Znesek za izbrisane vendarle nekoliko višji?

Po besedah ministra Gregorja Viranta je koalicija načelno usklajena glede zakona o izbrisanih.

Objavljeno
26. junij 2013 20.18
Izbrisani na MNZ
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA

Ljubljana - Minister za notranje zadeve in javno upravo Gregor Virant je zakonski predlog odškodninske sheme za izbrisane, pripravo katere je državi naložilo Evropsko sodišče za človekove pravice, danes predstavil vodjem koalicijskih poslanskih skupin. Ti so glede predloga po njegovih besedah »načeloma usklajeni«, vsebine pa javnosti še ni želel razkriti.

Po neuradnih informacijah bo vlada v najnovejšem osnutku zakona dosedanji predlagani znesek 30 evrov za mesec izbrisa nekoliko zvišala.

Virant je napovedal, da bo vlada predlog zakona obravnavala v juliju, državni zbor pa bo o njem dokončno odločal predvidoma oktobra.

Pojasnil je še, da želi vlada z vsebino predloga zakona o odškodninski shemi za izbrisane najprej seznaniti izbrisane. Tako jim bo besedilo predloga posredoval že jutri, prihodnji teden pa načrtuje tudi srečanje z njimi. V petek pa bodo po njegovih besedah besedilo zakonskega predloga objavili tudi na spletnem portalu e-demokracija.

Pred letom dni je namreč Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu v zadevi Kurić in drugi namreč odločilo, da Slovenija še vedno ni zadovoljivo rešila vprašanja izbrisanih, šestim pritožnikom pa določilo po 20.000 evrov odškodnine za nepremoženjsko škodo. Vlada je sicer v začetku leta evropsko sodišče zaprosila za podaljšanje roka, a ji sodišče ni ugodilo.