Židan (SD): Iz EU dobre informacije, zato pričakujem državotvorno držo

Kmetijski minister apelira na prvaka Desusa, da bi koalicija lahko dosegla soglasje o nepremičninskem davku.

Objavljeno
23. oktober 2013 13.21
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA

Ljubljana - Ministrska ekipa je po včerajšnjih pogajanjih koalicije o davku na nepremičnine na današnjo sejo vlade večinoma prišla brez besed.

Bolj zgovoren je bil le kmetijski minister Dejan Židan (SD), ki meni, da se bo danes politika odločila za državotvorno držo, tudi zato, ker zadnje informacije iz EU kažejo, da v Sloveniji prihaja do preobrata, politika pa da zato nima pravice, da ta trend zopet obrne na slabše.

Med pozitivnimi trendi je izpostavil izboljšanje gradbene aktivnosti in zaustavitev upadanja gospodarske aktivnosti, pri čemer je prepričan, da bodo podatki za tretje četrtletje bistveno boljši kot za prvo in drugo četrtletje. Izpostavil je še prilive v državno blagajno od pobranih davkov.

Židan je spomnil, da se je v pogajanjih o davku na nepremičnine zavzemal, da bi bilo kmetijstvo označeno kot dejavnost posebnega družbenega pomena. To mu sicer ni uspelo. Je pa danes poudaril, da so v pogajalskem procesu kmetijskemu sektorju omogočili, da je bistveno izboljšal svoj položaj v primerjavi z začetnimi izhodišči. Izpostavil je neobdavčitev neplodnih zemljišč in zaščitenih gozdov.

Poudaril je še, da se je vlada zaradi neobičajno visokih izračunov geodetske uprave glede posameznih kmetijskih zemljišč odločila, da sprejme absolutno kapico. Starejšim lastnikom kmetijskih posesti, ki na primer nimajo potomcev, da bi njihova zemljišča obdelovali, pa Židan svetuje, naj zemljišče, če ni v uporabi in bi jih davčno obremenjevalo, oddajo v najem denimo sosedom. Izpostavil je, da imamo številne družinske kmetije, ki potrebujejo novo kmetijsko zemljišče.

Danes je sicer pričakovati kaj več informacij o torkovih pogajanjih predsednikov koalicijskih strank in vodij poslanskih skupin o davku na nepremičnine. Predlogu zakona v obstoječi obliki namreč nasprotuje prvak Desusa Karl Erjavec. Na torkovem sestanku konkretnih rešitev in dogovora ni bilo, odločitev so, vsaj kot je javnosti znano, preložili na današnjo sejo izvršnega odbora Desus. Te se bo udeležila tudi premierka Alenka Bratušek in predvidoma finančni minister Uroš Čufer.

Premierka je bila po pogajanjih, kot so za STA sporočili iz njenega kabineta, zadovoljna. Erjavec sicer molči, novinarjem se je pred sejo vlade izognil in ni kazal posebnega zadovoljstva. Po nekaterih informacijah naj bi torkova pogajanja koalicije predčasno zapustil.