Znanih sedem kandidatov za nadzornike državnega holdinga

Kandidati strank so Cetinski, Štancar, Polenec, Smole, Mušič, Lukovac in Rijavčeva. Pri Bratuškovi imena ne prikrivajo več.

Objavljeno
22. januar 2013 09.36
Posodobljeno
22. januar 2013 09.36
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika

Ljubljana – Vseh šest kandidatov, ki so jih stranke prejšnji teden predlagale za člane nadzornega sveta državnega holdinga, je pravkar razkrila mandatno-volilna komisija državnega zbora.

Pozitivna Slovenija predlaga mag. Andreja Cetinskega, Slovenska demokratska stranka dr. Aleša Štancarja, Desus Andreja Polenca, Ljudska stranka dr. Marka Smoleta, Državljanska lista dr. Mirka Mušiča in Nova Slovenija mag. Jovana Lukovca.

Le Nova Slovenija je, ko smo preverjali, koga so kandidirali, ime razkrila že dan pred uradno objavo komisije.

O kandidatih bo mandatno-volilna komisija, ki jo vodi Sonja Ramšak (SDS), razpravljala v četrtek, štiri med njimi pa bo državni zbor potrjeval na seji, ki se začne naslednji teden. Skupaj bo članov nadzornega sveta devet, še štiri bo predlagala vlada, enega pa komisija za nadzor javnih financ, ki jo vodi začasna predsednica PS Alenka Bratušek.

Z izbiranjem kandidata je dnevni red seje po mandatno-volilni komisiji razširila tudi komisija, ki jo vodi Bratuškova. Mandatno-volilna komisija se bo sestala v četrtek, komisija za nadzor javnih financ pa že jutri, a so v slednji imena kandidatov, med katerimi izbirajo, ali kandidata, ki bi ga lahko že jutri potrdili, tam prikrili. Na spletni strani je namesto podatkov zapisana opomba poslancem: »Gradivo št. 450-01/13-1/25 z dne 22. 1. 2013 boste članice in člani prejeli proti podpisu.«

V popoldanskih urah so nam iz parlamenta sporočili, da je kandidatka, o kateri bo jutri odločala komisija za nadzor javnih financ kot o opozicijski predstavnici v nadzornem svetu državnega holdinga, Cvetana Rijavec, znana kot predsednica uprave Ljubljanskih mlekarn.