Zdravniki v času stavke ne bodo plačani

Zdravniki za sredino enourno opozorilno stavko zahtevajo 100-odstotno nadomestilo plače, kar pa ni v skladu s kolektivno pogodbo.

Objavljeno
21. april 2015 19.33
jer Prasicja gripa, nova gripa, zdravstvo, zdra
Ma. F., Delo.si, STA
Ma. F., Delo.si, STA

Ljubljana - Ministra za zdravje Milojka Kolar Celarc in za javno upravo Boris Koprivnikar ugotavljata, da zahteva stavkajočih zdravnikov, ki za sredino enourno opozorilno stavko zahtevajo 100-odstotno nadomestilo plače, ni v skladu s kolektivno pogodbo. To pomeni, da zdravniki v tem času ne bodo plačani.

Kolektivna pogodba za zdravnike in zobozdravnike v sedmem členu določa, da so do 100-odstotnega nadomestila plače za čas stavke zdravniki upravičeni, če stavkajo zaradi neizpolnjevanja določil kolektivne pogodbe. V tem primeru pa se stavka uporablja kot način pritiska na pristojno ministrstvo za sprejem predlogov sindikata, menita Kolar Celarčeva in Koprivnikar v skupnem sporočilu za javnost.

Ob tem poudarjata, da vladna stran izpolnjuje dogovore, sprejete na sestanku 10. aprila, zato razloga za stavko in nadaljnja zaostrovanja Fidesa ne vidijo. Menita tudi, da so sporočila predsednika Fidesa Konrada Kuštrina in pravnega svetovalca v sindikatu Bojana Popoviča v nasprotju s stališči, ki so jih oblikovali na tem sestanku.

Zato Kolar Celarčeva in Koprivnikar z začudenjem spremljata medijske nastope Kuštrina in Popoviča. »Ponedeljkove zahteve predstavnikov Fidesa, naj vlada ali ministrica za zdravje modro knjigo takoj podpišeta, ne razumemo glede na skupna stališča, ki smo jih oblikovali na skupnem sestanku,« sta zapisala ministra.

Ocenjujeta tudi, da gre za popolnoma nepotrebno stopnjevanje pritiska Fidesa in ustvarjanje videza izrednega stanja v zdravstvu in javnem sektorju.

Na sestanku je bilo namreč dogovorjeno, da delovna skupina za standarde in normative za zdravnike in zobozdravnike, ki jo je imenovala Kolar Celarčeva, pospešeno začne z delom na osnovi modre knjige, ki naj služi kot strokovna osnova za pripravo standardov in normativov za posamezne specialnosti.

Zaključke delovne skupine bodo uskladili z zaključki drugih poklicnih skupin v zdravstvu. Na ministrstvu za zdravje bodo na tej osnovi izračunali še kadrovske in finančne učinke postavljenih strokovnih normativov in standardov.

V ponedeljek se je prvič sestala ta delovna skupina. Predlagala je, da za strokovno osnovo nadaljnjega dela vzame modro knjigo, s čemer se je strinjala tudi ministrica za zdravje.