Zdravniki v sredo v opozorilno stavko

Fides namerava s stavko opozoriti, da imajo zdravniki za paciente premalo časa in prenizke plače za svoje delo.

Objavljeno
20. april 2015 23.03
Milojka Kolar Celarc - ZASLIŠANJE
Milena Zupanič, notranja politika
Milena Zupanič, notranja politika
Ljubljana - Delovna skupina, ki jo je imenovala ministrica za zdravje, bo do konca junija obnovila standarde in normative zdravniškega dela, zapisane v modri knjigi, je po današnjem prvem sestanku povedala predsednica skupine prof. dr. Bojana Beovič, ki je vodila pripravo modre knjige že 2008.

»Modra knjiga bo podlaga za naše strokovno delo. Po sedmih letih, kolikor je minilo od postavitve standardov in normativov, jih je treba obnoviti. Gre za priporočila za obseg zdravnikovega dela, ki bodo služila za upravljanje javnih zavodov, spremembe v zdravstvu, nove tehnologije, načrtovanje kadrov. Zdravniki smo že vse naredili, a nikoli ni nobene uresničitve. Skrbi nas uresničitev sklepov, ki jih bomo sprejeli,« je povedala prof. dr. Bojana Beovič.

Manjka najmanj 500 zdravnikov

Zaradi obljube ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc, da misli z normativi resno, se je delovna skupina odločila nadaljevati delo. Razdelili se bodo na tri dele (za zobozdravstvo, za primarno in za sekundarno raven), pripravili normative, zaprosili posamezne stroke za mnenje in do junija pripravili besedilo, na podlagi katerega bo lahko ministrstvo preračunalo stroške. Nina Pirnat, državna sekretarka ministrstva za zdravje, je povedala, da bi lahko direktorji že do zdaj uporabljali standarde modre knjige za načrtovanje dela in bodočih kadrov, pri denarju pa se zmeraj pojavi veliko čejev.

»Modra knjiga je zdaj mrtva črka na papirju. Družinski zdravnik ima manj kot sedem minut časa za bolnika. Normativi so določeni tako, da se deli število prebivalcev s številom zdravnikov. Če bi imeli enega zdravnika, bi moral skrbeti za dva milijona prebivalcev,« je Igor Muževič, predsednik sindikata Praktik.um, ponazoril, kako je v praksi, kjer nekateri zdravniki skrbijo tudi za 2000 ali celo 2600 bolnikov, v Evropi pa za 1500. Novi standardi in normativi bodo zagotovo pokazali to, kar kažejo tudi evropske primerjave: zdravnikov je v Sloveniji premalo. »Potrebovali bi 500 dodatnih družinskih zdravnikov,« je povedal, potem bi imel zdravnik za pacienta dovolj časa za dobro delo.

Opozorilna stavka

Ministrica za zdravje se strinja, da delovne skupne uporabijo modro knjigo kot strokovno podlago za nadaljnjo pripravo standardov in normativov, je ministrstvo sporočilo javnosti. Konrad Kuštrin, predsednik Fidesa, je povedal, da podpisa vlade še nima, torej stavka bo.

»Ne, napoved ministrice ne pomeni nič. Vlada mora podpisati, da sprejema modro knjigo standardov in normativov zdravniškega dela. Če podpisa ne bo, bo v sredo enourna opozorilna stavka, kot smo napovedali,« je odgovoril Konrad Kuštrin, predsednik zdravniškega sindikata Fides, na vprašanje Dela, ali zadostuje izjava za javnost ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc.

Fides namerava s stavko opozoriti, da imajo zdravniki za paciente premalo časa in prenizke plače za svoje delo. Fides zahteva plačno razmerje med povprečno in zdravniško plačo 1 : 3, za paciente v ordinaciji družinske medicine pa od 10 do 15 minut, za bolj zapleten pogovor s pacientom 20 minut itd. Stavka bo med osmo in pol deseto uro, za nujne paciente, nosečnice, otroke in starostnike bo poskrbljeno.