med amandmaji k ustavi iz leta 1974 sprejet tudi takšen, ki je govoril o tem, da je »himna Socialistične republike Slovenije Zdravljica«. Zakon o himni je leto dni pozneje določil, da je njeno besedilo sedma kitica. Šele nato, leta 1991, pa je bila sprejeta slovenska ustava. V njej je bilo preprosto zapisano: »Himna Slovenije je Zdravljica.« Leta 1994 je bil sprejet še zakon o grbu, zastavi in himni, v katerem pa je zapisano: »Himna je sedma kitica pesmi Franceta Prešerna 'Zdravljica', na melodijo iz zborovske istoimenske skladbe skladatelja Stanka Premrla.« Zato Božič pravi: »Namesto politike naj ustavno sodišče določi, kaj natančno je slovenska himna.«

Obračun z zgodovino

»Zame je to ideološka razprava,« pa o vsem skupaj meni poslanka SD Majda Potrata. »To je brezplodna razprava o rečeh, ki so bile v nekoč v tridomni skupščini sprejete soglasno, brez glasu proti, pred tem pa je bila opravljena strokovna razprava z glasbeniki in zgodovinarji. Zdaj pa odpiramo neko vprašanje, ki je v tem trenutku nepotrebno. To je obračun z zgodovino,« je še dejala.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
15 komentarjev
sofia

"...in kdo bo določal katere so najbolj primerne?"
A ja, ste že levaki odločili, kako je prav!!!
--------
Pesem je celota. Prešeren je ni vključil v svoje Poezije, ker je cenzor Miklošič zahteval črtanje kitice Edinost, sreča, sprava .... (Kitico V sovražnike z oblakv je že prej črtal Prešeren sam).

"Listek danes velja za izgubljenega, Miklošič pa naj bi v njem napisal odklonilno mnenje o 3. kitici Zdravice, ker bi jo bilo mogoče napačno razumeti kot panslavistično. Prešeren je že pred tem sam izločil kitico »V sovražnike z oblakov, rodu naj našga treši grom…«, saj je računal, da jo bo cenzura zaradi bojevitosti prepovedala. Ker bi bila z izločitvijo še ene kitice tudi porušena sama zgradba pesmi, se je Prešeren odločil, da bo iz zbirke Poezije črtal celotno Zdravico. Tako Zdravica ni izšla niti leta 1846."
Vir: http://www.hervardi.com/zdravica.php

18. september 2012, ob 00:20:51
Octovec

1.Joj, a ni vse lepo določeno - katera kitica Zdravljice, z zborovskim petjem?
2. A ni večjih, hujših in mnogo bolj perečih problemov, ki bi jim morala VSA VLADA posvetiti vso pozornost in pritegniti kar največje število strokovnjakov?
3. A je sedaj čas za lustracijo praporov z zvezdo ki je nihče ni opazil, dokler je niso začeli satanizirati tisti, ki bi morali vse sile posvetiti reševanju krize in za določanje dneva spomina na žrtve totalitarizmov, ki so že davno pokopane po vsej Evropi (in največ jih je v dolini reke REN)?
Itd., itd.
Mark Twain je ob neki priložnosti rekel: "Včasih se sprašujem, če nam vladajo pametni ljudje, ki se hecajo, ali imbecili, ki mislijo resno." Kako preroško, velja še vedno...

17. september 2012, ob 23:34:33
perun

"Himna je Prešernova Zdravljica. Za posamezne prilike se pa izbira najbolj ustrezne kitice."

...in kdo bo določal katere so najbolj primerne? In za katero priložnost je primerna katera kitica?

Naj ob obisku van Rompompoma pojemo "Žive naj vsi narodi", ko pride papa Ratzi "Bog živi nam deželo" , vojska dobi tisto "V sovražnike z oblakov rodu naj naš'ga trešči grom", za fuzbal "Mladenči, zdaj se pije zdravljica vaša, vi naš up", na izboru Miss Slovenije pa "Bog živi vas Slovenke, prelepe, žlahtne rožice"???

20 (z besedo dvajset!) let se je pela samo sedma kitica, in 99,99% Kranjskih, Štajerskih, Prekmurskih, Koroških in Primorskih domorodcev je bilo zadovoljnih in ponosnih na svojo himno. A zdaj je pa vladna astrološka služba izračunala da nam gre v gospodarstvu slabo zato ker pojemo napačno kitico ali kaj? Pa dajte, a res nimate pametnejšega dela!?

17. september 2012, ob 23:13:02
sofia

Po moje bi bilo treba sprejeti Božičev predlog. Himna je Prešernova Zdravljica. Za posamezne prilike se pa izbira najbolj ustrezne kitice.

17. september 2012, ob 17:53:45
Neznan

Danes sem napisal zadnji komentar, ker administratorji gojijo preveč goreča čustva tako do levih kot do desnih, ki niso vredni pol ... hladne vode. S svojimi dejanji odvračate tudi bralce spletnega Dela.

17. september 2012, ob 17:37:24
svatne

Najprej osamosvojimo, kar je šlo v Jugo - zvezo slovenskih dežel, razglašeno 31. oktobra 1918. Stvor, socialistična republika, ki je nastala znotraj Juge, v "času trajanja zakonske zveze", nima nobene legitimitete, a so nam ga obesili za vrat. Kaj to pomeni, živimo vsak dan - dolgo pa ne bomo, ker bo tega s...a kmalu konec. In za tako socialistično odcepljeno navlako je škoda Premrlove glasbe in Prešernovih verzov (razen morebiti tistega: Kaj pa je tebe treba bilo...)

17. september 2012, ob 11:59:48
Neznan

Tjah, glede na to, da je ta nelegitimna vlada brez kakršnih koli idej, je tole pač vse kar se da spravit na prvo stran.

Od kar so ukradli oblas:
1. minimalne reforme s katerimi ropajo najbolj šibke
2. kopiranje Pahorjevih reform
3. ideološki boj kjer koli je že možen

To je to kar je ta vlada storila.

17. september 2012, ob 11:35:51
Diaz

Ja, mislim, da bi se celo Unamuno strinjal ! ... ...

17. september 2012, ob 11:20:29
Diaz

Najboljšo himno imajo Španci - ohne worten, pa kwitt ! ... :-)

17. september 2012, ob 11:15:11
Diaz

ti, a veš, da je meni enako "šinilo v glavo" !? ......... :-(

blaginja .........

17. september 2012, ob 11:12:45
jaz

Ker vlada gospodarstva in bank ne zna uredit, so se odločili, da lahko vsaj narod do konca sprejo med sabo.

17. september 2012, ob 11:08:10
Bob Rock

Ma za koji ku*ac je to glavna vest?!?

A bo, Delo.si, kaj kmalu tudi pregled dela vlade pri oživljanju gospodarstva, ali se bomo samo izdrkavali na temo levo-desnih?

17. september 2012, ob 11:05:41
Diaz

joške viseče
hlačke rdeče
luknja velika
prešerna ne mika

*********************************************


HA HA HA HA, a odločal bo pa moze TIČ ? ......... :-)))

17. september 2012, ob 10:55:23
Neznan

Aja? A oni bi pa kar himno spreminjali? Kar tako na horuk al kaj? Brez koga kaj vprašat? Po pišmevuhovsko? Boli mene patka? Psi lajajo, karavana gre dalje.
Tole je pa res patološki primerek. Tako kot en klop, bolj ko ga ven vlečeš, bolj se ti not rine. Druščina, to pa tako je bo delovalo.

17. september 2012, ob 09:38:56
baldrick        

Samo še Himno uredimo, pa bosta spet tekla med in mleko. ?#!$%#!!

17. september 2012, ob 09:13:10
15 komentarjev
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej