Zloraba Tauferjevega dosjeja

Varuhinja človekovih pravic je ugotovila, da je bil vpogled novinarjev v dosje pisatelja Vena Tauferja nezakonit.

sob, 21.07.2012, 09:00

Ljubljana – Arhiv Slovenije do poletja 2011 ni preverjal, ali gradivo, ki je sicer dostopno brez omejitev, vsebuje občutljive osebne podatke in zato pomeni izjemo.

Na začetku letošnjega leta so se v medijih pojavili dokumenti, ki naj bi dokazovali, da je bil pesnik in predsednik Društva slovenskih pisateljev Veno Taufer med službovanjem na londonskem BBC sodelavec nekdanje Službe državne varnosti (SDV) oziroma jugoslovanske Udbe. V pogovoru za Delo je to zanikal: »Edini človek v mojem življenju, ki sem ga vrgel skozi vrata, je bil agent Udbe. Njegova ponudba za sodelovanje in vohunjenje je bila tako prostaška, tako direktna, tako nečastna, da sem popenil.«

Čeprav je agenta nagnal, je odšel neovirano v London, kjer ga v treh letih ni obiskal nihče, ki bi ga spet nagovarjal k sodelovanju s SDV. Zato je Taufer pozval varuhinjo, naj sprevrženo izrabljanje policijskih ovadb posreduje tožilstvu kot najresnejšo grožnjo človekovi pravici do poštenega imena in državljanskega dostojanstva.

Varuhinja je ugotovila, da so ti dokumenti del arhiva nekdanje SDV, ki so dostopni brez omejitev, ker so nastali pred konstituiranjem Skupščine Slovenije 17. maja 1990. Vendar pa dostop brez omejitev ne velja za arhivsko gradivo z občutljivimi osebnimi podatki, ki so bili pridobljeni s kršenjem človekovih pravic in temeljnih svoboščin ter se nanašajo na osebe, ki niso bile nosilke javnih funkcij. »Pobudnik ni bil nosilec javne funkcije v nekdanji Jugoslaviji, poleg tega pa objavljeni dokumenti iz zadeve BBC London vsebujejo nekatere občutljive podatke o njem (na primer o njegovem političnem prepričanju). Iz zapisov o pobudniku, ki so jih vodili na SDV, je tudi razvidno, da so podatke o pobudniku pridobivali z odpiranjem pisem in drugimi metodami, ki so v nasprotju s temeljnimi človekovimi pravicami.«

Kljub tem zakonskim omejitvam je arhiv omogočil vpogled v Tauferjev dosje štirim osebam. Arhiv namreč do poletja 2011 ni preverjal, ali gradivo, ki je sicer dostopno brez omejitev, vsebuje občutljive osebne podatke. V medijih se je pojavila tudi reprodukcija nekega dokumenta, čeprav Arhiv Slovenije z nobenim izmed prosilcev za dostop ni sklenil pogodbe o uporabi reprodukcije te strani, kot zahteva zakon.

Takšna praksa je bila po mnenju varuhinje nezakonita. Zato Taufer o tem lahko obvesti inšpektorat za kulturo in medije. O domnevnih neupravičenih posegih v njegove osebnostne pravice pa bo v primeru tožbe odločalo sodišče, ki bo presojalo med dvema ustavno zagotovljenima pravicama: pravico posameznika do zasebnosti in dostojanstva ter pravico javnosti do obveščenosti, pojasnjuje varuhinja.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
49 komentarjev
wladymyr

Si kriv -
nisi kriv?

Oh, kako občutljivi osebni podatki!
Udbaško kratki.
In če greš v arhiv
pogledat
in tja malo posedat,
si udbaško prvaško še kar zanimiv.

(Ko so hoteli omejiti všpogled, kako je špicljal za udbo Veno Taufer, se je šele razkrilo udbomafijsko zakotništvo v svoji nevarni in zlikovski zadregi - bili so namreč totalitarno nevarni, prav tako pod oblastniki zvesti vohljači, zlasti oni na tujem...)

09. marec 2013, ob 13:44:50
wladymyr

Filozofsko

Udbomafijec se hvali,
da se udbi lahko zahvali
za sijajno službo
in udbomafijsko okužbo,
ki jo opali
sredi svoje nove drhali!

31. januar 2013, ob 21:49:37
Neznan

..to je znano.....

22. september 2012, ob 19:46:20
Neznan

Žal, stari udbovci so še vedno aktivni!

20. september 2012, ob 21:47:31
Neznan

Nasprotno, celo hvali se s tem!

28. avgust 2012, ob 19:03:56
Neznan

MENS SANA tega ni nikoli zanikal!

26. avgust 2012, ob 11:16:11
Neznan

Je pa zanimivo, da si je upravnik Snežnika upal tožiti novinarja, čeprav je res, da je bil udbovec in trd komunist. Mensa paravi, da je bil dober upravnik.

26. avgust 2012, ob 08:16:17
Neznan

So what?
Saj morajo tudi oni živeti!

11. avgust 2012, ob 17:21:23
Neznan

Kaj čmo Taufer, MENS SANA, Meršol in ostala rdeča sodrga zasmraja slovenski prostor...

07. avgust 2012, ob 22:37:50
sofia

"Špicelj filozof je odkravsal neznano kam in se ni več prikazal." (V članku v današnjem Delu)
Tako je na Češkem!
Pri nas ima pa "špicelj Filozof" še danes - več kot 20 let po zlomu komunizma - najvišji položaj med pisatelji ....
http://www.reporter.si/slovenija/udba-v-predsedstvu-pena-dru%C5%A1tva-pisateljev-slovenije/10709
------------------
"Špicelj filozof je odkravsal neznano kam in se ni več prikazal."
Tako je na Češkem!
Pri nas ima pa "špicelj filozof" še danes - več kot 20 let po zlomu komunizma - najvišji položaj med pisatelji ....
http://www.reporter.si/slovenija/udba-v-predsedstvu-pena-dru%C5%A1tva-pisateljev-slovenije/10709
Čebaškova je pa perverzija funkcije varuha človekovih pravic.

07. avgust 2012, ob 21:41:39
Neznan

Neznan
Le koga zanima udbocec Taufer in njegovi zagovorniki....
.-

MENS SANO!
Vrana vrani oči ne izkljuje!

07. avgust 2012, ob 12:25:59
Neznan

Taufer je vendar naš!
Potrebno ga je zaščititi pre ponorelo množico ovaduhov.

07. avgust 2012, ob 09:47:49
Neznan

MENS SANA ima možnost poučiti se tudi o naslednjem:

»Upravni odbor SC PEN ugotavlja, da je ob poskusih diskreditacije naših kolegov prišlo do grobe zlorabe nekaterih dokumentov Arhiva RS. UO SC Pen je zgrožen ob dejstvu, da avtorji prispevkov v javnih občilih v težnji po učinkovitosti svojih poskusov politične in moralne diskreditacije pomembnih slovenskih umetnikov, uporabljajo metode, ki spominjajo na početje komunističnega režima v časih najtršega totalitarizma po l. 1945.«

Dokument, ki ga objavljamo v tej številki Reporterja, dokazuje, da Veno Taufer in Marjan Strojan (kot tudi podredne strukture v organizacijah, v imenu katerih se izrekata) govorita neresnico, še več, to počneta tendenciozno, da bi prikrila veliko odvisnost slovenske družbe (in njenih »umetnikov«) od povezav z nekdanjim komunističnim režimom. Z dovoljenjem vodstva Arhiva RS namreč objavljamo delovno gradivo Udbe, ki je spremljala potek nemških kulturnih dni v Ljubljani oktobra 1981. Kot eden od štirih virov je – desetletje in pol po Tauferjevem moralnem brodolomu v slovenski sekciji BBC London – spet naveden Veno Taufer, tokrat še z dodatno oznako – zanesljiv! Udba je z vsemi, ki so prispevali podatke k poročilu, očitno imela že dolgoletno razmerje, drugače ne bi uporabila takšnega pridevka.

Podrobnosti je na petih tukaj predstavljenih straneh zelo veliko. Petra Orehka, šefa SDV Ljubljana, ki je pripravljal Tauferjev nastop na BBC, tedaj že ni bilo več med živimi. Umrl je v prometni nesreči, ko je 29. junija 1969 vozil pod vplivom alkohola. Pokopan je bil 1. julija, o čemer priča osmrtnica v Delu. Eden od njegovih naslednikov, Ivan Eržen, je štirinajst let po odprtju dosjeja »Filozof« dobil v roke očitno že rutiniranega sodelavca, katerega poročila je zapisal, vse skupaj pa označil kot iz »zanesljivega« vira.

Glede na podrobnosti, ki jih popisuje poročilo, si je moč ustvariti mnenje, s kakšno neverjetno energijo je v ozadju slovenske družbe še v osemdesetih letih delovala Udba. Pred tremi tedni smo objavili poročilo iz arhiva SZDL: v njem piše, da se je Veno Taufer 22. junija 1989. leta zavzemal za to, da se podpisuje tudi Temeljna listina Slovenije (predlagatelj SZDL in Milan Kučan), pač zato, da bi Majniška deklaracija, h kateri je pretkano pristopal, imela manjši vpliv med ljudmi v tistih, za usodo partije res prelomnih časih.
Veno Taufer je štirideset let deloval v interesu tistega, čigar obraz je javno ves čas zanikal. Frančiškanski pater, ki je deklaracijo Marjana Strojana zoper demokratična glasila v republiki, nesel v Pariz, je počel takisto. To je trideset let (leta 1982 je zapisano ime Marjana Strojana v arhivih Udbe) počel tudi Strojan sam. Predsednik pisateljskega društva (Veno Taufer), predsednik slovenske sekcije Pen kluba (Marjan Strojan), urednik časopisa, ki je vse to zanikalo in to počne še danes (Mitja Meršol, Delo), in mnogi v RKC, so pripadali povezavam, ki jih je vzpostavilo najbolj temno obdobje slovenske zgodovine.

Mislili smo, da smo jih z osamosvojitvijo pospravili v arhiv. Nasprotno, vse, kar nam ta danes pove, je, da smo se leta 1991 živo zmotili. Danes je zadnji čas za popravni izpit. Če ga ne opravimo, nas bo »Udba res vrgla skozi vrata«.

07. avgust 2012, ob 07:35:40
Neznan

Le koga zanima udbocec Taufer in njegovi zagovorniki....

06. avgust 2012, ob 22:24:23
Neznan

Teta Matilda poziva vse slovenske izdajalce, udbovce, kumrofške kadre, da se pripravijo na svečani sprejem.
Eliot.

04. avgust 2012, ob 20:38:02
Neznan

sofia
MENS SANA
podpiši se. Saj se nimaš česa sramovati?

04. avgust 2012, ob 00:05:16

.-.
Ima, ima.
Starši, z nezavidljivo preteklostjo, njegovo sodelovanje z udbo....

04. avgust 2012, ob 12:26:06
Neznan

Mensa, zanimivo kako slabo mnenje imajo o vas udbovcih tudi drugi:

Direktor Arhiva Slovenije Jože Dežman o Udbinih tajnih agentih, ki se branijo z delom za domovino.

Čeprav je bila tajna politična policija »šiba božja«, pa se zdaj dozdeva, kot da je pravzaprav ne bi bilo. Imamo smešen položaj, ko nihče noče niti slišati za to, da bi kakorkoli sodeloval, na primer z Udbo. Le redki njeni pripadniki so jo opisali kot zločinsko združbo (na primer Zavadlav in Svetina). Če pa že kdo kaj prizna, skuša prodajati racionalizacije v slogu, da je delal za »domovino«.

Dežman temu ostro nasprotuje. Tajna politična policija ni delala za domovino, temveč za režim, ki je mnogim domovino jemal. Kogar je sistem izločil, je postal človek brez domovine.

»Navsezadnje,« pravi Dežman, »rad bi videl kakšen zunanjepolitičen uspeh Udbe, kje je naš James Bond, ki je naredil kak svetovni rezultat v boju priti zunanjemu sovražniku. Raje bo obrnjeno, da so se v Jugoslavijo prihajali učit razni lopovski teroristi z vsega sveta.«


Mensa pa nas še kar prepričuje kako je ravnal kot dober državljan in delal za domovino.
No, šlo je le za lastne interese in za sproščanje lastnega sovraštva nad sodržavljani.

04. avgust 2012, ob 08:05:16
sofia

MENS SANA
podpiši se. Saj se nimaš česa sramovati?

04. avgust 2012, ob 00:05:16
Neznan

"Glede privilegijev: Vse kar imate (ali si domišljate da imate) vam je s svojo privilegirano pozicijo v povojni družbi
zagotovil vaš oče prvoborec, spomeničar in komunist!"

Si pač plačeval ceho. Oče v Lepoglavi..., zato si moral v Kumrofec, potem pa sledi udba, za katero si delal z veseljem, enako kot Taufer.
Saj veš, dosjeji so sedaj dostopni...

03. avgust 2012, ob 16:30:50
MENS SANA

Neznan

Verjamem, da te je danes sram, enako kot je sram Tauferja.
Toda, le zakaj sta tako ljubeče sodelovala z udbo proti lastnemu narodu.
Privilegiji so bili vzrok, a ne?

03. avgust 2012, ob 10:48:06
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
re:
Res bi me bilo sram, če bi v vašem laprdanju bilo le kanček resnice! Zelo sram! Tako pa se vam lahko hahljam v brk in vaše bedne poizkuse z ničemur podprte diskreditacije moje osebnosti, razumem le kot lajanje od nemoči pobesnelega nemočnega psa!

Glede privilegijev: Vse kar imate (ali si domišljate da imate) vam je s svojo privilegirano pozicijo v povojni družbi
zagotovil vaš oče prvoborec, spomeničar in komunist!

03. avgust 2012, ob 16:01:08
Neznan

Verjamem, da te je danes sram, enako kot je sram Tauferja.
Toda, le zakaj sta tako ljubeče sodelovala z udbo proti lastnemu narodu.
Privilegiji so bili vzrok, a ne?

03. avgust 2012, ob 10:48:06
MENS SANA

Neznan
02. avgust 2012, ob 21:51:40

03. avgust 2012, ob 09:03:37
Neznan

Ko pa stari udbovski prdec ugotovi, da ga je zadeva prerasla, jo stisne, kot običajno..

Ja, ja, starost je grda, še posebej, če si obremenjen s preteklostjo svojih staršev, sporne preteklosti.

02. avgust 2012, ob 21:51:40
Neznan

"Varuhinja človekovih pravic je ugotovila, da je bil vpogled novinarjev v dosje pisatelja Vena Tauferja nezakonit. "


Haha, takole pa mislijo drugi:
Veno Taufer je zavestno, odločno in kontinuirano sodeloval z Udbo.
V finalu »drame«, ki se je vlekla od novega leta, je Veno Taufer, za potrebe Službe državne varnosti imenovan tudi »filozof«, izustil naslednji stavek: »Edini človek v mojem življenju, ki sem ga vrgel skozi vrata, je bil agent Udbe. Njegova ponudba za sodelovanje in vohunjenje je bila tako prostaška, tako direktna, tako nečastna, da sem popenil.« Povzel ga je časopis, ki vsak dan prednjači po zlorabah novinarskega kodeksa, to je Delo, vse skupaj pa je bilo del širše akcije, ki jo je za potrebo obrambe socialistične revolucije spočela Zdenka Čebašek Travnik, »sicer »varuhinja« človekovih pravic, po globinski naravi pa ena zadnjih revolucionark na Slovenskem. To velja, če upoštevamo prizadevanja, temelječa na »rekonkvisti« partijskih vrednot, hkrati pa v poštev vzamemo tudi njen izraziti aseksualni habitus, v katerem je podobna svojim idolom, Zdenki Kidrič - Marjeti, Pepci Kardelj, Vidi Tomšič in vsem revolucionarkam po planetu. Poglejte si le fotografije teh oseb in sivo fasado »varuhinje« človekovih pravic primerjajte z njimi!

Reporter

02. avgust 2012, ob 08:18:46
MENS SANA

Neznan01. avgust 2012, ob 13:49:24

01. avgust 2012, ob 17:29:12
Neznan

"Ta bedni zapis je jalov poizkus abrambe vašega idola in to bedno laprdanje brez enega samega protiargumenta, jasno priča kako vam vaša idolatrija do njega zamegljuje realno sliko! Nič nimamo proti vaši neizmerni zatrapanosti v NJEGA , to je vaša osebna zadeva le smešiti se zaradi tega ni treba!
"
.-.-

Človek ne more verjeti, da je lahko stari partijsko - udbovski prdec tako nagravžen - ogaben v svojem komuniciranju. A ti, stvor, res nisi sposoben napisati komentarja ali svojega prispevka brez osebnih žalitev, brez poniževanj, in to le zato, ker s nekdo ne strinja s tvojo prfuknjeno logiko, da so vsi, ki niso v tvojem levičarskem bloku, nesposobni, nekritični, pokvarjeni. Venomer se sklicuješ na irelevantne vire, na ljudi sporne preteklosti...
Očitno si to podedoval po svojih starših, sporne preteklosti. Ne moreš skriti svoje kumrofške indoktrinacije in udbovskih metod, ki ste jih negovali desetletja za dosego spornega cilja.
Mensa že dolgo ti govorim, da preveč piješ, da jemlješ preveč pomirjeval in da je čas, da se za stalno preseliš v sanatorij, kjer si bil spomladi.

p.s.: pozdravi svojega posinovljenca Eliota in Eliota2.

01. avgust 2012, ob 13:49:24
MENS SANA

sofia

MENS SANA
ti si tak zagovednež! Pojma nimaš o logiki in tudi ne o poštenosti!
1. Rupel je opisal, da je Janša "avtoritarna osebnost"? To je zate "dokaz"? A res ne vidiš, kako se smešiš.
A to je levakarska argumentacija?
2. Janša vzbuja "negativne emocije"? To povedo Brejc, Hvalica, Pukšič .... Luba pomagavka, to so ti "argumenti"? Tudi Janković zbuja "negativne emocije" ... vprašaj Ambrožiča.
3. "Pod krinko socialdemokratske usmeritve uvaja najbolj trdi neoliberalizem in ukinja socialo!"
Ta je šele debilna! SDS ni socialdemokratska stranka. SDS ni "najbolj trdi neoliberalizem". Ti nimaš pojma.
SDS ne ukinja sociale. Kje si to slišal?
4. "Janša vzbuja strah. Vprašajte šolnike ...." Če šolniki ne vedo, da Janša nima denarja, da jim je Pahor talal izposojen denar, če šolniki ne vedo, da denar ne raste na hruškah, potem je škoda, da so sploh kdaj zapravljali čas v šolah ....
5. "Strah ljudi hromi ..."
Si pisal kaj takega v času LDS vlad in v času SD vlade, ko so delavce množično postavljali na cesto ....
Nič takega se ne dogaja s šolniki in upravnimi delavci ....

31. julij 2012, ob 23:26:27
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
RE:
Spoštovana ga. cita!
Celih štiri dni ste rabili za tuhtanje kako ovreči neovrgljivo! In nastal je zgornji zapis! Ta bedni zapis je jalov poizkus abrambe vašega idola in to bedno laprdanje brez enega samega protiargumenta, jasno priča kako vam vaša idolatrija do njega zamegljuje realno sliko! Nič nimamo proti vaši neizmerni zatrapanosti v NJEGA , to je vaša osebna zadeva le smešiti se zaradi tega ni treba!

Argumenti njegovih najožjih sodelavcev, Rupla, Brejca, Hvalice, Pukšiča in še veliko drugih - ki ga zagotovo bolje poznajo kot vi - za vas niso argumenti!
Argumenti vojakov, policistov, šolnikov, zdravstvenih delavcev, upokojencev mater samohranilk - za vas niso argumenti!
Argumenti zadnjih anket o katastrofalni neuspešnosti njegove vlade in njegovi nepriljubljenosti - za vas niso argumenti!

Za vas ni argumentov ki bi vam sneli rožnata očala iz oči ki so slepo zazrta v njega!
Cita, uživajte v brezmejni ljubezni do njega-ostalim pa ga nikar ne prodajajte kot boga!
Kdo je že rekel - "Ljubezen je slepa"

Vaš Janez Novak

01. avgust 2012, ob 09:32:12
Neznan

Eliot 1, Eliot 2, ja, pa še marsikaj "pod krinko" v službi udbe, ki ji še sedaj zvesto služi...

01. avgust 2012, ob 08:26:39
sofia

MENS SANA
ti si tak zagovednež! Pojma nimaš o logiki in tudi ne o poštenosti!
1. Rupel je opisal, da je Janša "avtoritarna osebnost"? To je zate "dokaz"? A res ne vidiš, kako se smešiš.
A to je levakarska argumentacija?
2. Janša vzbuja "negativne emocije"? To povedo Brejc, Hvalica, Pukšič .... Luba pomagavka, to so ti "argumenti"? Tudi Janković zbuja "negativne emocije" ... vprašaj Ambrožiča.
3. "Pod krinko socialdemokratske usmeritve uvaja najbolj trdi neoliberalizem in ukinja socialo!"
Ta je šele debilna! SDS ni socialdemokratska stranka. SDS ni "najbolj trdi neoliberalizem". Ti nimaš pojma.
SDS ne ukinja sociale. Kje si to slišal?
4. "Janša vzbuja strah. Vprašajte šolnike ...." Če šolniki ne vedo, da Janša nima denarja, da jim je Pahor talal izposojen denar, če šolniki ne vedo, da denar ne raste na hruškah, potem je škoda, da so sploh kdaj zapravljali čas v šolah ....
5. "Strah ljudi hromi ..."
Si pisal kaj takega v času LDS vlad in v času SD vlade, ko so delavce množično postavljali na cesto ....
Nič takega se ne dogaja s šolniki in upravnimi delavci ....

31. julij 2012, ob 23:26:27
MENS SANA

Naša jasnovidka cita ugotavlja da Janez Novak ni MS, OK! Potem ji predlagam da mi s svojo jasnovidnostjo dodeli ime s katerim bo zadovoljna!

Pa še odgovore je želela na njenih 5 točk!

Naj ji bo!

1. Janša je "avtoritarna osebnost"? S čim to Taufer dokazuje? Kaj to pomeni? Da je diktator?
To je najbolje opisal Rupel, njegov najtesnejši sodelavec!

2. "takšna osebnost vzbuja negativne emocije"
O tem veliko vedo povedati njegovi bivši tesni sodelavci, Brejc, Hvalica, Pukšič etc etc

3. "uveljavlja lažno ideologijo" Kaj to pomeni?
To še najbolj drži! Pod krinko socialdemokratske usmeritve uvaja najbolj trdi neoliberalizem in ukinja socialo!

4. "na drugi strani pa zbuja strah"
To je dejstvo! Vprašajte šolnike, zdravstvene delavce, policiste, vojake, upokojence!


5."Strah pa ljudi hromi, jim jemlje samozavest, jemlje jim voljo do dela. Strah je bolezen.«
V javnem sektorju vam to lahko natančno razložijo!

27. julij 2012, ob 09:52:20
sofia

MENS SANA
podpiši se! Samo poden od človeka drugega "ovaja" z imenom, svoje ime pa skriva. MENS SANA - strahopetec si. In nepošten (Janez Novak) in bedak (da si izmisliš tako neizvirno ime).
Popolnoma vseeno je, kaj je Rupel kdaj pisla ali pa ne pisal o Janši.
Tu govorimo o TAUFERJU.
in o njegovi sprevržensoti. Taufer, udbovski ovaduh, človek , ki ni nikoli obsodil komunisitčnega totalitarizma, Janšo, junaka, ki nas je tega totalitarizma rešil (seveda ni bil edini, ampak samo najpomembnejši), podlo blati. (Glej citat spodaj).
Odgovori na 5 točk, navedenih spodaj.

"Tako draga cita, želeli ste in dobili ste!"
HA HA HA Ruplove citate sem želela? Kaj mene briga Rupel?

26. julij 2012, ob 23:12:33
MENS SANA

sofia

- Kaj hočeš povedati s citatom Rupla?
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
re:
Draga moja cita!
S citatom Rupla zgolj odgovarjam na vaše zastavljeno vprašanje: "1. Janša je "avtoritarna osebnost"? S čim to Taufer dokazuje? Kaj to pomeni? Da je diktator? LOL

Kopiral sem vam mnenje človeka ki je desetletja Janšev najtesnejši sodelavec in ko o Janši veliko več ve kot vi draga cita!
Vprašali ste in dobili odgovor!

Rupel pravi;

- da je Janša politik totalitarizma, njegove akcije pa je blasfemično povezal s komunističnim delovanjem. "Če mu natančneje prisluhnemo, se ne bomo znebili občutka, da Janševa politična retorika vsebuje pomembne elemente nekdanjega komunističnega žargona. Mož govori o revnih in bogatih, o razredu delavcev in kapitalistov, še posebno bankirjev.

- za Rupla Janša nacionalist, ki ne zna upoštevati politične realnosti. Za Rupla je bil Janša človek, ki izdaja prijatelje, demagog, ki ni socialdemokrat. Politik, ki hlepi po oblasti, politik, ki se z nobeno stvarjo ne ukvarja zares, ki govori le o tem, kar bi ljudje radi slišali, in ki ne razmišlja, kaj bi dejansko storil.
- Ruplove besede zvenijo, kot da bi jih danes napisal kdo drug. Recimo Ruplovo mnenje o Janševi vladni ekipi: "Njegovi predlogi za vladni kabinet ne zbujajo vtisa strokovnosti, samo partijske zvestobe."

Tako draga cita, želeli ste in dobili ste!

S spošovanjem vaš Janez Novak

25. julij 2012, ob 18:54:55
sofia

MENS SANA
ti si res duševni revček. PODPIŠI SE!
- Preberi še enkrat članek. NE GOVORI NITI O JANŠI NITI O RUPLU.
- Kaj hočeš povedati s citatom Rupla?
Spomnite se, kak cirkus ste peljali levaki, ko ga je Pahor vzel za svetovalca ali kaj že! Ljudje so odstopali s svojih funkcij zaradi tega (pokojni Ziher) po vseh medijih se je razlegalo vpitje zaradi tega nezaslišanega dejanja. Si pozabil?
Rupla bo sodila zgodovina. Mislim, da je za Slovenijo naredil veliko. Njegovega značaja pa jaz ne cenim preveč.

25. julij 2012, ob 13:44:29
MENS SANA

sofia

. 1. Janša je "avtoritarna osebnost"? S čim to Taufer dokazuje? Kaj to pomeni? Da je diktator? LOL
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
RE:
Draga zofka!


Mogoče vas bo zanimalo kako je Dimitrij Rupel (tesni sodelavec velikega vodje) že davnega leta 1995 razkril značaj Janeza Janše! Le preberite si in poglejte še na ono stran po vam tako bleščeče medalje!
-----
Rupel je v kolumni za Republiko, naslovljeni z Don Podobnik in Sančo Janša, zapisal, da so Janševi protestniki zahtevali, naj obrambni minister prevzame oblast, da so si torej zaželeli oblasti vojske. Citiral je Hanno Arendt: "Totalitarni sistemi ne potrebujejo strank, saj je vzpostavljena neposredna zveza med ljudstvom in Vodjem."

Rupel je bil še konkretnejši, ko je objavil članek o janšizmu. Rupel je dokazoval, da je Janša politik totalitarizma, njegove akcije pa je blasfemično povezal s komunističnim delovanjem. "Če mu natančneje prisluhnemo, se ne bomo znebili občutka, da Janševa politična retorika vsebuje pomembne elemente nekdanjega komunističnega žargona. Mož govori o revnih in bogatih, o razredu delavcev in kapitalistov, še posebno bankirjev.

Rupel v članku Fašizem na ljubljanskih ulicah, objavljenem v Sobotni prilogi, natančno oriše značaj Janeza Janše. Leta 1995 je bil za Rupla Janša nacionalist, ki ne zna upoštevati politične realnosti. Za Rupla je bil Janša človek, ki izdaja prijatelje, demagog, ki ni socialdemokrat. Politik, ki hlepi po oblasti, politik, ki se z nobeno stvarjo ne ukvarja zares, ki govori le o tem, kar bi ljudje radi slišali, in ki ne razmišlja, kaj bi dejansko storil. Petnajst let stare Ruplove besede zvenijo, kot da bi jih danes napisal kdo drug. Recimo nekdanje Ruplovo mnenje o Janševi vladni ekipi: "Njegovi predlogi za vladni kabinet ne zbujajo vtisa strokovnosti, samo partijske zvestobe."

Rupel je Janši očital tudi sporen odnos do partizanstva in domobranstva: "Ta odnos je neuravnotežen in pretirano odvisen bodisi od družinskih travm bodisi od že kar iracionalnega sovraštva do vseh politikov, ki so imeli kakorkoli opraviti z bivšim - komunističnim - sistemom." Rupel iz leta 1995 je v Janši prepoznal totalitarnega politika. "Njegov bistveni cilj je v Sloveniji povzročiti čim več zmešnjav in sporov. Važno je, da bi bilo čim manj uspehov in normalnega življenja. Tako bi se pripravljal teren za prihod Rešitelja. Takšna politika v nekaterih podrobnostih res spominja na vzpon totalitarizma pred šestdesetimi in še več leti."

Vse to je zapisal Dimitrij Rupel, ki Ivana Janšo verjetno veliko bolje pozna kot vi draga cita!

24. julij 2012, ob 09:00:02
sofia

. »Zato je trditev, da nam je Udba oziroma Služba državne varnosti (SDV) priskrbela službo, laž in podtikanje,« je ogorčen Taufer.
Iz koga se norčuje Taufer? Jasno, da je imala Udba vse pod kontrolo. Jasno, da je Udba uredila službo. Meršol je vsaj priznal (po Meršolovem mnenju je bilo vohunjenje in ovajanje prijateljev izkaz zvestove domovini ...LOL), Taufer se pa izvija. Zakaj le? Vse "za domovino s Titom naprej!"

Veno Taufer ni časten človek. Njegove besede:
»In zdaj bomo dobili za predsednika vlade avtoritarno osebnost. /…/ Takšna osebnost na eni strani vzbuja negativne emocije in uveljavlja lažno ideologijo, na drugi strani pa vzbuja strah. Strah pa ljudi hromi, jim jemlje samozavest, jemlje jim voljo do dela. Strah je bolezen.«

Zgornje besede so hudobno blatenje.
1. Janša je "avtoritarna osebnost"? S čim to Taufer dokazuje? Kaj to pomeni? Da je diktator? LOL
2. "takšna osebnost vzbuja negativne emocije" - ja, levakom vzbuja negativne emocije. Pa kaj potem. A Turk vzbuja pa same "pozitivne emocije"? Ali pa Janković?
3. "uveljavlja lažno ideologijo" Kaj to pomeni? Tauferjev komunizem je pa "resnična ideologija". Za bruhat.
4. "na drugi strani pa zbuja strah" - To izjavi "slovenski intelektualec"? Ko so praktično vsi mediji v rokah levakov in praktično vsi mediji tekmujejo, kdo bo bolj brezsramno hujskal proti Janši? Ja, res, Markeš se boji Janše, ko ga označuje za "diaboličnega" .... Spomnimo se tolpe 571 ...
Naj Taufer najde v Delu iz starih časov podobne napade na Tita ali Dolanca ... Levaki so brez sramu.
5."Strah pa ljudi hromi, jim jemlje samozavest, jemlje jim voljo do dela. Strah je bolezen.«
Brezsramnost levakov je brezmejna.
Je Taufer kdaj kaj takega napisal o komunizmu? Seveda ne, ni se imel česa bati, saj je bil njegov zvesti hlapec.
http://www.demokracija.si/v-fokusu/druba/10235-poareport-predsednik-dsp-taufer-delal-za-udbo
Dokumenti:
http://www.slovenskenovice.si/novice/slovenija/taufer-delal-za-udbo

23. julij 2012, ob 21:44:59
MENS SANA

Draga moja!
Kako je tendenciozno in zlonamerno vaše podtikanje ovaduštva Tauferju se vidi tudi iz članka ki ga vi v svoji hinavski maniri ne omenjate! Meni svetujete naj si preberem članek, sama pa zopet selektivno navajate nedokazljive obtožbe ovaduštvu kot gotovo dejstvo, kljub Tauferjevem pojasnilu kako se je končal udbovski poiskus da bi ga vpletla v svoje rabote!

O veličini, liku in delu Ivana Janše ste se na dolgo in široko razpisala vi draga cita, jaz sem vam le podal ogledalo vaših dvojnih meril, in vam predočil resnico! Resnico o tem kaj si ljudstvo misli o izjemnosti Ivana Janeza Janše!

Pričevanja: Kaj se je dogajalo v sedemdesetih letih in kako je SDV iskala sodelavce med novinarji?

Matjaž Albreht, notranja politika

čet, 15.03.2012, 09:00
Veno Taufer Foto: Jože Suhadolnik/Delo

Ljubljana – »Edini človek v mojem življenju, ki sem ga vrgel skozi vrata svojega doma, je bil agent Udbe. Njegova ponudba za sodelovanje in vohunjenje je bila tako prostaška, tako direktna, tako nečastna, da sem popenil,« je povedal Veno Taufer, pesnik in predsednik Društva slovenskih pisateljev.

Leta 1966 je BBC London prvič objavil oglas v časopisu Delo, da išče prevajalca in napovedovalca za svoj slovenski oddelek – pred tem so ta mesta na BBC zasedali emigranti. Tedaj je bil Veno Taufer napovedovalec na Radiu Ljubljana. Prijavil se je na razpis, na katerem je bil na koncu izbran. Končno izbiro med njim in Sandijem Čolnikom je opravil njegov bodoči šef z BBC. »Zato je trditev, da nam je Udba oziroma Služba državne varnosti (SDV) priskrbela službo, laž in podtikanje,« je ogorčen Taufer. »Šele ko sem bil izbran in sem se že dogovarjal s kadrovsko službo ter zaprosil za vizo za odhod v Veliko Britanijo – vsa ta pisma so bila tajno odprta in so povzeta v arhivu SDV –, je k meni domov prišel agent SDV in mi predlagal sodelovanje.« Ne glede na to, da je agenta nagnal, je odšel neovirano v London, kjer je služboval tri leta in en mesec. V vsem tem času ga v Londonu ni obiskal nihče, ki bi ga ponovno nagovarjal k sodelovanju s SDV.

23. julij 2012, ob 18:57:58
sofia

MENS SANA
preberi še enkrat članek. Govori o ovaduhu Venu Tauferju in varuhinji človekovih pravic Zdenki Čebašek, ki ščiti ovaduhove "človekove pravice".
Članek ni o Janši ali o vladi. Drži se teme.

23. julij 2012, ob 18:39:15
sofia

MENS SANA
podpiši se!

23. julij 2012, ob 18:36:48
MENS SANA

Spet dvojna merila zofka! Vaši idolatriji pač ni konca! Preobrazbo pripisujete Janši, Kučan je za vas še vedno ortodoksni komunist! Čeprav sta oba na podlagi novih spoznanj, odkritij, razmišljanj, izkušenj ... delala na osamosvojitvi naše domovine Slovenije! O tem kdo vse in na kašne načine je prispeval k osamosvojitvi z vami ni mogoče objektivno debatirati! Nekateri si danes prisvajajo ekskluzivne zasluge, da so kar plavi od trkanja po prsih!

Da vaš veliki vodja postavlja stvari nasvoje mesto pravite! Bi o tem vprašali vojsko, policijo, šolnike, zdravstvene delavce, gospodarstvenike, veterane ki so bili v prvih linijah ko je on čepel v podzemlju cankarjevega doma in jim sedaj jemlje del pokojnine! Bi vprašali upokojene zmagovalce druge svetovne vojne ? Je že kaj naredil razen hude restrikcije na odhodkovni strani? Je že kaj naredil na prihodkovni strani bilance? Je že kaj naredil na oživljanju gospodarstva? Je opustil netenje sovraštva na ideološki bazi? Pravite da levaki sovražijo janšo? Že mogoče, vendar ne iz razloga ki ga vi navajate!

O sposobnosti FDV abrambaslovca je danes odgovorilo ljudstvo:

GLAS LJUDSTVA
Janša in vlada strmoglavila


Objavljeno: 22.07.2012 19:59Posodobljeno: 22.07.2012 19:59
Avtor: S. J., STA
Ključne besede: Vox populi, javnomnenjska raziskava, Janez Janša, vlada, SD, SDS, PS, NSi, DL, Desus, koalicija
Delo vlade je kot neuspešno ocenilo skoraj 72 odstotkov anketiranih.
LJUBLJANA – Po raziskavi Vox populi, ki jo je za Dnevnik in Pop TV julija pripravila agencija Ninamedia, bi Pozitivno Slovenijo volilo 17,3 odstotka vprašanih, sledita SDS z 14,7-odstotno podporo in SD s 14,1-odstotno podporo. Raziskava je pokazala precejšen padec ugleda vlade in tudi padec priljubljenosti premierja Janeza Janše.
Podpora SDS padla, DL z večjo podporo
Raziskava je glede na junij pokazala nekoliko višjo podporo PS, in sicer za dobro odstotno točko. Podpora SDS je padla za dobrih pet odstotnih točk, podpora SD pa se je zadnje tri mesece ustalila na približno 14 odstotkih.
Trem največjim parlamentarnim strankam sledi DL s 4,4-odstotno podporo, kar je za pol odstotne točke več kot junija. SLS bi volilo 3,5 odstotka vprašanih (junija trije odstotki), NSi 3,1 odstotka (junija 3,2 odstotka) in Desus 2,7 odstotka (junija 0,7 odstotka). Po dobrih 19 odstotkov vprašanih je odgovorilo, da ne vedo, koga bi volili, oz. da ne bi volili.
Slabih 20 odstotkov meni, da je vlada uspešna
Prejšnje mesece je Janševa vlada beležila 30-odstotno priljubljenost, julija pa le še slabih 20 odstotkov vprašanih meni, da je uspešna. Delo vlade je kot neuspešno ocenilo 71,7 odstotka vprašanih.

23. julij 2012, ob 17:14:32
sofia

MENS SANA
podpiši se. Ko se boš podpisal, ti bom podrobneje odgovorila.
Kaj hočeš povedati s citatom?
Da sem izpustila Janšo?
Janša je bil v 80tih letih nedvomno levičar. V 90tih letih je pri njem prišlo do preobrazbe. Verjetno na podlagi novih spoznanj, odkritij, razmišljanj, izkušenj ...
O Janši je težko soditi, ker ga mediji ves čas strahotno napadajo, zato si je težko ustvariti objektivno sliko. Gotovo je trd in močan politik. Edino tak je lahko vzdržal strašne napade z vseh strani.
Če ne bi bil tak, bi ga že davno pohodili, zdrobili, uničili ...
Levaki tako zelo sovražijo Janšo, ker vedo, da je edino on sposoben postaviti stvari na svoje mesto. Uvrstiti Slovenijo med normalne evropske države, v katerih se ne časti rdeča zvezda.

23. julij 2012, ob 14:28:25
MENS SANA

Cita cita! Zopet dvojna merila po vaši navadi!
Za izvensodne povojne poboje so se levaki večkrat javno opravičili, za izdajo domovine in aktivno udeleževanje morije bratov pod poveljstvom nacifaišto Hitlerja in Musolinija od strani dešnjakov ni bilo nikoli nikakršnega opravičila niti obžalovanja!

Dvojna merila so vaše generično bistvo!

Še en primer:
-----
sofia
atti
ne bodi smešen. Bavčar je bil pred osamosvojitvijo, med njo in po njej levičar. Tako kot oba Hribarja, Bučar, Kacin ... Bavčar je bil visoko v hierarhiji LDS. Zaradi povezav z levičarsko LDS, je dobil Istrabenz. Bavčar je FDVjevec, pa je postal predsednik uprave podjetja Istrabenz. . LOL
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
re:
Zofka zofka! zelo selektivni spomin imate in hudo dvojne kriterije! (karakter pač) Še nekoga poznamo ki je bil pred osamosvojitvijo zelo zagrižen levičar! Bil je visoko v hierarhiji ZSMS, pozneje zelo aktiven član SZDL in ves čas zagrižen član KPS! Gospod je FDVjevec (abrambaslovec) pa je kar 2x postal predsednik vlade RS ...LOL

ZOFKAAAAAA? Kje ste?
----------
Ko se vam dokaže vaše licemerstvo in dvojnost v kriterijih izginete in se potuhnete!

Ja, izvensodni povojni poboji, huda jama, teharje, Kočevski rog to so strahote ki so jih storilli povojni komunisti opiti z zmago! Opravičili so se njih nasledniki, Kučan, Pahor etc, etc!

Kolaboracija in klanje bratov, ovaduštvo in pošiljanje v Dachau, Mauthausen, Sobibor, Treblinko to je bilo delo belogardistov, pod okriljem in mentorstvom RKC! Opravičila do danes nismo slišali!

Lahko pa zanesljivo trdimo da brez kolaboracije tudi grozvitih povojnih pobojev nebi bilo,je zgolj vzročno posledična zveza!

23. julij 2012, ob 12:45:36
sofia

Največja sprevrženost pa je, ko ljudje, ki so človekove pravice teptali v blatu in krvi, s pomočjo raznih Zdenk uveljavljajo zaščito svojih "človekovih pravic".

23. julij 2012, ob 12:42:49
sofia

MENS SANA
podpiši se. Samo poden od človeka drugega "ovaja" s pravim imenom, svoje ime pa skriva. PODPIŠI SE.
"Brez kakršnegakoli dokaza o Tauferjevem ovaduštvu"
A seveda. Bili so objavljeni dokazi. Pa tudi: saj je delal "za domovino", kot trdi drugi ovaduh Meršol.
Tisto izjavo varuhinja poznam.
Oglasila se je v zaščito otrok, ki da jih pogled na kupa človeških ostankov (prikazanih v TV dnevniku) preveč pretrese. Zato varuhinja zahteva, da se otrokom prizori ustrezno pojasnijo. Kako? Kako naj pojasniš otrokom zlo? Ga relativiziraš?
Komunističnih morilcev NI OBSODILA.
"dostojanstvo žrtev ter njihovih svojcev (ima) prednost pred senzacionalističnim obveščanjem javnosti".
Zdenka je tako nesramna, da odkritje HUDE JAME in poročanje o tem, proglaša za SENZACIONALIZEM.
Ne moreš verjeti.
Je Zdenak kdaj odsvetovala prikazovanje groznih prizorov iz Srebrenice v zaščito nežnih otroških duš in zaradi dostojanstva žrtev in njihovih svojcev?
Je kdaj prepovedala prikazovanje groznih prizorov iz nacional socialističnih koncentracijakih taborišč?

23. julij 2012, ob 11:28:58
MENS SANA

sofia

"Varuhinja je ugotovila, da je bil vpogled novinarjev v dosje Vena Tauferja nezakonit."
Ne moreš verjeti.
Varuhinja človekovih pravic ščiti "pravice" udbovskega ovaduha. Narobe svet.
Sicer pa rdeča Zdenka komunističnih oblastnikov, ki so eklatantno kršili človekove pravice, nikoli ni obsodila.
Kot tudi ni obsodila (z izjavo) zločincev, ki so zakrivili Hudo jamo.

22. julij 2012, ob 07:35:57
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
re:
Koliko laži je v svojem patološkem sovraštvu zmožna natrositi naša draga cita?
Brez kakršnegakoli dokaza o Tauferjevem ovaduštvu, ga naša cita v medijih tako titulira!
Brez trohice sramu blati varuhinjo človekovih pravic (katere sam sicer ne priznava) in debelo laže o
varuhinjinem indolentnem odnosu do žrtev povojnih pobojev!

Težko živi ta naša draga cita! Sovraštvo, sovraštvo! Ta patološka obsesija ji razjeda dušo! Uboga je!10. marec 2009 ob 12:31,
zadnji poseg: 10. marec 2009 ob 15:31
Maribor - MMC RTV SLO
Pogled na žrtve v Hudi Jami je vsakega sočutnega človeka globoko pretresel, pravi Anton Stres. Varuhinja človekovih pravic poudarja, da je treba spoštovati dostojanstvo žrtev in svojcev.

Zdenka Čebašek Travnik namreč meni, da ima dostojanstvo žrtev ter njihovih svojcev prednost pred senzacionalističnim obveščanjem javnosti. Opozorila je, da otroci, ki so gledali posnetke žrtev v grobišču, potrebujejo pojasnilo odraslih oseb. Varuhinja se tudi zavzema za to, da se v čim krajšem času odkrije vse znane lokacije množičnih grobišč, da se žrtvam postavi primerno obeležje, svojcem pa omogoči dostojno slovo od pokojnikov.

22. julij 2012, ob 17:05:14
sofia

"Varuhinja je ugotovila, da je bil vpogled novinarjev v dosje Vena Tauferja nezakonit."
Ne moreš verjeti.
Varuhinja človekovih pravic ščiti "pravice" udbovskega ovaduha. Narobe svet.
Sicer pa rdeča Zdenka komunističnih oblastnikov, ki so eklatantno kršili človekove pravice, nikoli ni obsodila.
Kot tudi ni obsodila (z izjavo) zločincev, ki so zakrivili Hudo jamo.

22. julij 2012, ob 07:35:57
Octovec

baubau, ste kdaj kaj slišali ali brali, da obstoja nek mednarodni dokument z imenom Konvencija o človekovih pravicah ter o tem, da ga je država Slovenija ratificirala? Poznate vsebino, ki jo omenja varuhinja? Ali pa ste eden od tistih, ki se naslajajo ob tem, da vaši sodržavljani ne morejo obraniti svojega poštenega imena in državljanskega dostojanstva?

21. julij 2012, ob 15:40:56
Neznan

Komentar je kršil Pogoje komentiranja na spletnem portalu Delo, zato je bil izbrisan.

21. julij 2012, ob 10:35:23
jaz

bauba, ja, kaj nam bo vladavina prava in varovanje človekovih pravic, če imamo SDS na oblasti.

21. julij 2012, ob 10:01:22
baubau

Dostopanje do zgodovinskega rhivskega gradiva je v demokracijah pravica vseh zainteresiranih državljanov - objava resnice tudi ni "zloraba arhivskega gradiva":,kajti totalitarizmu komunistov je odzvonilo,čeprav jih tako imenovani varuhi človekovih pravic še vedno ščitijo!

21. julij 2012, ob 09:28:19
49 komentarjev
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej