Fides se pripravlja na stavko

Zdravniki zahtevajo noveliranje kolektivne pogodbe. Ogorčeni nad dogajanjem v UKC Maribor.

Objavljeno
02. marec 2016 11.51
Milena Zupanič
Milena Zupanič

Ljubljana – Zdravniški sindikat Fides se pripravlja na stavko, je včeraj povedal njegov predsednik Konrad Kuštrin. Vzroka: brezbrižnost vlade do zdravnikov in predlog zakona o zdravstvenih delavcih. Prav tako se je že iztekel rok, ko naj bi dva ministra odgovorila na predlog novelirane kolektivne pogodbe. Ocena dogodkov v UKC Maribor: katastrofa.

Posrednik za delo Hrvatov bo menda dobil 20 odstotkov plačila

»Stvari so šle predaleč,« je dejal Konrad Kuštrin po včerajšnjem sestanku Fidesa v zvezi z UKC Maribor. Pričakuje ukrepanje institucij, predvsem KPK in računskega sodišča. Poročali smo že, da so konec tedna prišli v Maribor na nezakonit način dežurat prvi štirje anesteziologi z Reke. Ne govorijo slovensko in niso vpisani v register slovenske zdravniške zbornice. Direktor Gregor Pivec jih je najel prek Inštituta za raziskovanje v medicini iz Ljubljane, ki naj bi za posredovanje reških zdravnikov menda računal 20 odstotkov od plačila UKC, to bo okoli 200.000 evrov na leto, je povedal Kuštrin. Lastnika tega inštituta sta Tomaž Pogačnik (nekdanji poslovni direktor Nevrološke klinike UKC Ljubljana) in njegov sin Miha (strokovnjak za mednarodne odnose s Hrvaško, nekoč je vodil pogajanja za Slovenijo za Piranski zaliv). Pivec se je odločil za Hrvate, čeprav so se prijavili tudi ljubljanski anesteziologi. Ti so bili pripravljeni vzeti dopust za delo v Mariboru tudi med tednom, Hrvati pa bodo prihajali samo konec tedna.

Napad na slovensko zdravništvo

»To je napad na zdravništvo Slovenije in popoln absurd. Hrvati konec tedna ne bodo pomagali odpravljati čakalnih dob, kar je bil glavni vzrok za dodatne anesteziologe. Zagotovo se bo izjemno poslabšalo delovno vzdušje med zaposlenimi,« je dejal Boris Rižnar, anesteziolog in predsednik Fidesa v UKC Maribor. Hrvaški zdravnik bo dobil za svoje delo 100 evrov bruto, slovenski kirurg zraven njega pa 20 evrov bruto (12 evrov neto) za naduro, sestre še manj. Visoko plačilo Hrvatom je razjezilo tudi anesteziologa iz Celja, ki ju menda v Maribor ne bo več.

Direktor Pivec na vprašanja Dela še ni odgovoril. Se je pa včeraj odzvalo ministrstvo za zdravje, ki je potrdilo, da so v petek od Inštituta za raziskave v medicini prejeli štiri vloge za delo hrvaških zdravnikov. Tri so nepopolne, eno pa so posredovali zdravniški zbornici. Ta zdravnik bi po mnenju ministrstva lahko začel takoj delati. Ministrstvo pričakuje pisna pojasnila od Pivca.

Zahteve slovenskih zdravnikov

Fides je pred mesecem poslal ministrici za zdravje Milojki Kolar Celarc in ministru za javno upravo Borisu Koprivnikarju novelirano kolektivno pogodbo. Kaj zahteva?

»Spremenili smo normativni del. Vnesli smo dopuste, kot smo jih izpogajali z vlado že pred časom za vse stroke, ne samo za zdravnike – 35 dni letnega dopusta za vse in dodatnih 15 dni za posebne delovne razmere. Vnesli smo standarde in normative za zobozdravnike in zdravnike, ki so bili doslej zapisani v modri knjigi. V tarifnem delu smo uvedli tudi vertikalno napredovanje. Po desetih letih od strokovnega izpita bo dobil zdravnik naziv višji specialist, po 15 letih pa starejši specialist. Dodatno je treba nagraditi delo v terciarju. Starejši specialisti (konzultanti) v terciarju bi se uvrstili za tri plačne razrede više, če delajo samo terciar, dva razreda više za 60 odstotkov in en plačilni razred više za 30 odstotkov dela v terciarju. Predvidevamo tudi variabilni del plače. Popraviti je treba še 57. plačni razred, v katerega zdaj ne more noben strokovnjak ali umetnik. Odgovor ministrice bi že moral priti. Dolgo ne bomo več čakali. Vzporedno smo začeli pripravljati stavko,« je povedal Kuštrin.