Zdravniki in ministrica na točki nič

Konrad Kuštrin je pogajanja ministrice za zdravje označil za »zelo neresno in neodgovorno ne le do zdravnikov, ampak predvsem do pacientov«.

Objavljeno
03. november 2016 21.08
regent ukc
Milena Zupanič
Milena Zupanič
Po današnjih peturnih pogajanjih med ministrico in zdravniki vse kaže, da se bo v torek začela zdravniška stavka. »Absolutno ne vidimo niti najmanjše možnosti, da stavke ne bi bilo,« je Konrad Kuštrin, predsednik zdravniškega sindikata Fides, ki je pogajanja ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc označil za »zelo neresno in neodgovorno ne le do zdravnikov, ampak predvsem do pacientov«.

»Vedno sem optimist in bom storil vse, da zaradi bolnikov ne bi bilo stavke. Predlagala sem, da se sestanemo jutri in tudi čez vikend in v ponedeljek,« je po pogajanjih dejala Milojka Kolar Celarc. Kaj se je dogajalo pet ur za zaprtimi vrati?

Danes ministrica in zdravniški sindikat Fides nista uskladila niti prve od osmih pogajalskih točk, to so standardi in normativi zdravniškega dela, s katerimi želijo zdravniki pridobiti več časa za obravnavo bolnikov v ordinacijah. O tem so se pogovarjali do zdaj že petkrat po približno štiri ure, je dejal Kuštrin, vendar se nikakor ne morejo uskladiti. Danes se je dokončno zalomilo in ustavilo ob normativih za družinske zdravnike. »Bili smo zelo blizu standardom in normativom, a je ministrica danes prišla z idejo, da se ne priznajo glavarinski količniki, ampak glavarina,« je povedal Kuštrin. Kakšna je razlika? Ministrica je predlagala, da bi imel posamezni zdravnik vpisanih 1500 oseb, Fides pa, da bi bili pacienti »obteženi«, torej da bi lahko bilo vpisanih manj pacientov, če so ti hudo bolni, starostniki in podobno. »Povedala sem, da je v resoluciji, ki jo je sprejel državni zbor, opredeljenih 1500 oseb, njihova zahteva pa je, da bi imel zdravnik opredeljenih okoli 1200 oseb,« je pojasnila ministrica. Po njenih besedah v nobeni evropski državi zdravnik ne obravnava tako malo pacientov, razen na Norveškem. To bi pomenilo, da potrebujemo veliko več zdravnikov in denarja, je svoje stališče utemeljila Kolar Celarčeva. Dejala je, da je Fidesu ponudila načrt za razbremenitev družinskih zdravnikov po letih vse do leta 2023, ko bi uveljavili končno 1500 vpisanih oseb. Predlog Fidesa za izboljšanje obravnave bolnikov bi po predlogu ministrice torej uveljavili čez sedem let. Po besedah Kolar Celarčeve so precej bliže glede dela drugih zdravnikov. Pripravljena je uvesti pilotni projekt v nekaj bolnišnicah, v katerem bi zdravnike, ki delajo več, nagrajevali z variabilnim delom plače, s čimer se strinja tudi minister za javno upravo Boris Koprivnikar. Vlada se je tudi pripravljena pogajati za uvrstitev vseh visoko ustvarjalnih poklicev vse do 65. razreda, v katerem so visoki politiki že zdaj.