Zelena luč za zlato pravilo

V torek se bodo na povabilo predsednika vlade Janeza Janše sestali predsedniki vseh strank.

čet, 05.04.2012, 21:45

Ljubljana – Dogovor o spremembi ustave, v katero bi zapisali zlato fiskalno pravilo, ki govori o omejevanju zadolževanja države, je očitno vse bliže. Politiki se mudi tudi zato, ker bi, kot je javno povedal nekdanji premier Borut Pahor, s tem omejili možnost razpisa referenduma o ukrepih, ki imajo finančne posledice.

V torek se bodo na povabilo predsednika vlade Janeza Janše sestali predsedniki vseh strank; odločali bodo o podpisu novega Partnerstva za izhod iz krize, ki ga opoziciji ponuja koalicija. Takoj zatem se bo sestala ustavna komisija, že v sredo pa bi parlament formalno lahko začel postopek spreminjanja ustave.

Kakšno bo besedilo sprememb, pa še ni jasno. Strokovna skupina ustavne komisije je danes načeloma podprla predlog, da se zlato fiskalno pravilo vnese v 148. člen ustave. Toda to pravilo mora biti zapisano precej drugače, kot je predlagala vlada.

Koordinator strokovne skupine Miro Cerar nam je povedal, da skupina nasprotuje hitenju pri spreminjanju ustave.

Lojze Ude, ki bo podal dopolnilno stališče, dodaja, da cilj ustavnih rešitev ne sme biti le, da se z njimi prepreči referendum o vladnih varčevalnih ukrepih.

Članica skupine Helena Kamnar pa meni, da sicer ni nobene nuje, da bi bilo fiskalno pravilo zapisano v ustavo, toda če je takšna politična volja, potem je treba ustavne rešitve dodobra pretehtati.

Povezane novice

Vlada začela postopek ratifikacije fiskalnega pakta
29. marec ob 15:29
Predlog spremembe ustave je trenutno v obravnavi na ustavni komisiji DZ.
Prijavi sovražni govor