Židan bi si želel, da se Mercator kupi z denarjem, ne s krediti

Kmetijski minister sicer odločno nasprotuje prodaji največjega domačega trgovca.

Objavljeno
06. junij 2013 12.26
Slovenija, Ljubljana, 09.03.2011 - Mercator. Foto: Leon VIDIC/DELO
An. B., notranja politika, Ni. Č., Delo.si
An. B., notranja politika, Ni. Č., Delo.si
Ljubljana - Pred sejo vlade se je pred novinarji ustavil kmetijski minister Dejan Židan, ki nasprotuje prodaji največjega domačega trgovca hrvaškemu Agrokorju.

Sam se zavzema za to, da bi »kupec prišel z denarjem«. Ne želi pa si »kupca, ki bo kupoval s krediti ali podobnimi mehanizmi, saj imamo tovrstnih zgodb v Sloveniji preveč in so se večinoma slabo končale.«

V primeru Mercatorja je težava ta, da ima »lastnika, ki noče biti lastnik, saj če bi bil dobri lastnik, bi upravi dovolil določene strateške načrte, razvoja in prestrukturiranja. Tako pa se mora vsaka uprava znova ukvarjati s tem, ali bo prodan Mercator ali ne,« je dejal Židan.

Ob tem je dejal, da sam kot kmetijski minister nima neposrednega vpliva na prodajo, je pa tiste, ki o tem odločajo, pozval, naj razmislijo tudi o ostalih vidikih prodaje Mercatorja, kot je skrb za slovensko prehrano in okoli 12.000 delovnih mest.

O prodaji 15 državnih podjetij je Židan dejal, da »ne vidijo potrebe, da se prodajajo podjetja, ki prinašajo denar v državni proračun«. Dodal je, da zaradi tega ne bodo rušili koalicije, ali bodo strankini poslanci paketu prodaje na junijski seji DZ torej nasprotovali pa ni želel napovedati.