Združevanje šol po zagotovilih ministrstva ne pomeni odpuščanja

Ministrstvo za izobraževanje je v delovni osnutek za združevanje srednjih šol umestilo tudi stolpec o predvidenem prihranku pri kadrih.

Objavljeno
09. junij 2012 18.38
Š. P., Delo.si
Š. P., Delo.si
Ljubljana - Ministrstvo za izobraževanje je v delovni osnutek za združevanje srednjih šol umestilo tudi stolpec o predvidenem prihranku pri kadrih. Vendar pa to ne pomeni odpuščanja, ampak bodo zadevo poskušali urediti drugače, med drugim s prerazporejanjem, je danes za STA pojasnil vodja službe za odnose z javnostmi na ministrstvu Bojan Brezigar.

Časnik Dnevnik je danes poročal, da je ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport reorganiziranim srednjim šolam naložilo ugotavljanje presežkov, kar naj bi pomenilo tudi odpuščanja. Vendar pa po besedah Brezigarja ministrstvo odpuščanj ne načrtuje, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Brezigar je pojasnil, da bodo po združitvi srednjih šol ugotavljali, ali je ta prinesla presežno število delavcev, denimo knjižničarjev ali psiholoških delavcev. Spomnil je, da v omenjenem stolpcu piše, v katerih primerih bi lahko prišlo do presežka delavcev, večina šol pa se je z delovnim osnutkom strinjala.

Če bo število delavcev na kakšni šoli po združitvi presegalo normative, bodo stanje poskušali urediti z upokojevanjem ali prerazporejanjem na druge šole, če bo mogoče, v istem kraju, je pojasnil. Prav tako Brezigar zanika očitke o "političnih odpuščanjih", ki so se pojavili v nekaterih odzivih na predlagano združevanje šol.

Kot je še napovedal Brezigar, bo podrobnosti o predvidenih ukrepih združevanja srednjih šol minister Žiga Turk predvidoma predstavil na ponedeljkovi novinarski konferenci. Prav tako bodo prihodnji teden potekali tudi pogovori s predstavniki srednjih šol.

Iz delovnega osnutka ministrstva za izobraževanje je sicer razvidno, da ministrstvo za zdaj predvideva združitev oziroma pripojitev šol v osmih primerih. Pri tem na ministrstvu poudarjajo, da gre za delovni osnutek in da ni sprejet še noben konkreten sklep. Navajajo še, da se za dijake in učitelje ne spreminja nič.

Delovni osnutek tako predvideva združitev Srednje šole Kočevje in Gimnazije Kočevje. V Celju naj bi se združili Srednja ekonomska šola in Poslovno-komercialna šola. V Novi Gorici bi se združili Srednja ekonomska in trgovske šola ter Tehniški šolski center.

Srednja šola Črnomelj bi namesto kot šola z dvema enotama delovala le še kot ena organizacijska enota. Prav tako bi kot ena organizacijske enota delovala Šolski center Rudolfa Maistra Kamnik ter Srednja gradbena, geodetska in ekonomska šola Ljubljana. V Slovenj Gradcu bi se združile Srednja gostinsko turistična in lesarska šola, Srednja zdravstvena šola, Srednja Ekonomska šola, Gimnazija in Srednja šola Muta. V Mariboru pa bi se združili TŠC Maribor, Lesarska šola in Srednja elektro-računalniška šola, zaključuje STA.