Žigi Turku v Mariboru ponujajo zaposlitev

Nekdanji superminister je dobil nadomestilo v višini 80 odstotkov ministrske plače, na twitterju pa ponudbo za delo.

Objavljeno
13. maj 2013 21.40
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika

Ljubljana – »Že ta mesec mu ponujamo delo. Lahko ga zaposlimo tudi za čas, dokler ga ne bodo na njegovi fakulteti,« je Jurij Toplak v imenu Fakultete Alma Mater Europaea – Evropski center, Maribor včeraj potrdil, da bivšemu ministru Turku takoj ponuja službo.

Prejšnji teden smo poročali, da je mandatno-volilna komisija po pritožbi nekdanjega ministra Žige Turka razveljavila odločitev svoje predsednice Melite Župevc (PS), da Turku ne pripada nadomestilo v višini 80 odstotkov ministrske plače. Župevčeva je Turka zavrnila, ker zakon določa, da nadomestilo ne pripada politiku, ki ima s prejšnjim delodajalcem dogovor o mirovanju delovnega razmerja. To omejitev so poslanci uzakonili lani, ko so politikom pravice po koncu mandata drastično zmanjšali.

Turk se je z ljubljansko univerzo pred to spremembo poslanskega zakona dogovoril, da se bo tri mesece po koncu mandata vrnil na staro delovno mesto. Delo profesorja je petinsko opravljal tudi kot minister, od uveljavitve varčevalnega zakona tri ure na teden poučuje brezplačno.

V parlamentu mu je večina poslancev nadomestilo za največ pol leta prejšnji teden vendarle dodelila, ker prejšnjega dela ne more začeti opravljati takoj. Podobno so ravnali že pri ministrih prejšnje vlade Ljubici Jelušič, Igorju Lukšiču, Ivanu Svetliku in Patricku Vlačiču, ki so nadomestila lani prejemali do jesenske vrnitve na fakultete.

Turk se je na poročanje Dela, da bo dobil nadomestilo za brezposelne politike, odzval s tvitom, da je žalostno, ker se je moral pritožiti, da bi dobil, kar mu po zakonu pripada. Na to mu je Klemen Jaklič predlagal, naj gre na kakšno fakulteto v Novo Gorico, Maribor, na kakšno »Jambrekovo katastrofo« ali pa v tujino, »kjer je pustil nas«. Jurij Toplak pa mu je ponudil službo. »Ponudba je resna,« je včeraj povedal Toplak.

»Po elektronski pošti sem dobil vabilo na pogovor s Toplakom,« je dogajanje potrdil tudi Turk, ki pa upa, da se bo po treh mesecih lahko vrnil na svojo fakulteto, kot je dogovorjeno. Bo pa z veseljem akademsko sodeloval tudi z Mariborom, če mu bo ljubljanska univerza to dovolila, je včeraj povedal nekdanji minister.