Zelena luč lezbični posvojitvi otroka

Na ministrstvu za delo so poudarili, da bi bila takšna posvojitev večkrat absolutno v največjem interesu otroka.

tor, 19.07.2011, 11:46; spremenjen: 20:00
Se je odprla pravna pot za ureditev njihovih pravic?

•V slovenskih istospolnih družinah živi okoli sto otrok. 

•Pri nas sta bili doslej priznani dve tuji sodni odločbi, obe iz ZDA, kjer je en slovenski gejevski par posvojil deklico, drugi pa je dobil otroka s pomočjo nadomestne matere.

Ljubljana - Ljubljana - Lezbijkama, ki dlje časa živita skupaj, se je pred časom po umetni oploditvi rodil otrok. Obe skrbita zanj in tista, ki ni njegova biološka mati, je na center za socialno delo vložila prošnjo za posvojitev partneričinega biološkega otroka.

Ker so vlogo zavrnili, se je pritožila na ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve (MDDSZ). To je prošnji ugodilo. Čeprav bi nastal upravni spor, ni prav verjetno, da bi sodišče spremenilo odločitev ministrstva, menijo strokovnjaki.

Torej bi bilo mogoče sklepati, da bo odslej - ne glede na to, ali bi novi družinski zakonik na referendumu padel - posameznik v istospolni partnerski skupnosti lahko posvojil otroka po partnerju.

Na MDDSZ so danes pojasnili, da že 35 let veljavni zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih (ZZZDR) v 135. členu glede možnosti enostranske posvojitve oseb ne loči glede na njihov partnerski status, saj ne zahteva niti obstoja zakonske zveze, niti zunajzakonske skupnosti, niti kakršnekoli druge partnerske skupnosti, ampak lahko otroka posvoji vsakdo kot posameznik - če se izkaže, da je to v največjo otrokovo korist.

Zanikanje možnosti, da biološkega otroka enega partnerja posvoji partner istega spola, če lahko to stori zunajzakonski partner nasprotnega spola, ob izpolnjevanju vseh drugih s predpisi določenih pogojev na tem področju je pravno nedopustna diskriminacija na podlagi spolne usmerjenosti. »Takšno ravnanje bi kršilo ustavo in evropsko konvencijo o človekovih pravicah, hkrati pa ne bi upoštevalo več odločb evropskega sodišča za človekove pravice,« so prepričani na MDDSZ.

Poudarili so, da pristojni organi v procesu preverjanja niso ugotovili nobenih strokovnih zadržkov, ki bi zahtevali zavrnitev posvojitve. »Nasprotno, v postopku se je večkrat izkazalo, da bi bila takšna posvojitev nesporno v največjem interesu otroka, ki v tej skupnosti že živi in ki mu tudi zagotavlja ustrezno družinsko okolje, varnost in podporo, ki so ključnega pomena za ustrezen otrokov razvoj,« so še utemeljili na MDDSZ in dodali, da je dopustnost enostranske posvojitve v istospolnih družinah, pri katerih eden od partnerjev posvoji biološkega otroka drugega, 28. januarja 2010 izrecno potrdilo vrhovno sodišče v sklepu o priznanju tuje sodne odločbe o posvojitvi, s katerim je zavrnilo zahtevo za varstvo zakonitosti vrhovnega državnega tožilstva.

Odločitev pravno ni sporna

»Odločitev ministrstva pravno ni sporna, - čeprav morda zakon, ki ureja družinska vprašanja, izrecno ne določa tako -, ker pristojni organ ali pozneje sodišče neposredno uporabi ustavo oziroma pravilno razlago ustave. V tem konkretnem primeru mislim na 14. člen, ki govori o enakosti pred zakonom oziroma prepovedi diskriminacije,« je razložil ustavni pravnik dr. Andraž Teršek. »V takšnih primerih se jasno pokaže tista tako zelo pomembna in prepotrebna, v našem pravnem redu pa premalo prisotna pravodajna funkcija sodnih organov ali centra za socialno delo ali ministrstva. To je nekaj pravno sprejemljivega, legitimnega, želeti si je, da bi bilo takšnih pravodajnih odločitev - ki so v določeni meri tudi pogumne, ampak ne gre za to, da so pogumne, temveč za to, da so ustavno pravilne - več,« je dejal Teršek.

Ministrstvo je v upravnih zadevah pri posvojitvah pritožbeni organ - proti njegovi odločbi ni dopustna pritožba, je pa mogoče sprožiti upravni spor pred upravnim sodiščem in zahtevati varstvo zakonitosti pred vrhovnim sodiščem. »Možno je, da bi se vrhovno sodišče potem drugače odločilo. Ne verjamem pa, da bi se v 21. stoletju, glede na vse, kar se na področju razvoja, prava, ustavne demokracije in človekovih pravic dogaja v Evropi, to zgodilo,« je ocenil ustavni pravnik.

Nasprotniki novega, junija sprejetega družinskega zakonika bodo 1. septembra začeli zbirati 40.000 podpisov za razpis referenduma. Za pobudnike referenduma je ena najbolj nesprejemljivih določb v novem zakoniku prav ta, da sme eden od partnerjev v istospolni skupnosti posvojiti biološkega otroka drugega. Vendar se zdi, da bodo, čeprav bi ustavno sodišče dovolilo referendum in bi zakonik na njem padel, enostranske posvojitve v istospolnih skupnostih poslej možne.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
32 komentarjev
qweas2

Ne bi delal prehude drame, gre za precej specifično situacijo, zanima pa me, zakaj je bilo sploh treba spreminjati družinski zakonik, če se je recimo vse dalo že sedaj?

23. julij 2011, ob 18:11:43
Neznan

V mojem največjem interesu je, da me nemudoma posvoji Ivan Zidar. Nimam več staršev in bi za mačeho sprejel tudi Hildo Tovšak.

22. julij 2011, ob 14:07:43
neznan

Furman, kje si sedaj?

22. julij 2011, ob 13:44:23
Neznan

Zelena luč lezbični posvojitvi otroka
. . .
ali bolje rečeno:
"otroci na lizing"

21. julij 2011, ob 19:53:11
neznan

Regrat

Kako naj ma človek sploh normalno debato z ljudmi, ki se jim v svojih "argumentih" zdi sprejemljivo govorit o "lezbačah" in "pedrih"?

In pa, kaj koga briga, zakaj se je prej poročila z moškim, pa potem ločila in dobila žensko? To ni naša stvar. Ne tiče se nas

.............................------------------------------..................................

Res je! Naj dela kar hoče?
Toda, ta otrok ima biološko mater in še živečega biološkega očeta.
Toda, njegova biološka mati se sprdava in si želi, da bi njeno dete imelo še enega očeta, imenovanega "mama 2 " in to zato, da bo dokazala, da je neodvisna od dedca, da je samostojna in da sama odloča o usodi otroka, ki je pač otrok matere in očeta.
Jebite se idioti, ki tako poenostavljate sprevržene želje ljudi, ki so en čas heteroseksualni, potem pa homoseksualni.
Sedaj pa mi ti cepec povej, kaj bo, če se bo ta lezbača razšla s svojo lizačo in se odločila, da se vrne k očetu otroka?
Potem bodo morali "stornirati posvojitev" in otroka zopet dodeliti očetu.
Pojdite malo u tri krasne, zarukanci!

20. julij 2011, ob 22:15:56
neznan

Furman rdeči, kaj te muči?
A misliš, da zato, ker imaš rojstni dan lahko kvasiš neumnosti?
A so ti vrnili izpit za traktor?
Priznaj, da se ne izplača voziti pijan na tržnico.
Kako pa kaj trabant?
Za maturo si se že pripravil?
In kako kaj znanstveno raziskovalni akademsko - družinski sosvet?
In tvoj Poldek? Si ga že dal kastrirati, da ne bo po domovini širil svinjarije?
Daj, povej še kaj, bom vesel, kelnar rdeči.
A si se včlanil v novo stranko dela?

20. julij 2011, ob 21:36:32
Neznan

P.S.
Tudi mene je sram takšnih slovencev (namerno z malo začetnico!)

20. julij 2011, ob 20:39:31
Neznan

Sicer pa je za bika ponoči vsaka krava črna, regrat pa siv tudi podnevi, ker so goveda barvno slepa.

20. julij 2011, ob 20:38:36
Neznan

Regrat
Včasih me je sram, da sem Slovenec
. . .
Si pač rews bik, kot praviš.
Mnogo višje razvitih in predvsem inteligentnih sesalcev imajo istega partnerja vse življenje (delfini, kiti), bobri tudi, pa tudi mnogo vrst ptic, začenši z labodom, golobi in še pa još nisovsi biki.
Skočiš in kaj te briga.
V večini ptičjih parov skrbi za potomstvo

20. julij 2011, ob 20:35:51
Regrat

Kako naj ma človek sploh normalno debato z ljudmi, ki se jim v svojih "argumentih" zdi sprejemljivo govorit o "lezbačah" in "pedrih"?

In pa, kaj koga briga, zakaj se je prej poročila z moškim, pa potem ločila in dobila žensko? To ni naša stvar. Ne tiče se nas.

20. julij 2011, ob 17:29:00
Zlatorog

In ostal govedo !!!

20. julij 2011, ob 16:47:54
Zlatorog

»Ta lezbača, ki je bila v hetero seksualnem odnosu, zanosila in rodila, se je kar naenkrat spomnila, da je drugačna, že od otroštva, da je ne mikajo moški temveč ženske.
Sedaj se je razšla, našla deklico in otroka dala posvojiti njej.
Ti si res bizgec.
Takšne je res bolje, da gredo živeti kak drugam...«

Se je izrazil "magister" ........

20. julij 2011, ob 16:47:25
neznan

....govedo pač ostane govedo, a ne bob'k?

20. julij 2011, ob 16:05:08
Bob Rock

@Murraw

dokler smo v sistemu, ki dovoljuje, da imajo otroke tudi taki kot si ti, potem zares ni omejitve, da otroka ne bi mogla posvojiti tudi žirafa..

20. julij 2011, ob 12:56:13
neznan

Regrat

Včasih me je sram, da sem Slovenec, ko berem in poslušam te nazadnjaške, mračnjaške, netolerantne in sovražne izjave vseh tistih "zdravih ljudi", ki verjamejo v "naravno superiornost" določenih družin in manjvrednost drugih

.-.-.-.-.-.-.-.-
Kar naj te bo sram.
Ta lezbača, ki je bila v hetero seksualnem odnosu, zanosila in rodila, se je kar naenkrat spomnila, da je drugačna, že od otroštva, da je ne mikajo moški temveč ženske.
Sedaj se je razšla, našla deklico in otroka dala posvojiti njej.
Ti si res bizgec.
Takšne je res bolje, da gredo živeti kak drugam...

20. julij 2011, ob 12:42:39
Regrat

Včasih me je sram, da sem Slovenec, ko berem in poslušam te nazadnjaške, mračnjaške, netolerantne in sovražne izjave vseh tistih "zdravih ljudi", ki verjamejo v "naravno superiornost" določenih družin in manjvrednost drugih. Pri tem pa kar nekako ignorirajo, da če se že gremo "naravnost", potem najbolje, da pogledamo, kako to počnejo živali - pri živalih namreč sploh ni družin kot jih mi poznamo, ampak tam en bik po**** ene par krav, in se potem ne zmeni več ne za "ženo", ne za zarod. Če že mora biti vse naravno, ali ni potem "tradicionalna družina" tudi "nenaravna"?

Kakorkoli, ljudje nismo živali. Pri ljudeh pač obstajajo različne vrste družine v različnih krajih in v različnih obdobjih. Včasih je bilo tako, da se je ploditi smel samo "alfa samec" in je imel on več žensk, večina moških pa sploh ni naprej prenesla svojih genov. A je to potem bolj "naravno"? In nekatere družbe imajo še vedno podobno ureditev.

Ampak bistveno je, da se tudi v isti družbi družine spreminjajo skozi čas, in da imamo tudi v istem obdobju več različnih družinskih ureditev. Že zdaj v Sloveniji več kot 50% parov sploh ni poročenih, naprimer. Imamo pa tudi istospolne pare, ki so prav tako sposobni ljubezni in skrbi za otroke, ampak jim družbeno klima onemogoča normalno življenje s svojim vztrajanjem pri "naravnosti" in "tradicionalni družini", ki ne upošteva realnosti.

V Sloveniji vlada zatohlo ozračje, ki je popolno nasprotje tistemu v 80ih letih, ko smo imeli taka napredna družbeno-civilna gibanja, da se nikjer drugje v Vzhodni Evropi niso mogli primerjati z nami. Ampak sedaj pa Slovenija postaja vedno bolj podobna temu, kakršna je bila v 80ih letih Srbija. Nazadnjaška, šovinistična, seksistična, homofobna, netolerantna.

Če se kaj kmalu nič ne spremeni, bo ogromno mladih zaradi te preklete zatohlosti odšlo živet v kakšno Nizozemsko, Skandinavijo ali pa v New York, kjer človek lažje diha in svobodno živi. In zaradi tega bomo Slovenci izumrli, ne pa zaradi nizke rodnosti.

20. julij 2011, ob 12:27:52
neznan

..najprej lezbijke, pozneje sodomisti.

20. julij 2011, ob 08:42:34
Neznan

@senca:

taki komentarji, kot je tvoj me tako razkurjo.
Otroci so brez predsodkov, nihče se ne rodi homofob, rasist, ksenofob itn. Otroci ponavljajo to, kar delajo starši. Od njih se učijo. Problem torej ni v otrokih in v njihovem šikaniranju, ampak v sovražnem govoru in početju NJIHOVIH STARŠEV!!!!

20. julij 2011, ob 01:23:28
novi_butalec

Khm, če je že zdaj možna posvojitev, zakaj nov zakon?

Očitno levica rabi ideološke teme, da bi pozornost preusmerila s katastrofalnega stanja v ekonomiji!

20. julij 2011, ob 00:21:38
Neznan

Neke sorte ustna molža, ki tudi ne da otrok.
Hehe!

19. julij 2011, ob 20:47:00
Neznan

California blue
Bine,kuga pa je to "fafing"??
. . .
Obdelava piceka z ženskimi ustmi. Fafanje ali pušenje, kot pravijo ta spodnji.

19. julij 2011, ob 20:45:39
California blue

Bine,kuga pa je to "fafing"??

19. julij 2011, ob 20:43:09
Neznan

Ker bo posvojiteljica posvojila otroka partnerice, bo to otrok na "lizing", kako pa naj pridejo do njih tiste, ki so za "fafing".

19. julij 2011, ob 20:29:20
kontraš

Mene tukaj bolj skrbijo nič krivi otroci istospolnih staršev, ki bodo verjetno deležni šikiniranja netolerantnih sošolcev in okolice.

19. julij 2011, ob 17:12:29
Bob Rock

@perun

...Ustava vsem zagotavlja da se svobodno odlocajo o rojstvu svojih otrok. Ce to pri dveh moskih ne funkcionira pa ni diskriminacija ampak biologija....

potem pa bo najbolje, da ukinemo posvojitve, saj heteroseksualni par lahko naredi svojega otroka.. če ga pa ne more, pa je to itak biologija.. in otroci brez staršev? jbg.. naravna selekcija.

19. julij 2011, ob 17:11:43
perun

@ramzes

"kaj pa gay pari?
samo da ne boste rekl da to pa že ne itd bla bla bla..ker veste da gre potem za diskriminacijo..."

Zaradi mene naj peder mirno posvoji otroka svojega partnerja, ni problem. Kako bosta pa prisla do njega je pa drug problem. Ustava vsem zagotavlja da se svobodno odlocajo o rojstvu svojih otrok. Ce to pri dveh moskih ne funkcionira pa ni diskriminacija ampak biologija.

"heterosexualni pari pa maltretirajo otroka....in jih mečejo skozi okno...in posiljujejo in zlorabljajo..."

Bravo majstore! Ce >99% otrok na tem planetu zivi v heteroseksualnih druzinah je verjetno dokaj varno predvidevati, da se bo tudi >99% zlorab, maltretiranj itd. dogajalo v heteroseksualnih druzinah, kaj pravis?

19. julij 2011, ob 15:59:25
kvae

boris boris... se mi zdi, de mas v web naslovu prevec dve crki... "rh"

19. julij 2011, ob 13:27:09
Mehka Cura

kakšni časi?!?!?! sama tema,neumnost,bolezen...potrebno je napeti vse moči,da se ubraniš te more!!!

19. julij 2011, ob 13:01:35
Ramzes1980

končno se je premaknilo....je biu ze cajt da se :)))!!!
kaj pa gay pari?
samo da ne boste rekl da to pa že ne itd bla bla bla..ker veste da gre potem za diskriminacijo...
in potem se lahko vprašamo, a gre tukaj za homosexualnost al kaj drugega? ker vecina ljudi ''odobrava'' lezbike ker so lepše za pogledat kot pa dva tipčka ki se opa-cupata :P
heterosexualni pari pa maltretirajo otroka....in jih mečejo skozi okno...in posiljujejo in zlorabljajo...

19. julij 2011, ob 12:28:16
Bob Rock

Čestitam za nov korak, ki nas osvobaja mračnega cerkvenega nasilja.

19. julij 2011, ob 12:22:45
zmajček49

Lepo napisano. Ne ve se katero ministrstvo. Predlagam, da opice posvojijo ministrstvo in tako se bodo zaposleni v tej ustanovi naučili plezati po drevesih. Hu, huu. Ali je to v Ljubljani?

19. julij 2011, ob 12:13:27
MONARH

Neverjetna podpora kriminalu in trgovanju z belim blagom. Za 5 minut lizanja si bo lahko neka babuška prisvojila kar enega otroka, ga zatem verjetno tudi prodala, morda zavarovala, na koncu pa pokasirala 100.000 evro ali celo 1 milijon.

Za kakršnekoli priče bo imela za korupcijske izjave dovolj denarja, prav tako za svoje gnilo preživetje.

Kaj pa prava mamica? Če bo čist švorc, bo morala nastaviti, da bo zaslužila vsaj za kakšen kos kakšnega pripomočka, da bo vsaj malo zadostila pravici !

Slovenski idiotizem vse bolj zveličan !

monarh.si - Boris Valenčič, 1. slovenski KRALJ

19. julij 2011, ob 12:03:25
32 komentarjev
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej