Židan: Zdaj nismo več pogrešljivi

Karl Erjavec: Izjava Židana, da po izstopu Dobovška iz SMC niso več pogrešljivi, se mi zdi »precej naivna.«

Objavljeno
02. julij 2015 19.14
Dejan Židan,Miro Židan in Karl Erjavec,Ljubljana Slovenija03.09..2014
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA

Ljubljana - Predsednik SD Dejan Židan je danes v izjavi novinarjem ob odhodu s seje vlade dejal, da je po izstopu Bojana Dobovška iz poslanske skupine SMC, SD zdaj tista stranka, ki zagotavlja 46 glasov koalicije in več. Predsednik Desusa in minister za zunanje zadeve Karl Erjavec pa je ocenil, da je izjava Židana o nepogrešljivosti v koaliciji, »precej naivna«.

»Počakajmo na jesen,« je ob tem še nekoliko skrivnostno dejal. Erjavec je namreč pojasnil le, da je »jeseni lahko stvar povsem drugačna, ker vidimo, kaj se dogaja v nekaterih poslanskih skupinah.«

Dobovšek je o svojem odhodu med nepovezane poslance poslansko skupino SMC obvestil v sredo. Koalicija ima še vedno 51 glasov, vendar se je po Dobovškovem odhodu postavilo vprašanje pogrešljivosti najmanjše koalicijske stranke v koaliciji, saj imata SMC in Desus skupaj brez nje le 45 glasov, kar ne zagotavlja absolutne večine v DZ.

Vodje koalicijskih poslanskih skupin, tudi SD, so se sicer strinjali, da odhod Bojana Dobovška iz poslanske skupine SMC med nepovezane poslance ne šibi koalicijske večine v DZ.

Po izstopu Dobovška se je odprlo tudi vprašanje, ali mu utegne še kdo slediti in ali se utegne oblikovati poslanska skupina nepovezanih poslancev, za kar bi bili potrebni najmanj trije poslanci. Kustec Lipicerjeva je v sredo zagotovila, da podobnih namer po odhodu ni izrazil noben drug poslanec SMC.