Zelena luč za zlato pravilo

V torek se bodo na povabilo predsednika vlade Janeza Janše sestali predsedniki vseh strank.

čet, 05.04.2012, 21:45

Ljubljana – Dogovor o spremembi ustave, v katero bi zapisali zlato fiskalno pravilo, ki govori o omejevanju zadolževanja države, je očitno vse bliže. Politiki se mudi tudi zato, ker bi, kot je javno povedal nekdanji premier Borut Pahor, s tem omejili možnost razpisa referenduma o ukrepih, ki imajo finančne posledice.

V torek se bodo na povabilo predsednika vlade Janeza Janše sestali predsedniki vseh strank; odločali bodo o podpisu novega Partnerstva za izhod iz krize, ki ga opoziciji ponuja koalicija. Takoj zatem se bo sestala ustavna komisija, že v sredo pa bi parlament formalno lahko začel postopek spreminjanja ustave.

Kakšno bo besedilo sprememb, pa še ni jasno. Strokovna skupina ustavne komisije je danes načeloma podprla predlog, da se zlato fiskalno pravilo vnese v 148. člen ustave. Toda to pravilo mora biti zapisano precej drugače, kot je predlagala vlada.

Koordinator strokovne skupine Miro Cerar nam je povedal, da skupina nasprotuje hitenju pri spreminjanju ustave.

Lojze Ude, ki bo podal dopolnilno stališče, dodaja, da cilj ustavnih rešitev ne sme biti le, da se z njimi prepreči referendum o vladnih varčevalnih ukrepih.

Članica skupine Helena Kamnar pa meni, da sicer ni nobene nuje, da bi bilo fiskalno pravilo zapisano v ustavo, toda če je takšna politična volja, potem je treba ustavne rešitve dodobra pretehtati.

Povezane novice

Vlada začela postopek ratifikacije fiskalnega pakta
29. marec ob 15:29
Predlog spremembe ustave je trenutno v obravnavi na ustavni komisiji DZ.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
3 komentarji
Neznan

Verjeli ali ne, tu ne gre za slovenski narod in za blaginjo. Tu gre le za vladanje s "trdo roko". Se vračamo nazaj v čase kraljevine in bolševizma?. Če je bila ustava napisana le zato, da se lahko le spreminja v dobrobit vladnih strank, po tem se nam slabo piše?. In zakaj mora biti vse zapisano?.

06. april 2012, ob 19:46:21
Neznan

Saj se bodo streznili.
Spili so pač preveč rdečega vina..

06. april 2012, ob 11:58:48
Demidzen Prvi

zelena luc za zlato pravilo in rumen karton za rdece afne, to so modri nasveti za crne case.

06. april 2012, ob 11:56:29
3 komentarji
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej