Židan: SD se ne boji vloge v opoziciji

Za evropskega komisarja predlagajo Anjo Kopač Mrak, Tanjo Fajon in Rada Genoria. Pahorja pozvali, naj skliče posvet strank.

Objavljeno
18. julij 2014 18.34
Posodobljeno
18. julij 2014 18.34
Volitve SD Židan
An. B., Mo. H., notranja politika, Ni. Č., Delo.si
An. B., Mo. H., notranja politika, Ni. Č., Delo.si

Ljubljana - Kolegij predsednika stranke SD, ki je na volitvah doživela volilno razočaranje - imajo štiri poslance manj kot so jih imeli -, se je srečal prvič po državnozborskih volitvah.

O aktualnem vprašanju sestavljanje koalicije je predsednik SD Dejan Židan dejal, da se bodo na morebitno vabilo v koalicijo odzvali, da pa tokrat pri sestavljanju vlade »ne bodo pristajali na koalicijske kompromise, ki bi bili v škodo ljudi«. »Stranka se ne boji vloge v opoziciji«, je dejal. »Odgovornost za sestavo vlade naj prevzamejo zmagovalci volitev,« je bil jasen Židan.

Ta sicer ostaja predsednik stranke, saj so mu člani kolegija izrekli soglasno podporo. Stranko bo vodil še najmanj do kongresa, ki bo predvidoma po jesenskih lokalnih volitvah. Do takrat se bo tudi odločil, ali bo še kandidiral za vrh stranke.

V SD so zaključili tudi iskanje kandidatov za evropskega komisarja. V nabor predlagajo tri imena - evropsko poslanko Tanjo Fajon, dosedanjo ministrico za delo Anjo Kopač Mrak in stalnega predstavnika Slovenije pri Evropski uniji Rada Genoria -, a ne izključujejo tudi drugih kandidatov. Ne podpirajo le imenovanje Alenke Bratušek, saj da se je s stranko Zaab dosegla slabši volilni rezultat. O možni vnovični kandidaturi sedanjega komisarja Janeza Potočnika pa pravi, da o delu nazaj lahko govorimo z lepimi besedami, vendar je čas, da Slovenija pokaže, da nima samo enega kandidata za tako pomembno mesto.

Predsednika države Boruta Pahorja so pozvali, naj skliče posvet vseh strank, na katerem bi se dogovorili, katera področja bodo zanimala Slovenijo. Na posvetu bi po predlogu SD izbrali tudi skupnega kandidata za evropskega komisarja.