ZSSS: Denar za uskladitev pokojnin je

ZSSS je pozvala Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, naj podpre predlog za izredno uskladitev pokojnin.

Objavljeno
23. februar 2015 16.34
Slovenija, Maribor, 3.10.2012 - upokojenci foto:Tadej Regent/Delo
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA
Ljubljana -  Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) in Sindikat upokojencev Slovenije sta svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (Zpiz) pozvala, naj podpre predlog za izredno uskladitev pokojnin. »Zanjo namreč obstajata tako pravna podlaga kot denar,« je dejala izvršna sekretarka ZSSS Lučka Böhm.

Po prepričanju Böhmove so pogoji za redno uskladitev pokojnin izpopolnjeni prvič po uveljavitvi novega zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju leta 2013. Omenjeni zakon namreč po njenih besedah dopušča izredno uskladitev tudi, če država v preteklem letu beleži pozitivno rast bruto domačega proizvoda (BDP). »Po decembrski napovedi Urada RS za makroekonomske analize in razvoj bo rast BDP 2,5-odstotna. Uradni podatki o dejanski rasti sicer še niso znani, kljub temu pa bo rast pozitivna, s čimer je izpolnjen eden od možnih predpogojev za izredno uskladitev pokojnin,« pravi izvršna sekretarka Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Böhmova.

Po prepričanju Böhmove denar za izredno uskladitev pokojnin je in to kljub temu, da ga rebalans proračuna za leto 2015 ne predvideva. Zakon o Slovenskem državnem holdingu namreč določa, da Kapitalska družba (Kad) Spizu vsako leto do 29. septembra predvsem za usklajevanje pokojnin nakaže do 50 milijonov evrov. Tako denar za uskladitev obstaja, pravi Böhmova.

Uskladitev bi stala med 35 in 40 milijoni

Izračuna, koliko bi uskladitev stala, nima, saj še ni uradnih podatkov, potrebnih za izračun. Na podlagi neuradnih podatkov pa ocenjuje, da bi uskladitev stala nekje med 35 in 40 milijonov evrov. Po izračunu ministrstva za finance bi bil strošek uskladitve še nekoliko višji in bi znašal 45 milijonov evrov. Kot so na ministrstvu pojasnili za STA, se pokojnine v primeru izredne uskladitve uskladijo za 60 odstotkov rasti povprečne bruto plače v letu pred uskladitvijo v primerjavi s povprečno bruto plačo v predpreteklem letu, in za 40 odstotkov povprečne rasti cen življenjskih potrebščin v preteklem letu v primerjavi s predpreteklim letom. Pri tem uskladitev predstavlja seštevek obeh ugotovljenih delnih rasti, uskladitev pa se opravi pri izplačilu pokojnin za februar.

V ZSSS so sicer prepričani, da vlada z odločitvijo, da bo Kad za izplačilo regresa upokojencev zagotovil 19 milijonov, krši zakon, saj da slednji določa, da Kad zagotavlja denar le za usklajevanje pokojnin.

Po oceni predsednika ZSSS Dušana Semoliča je izredna uskladitev potrebna predvsem zato, ker država v zadnjih letih z različnimi zakonskimi posegi preprečuje uveljavitev določbe zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki zagotavlja realno vrednost pokojnin. Poleg tega je bil v zadnjih letih okoli dvema tretjinama upokojencev vzet varstveni dodatek, ukinjene so bile tudi državne pokojnine.

Tudi Semolič svet Spiza zato poziva, naj v četrtek podpre predlog za izredno uskladitev pokojnin, k temu pa poziva tudi vlado. Če bi namreč svet Spiza predlog podprl, bi morala zeleno luč za uskladitev dati še vlada.

Da je treba narediti konec slabšanju položaja upokojencev, je na novinarski konferenci ocenil tudi sekretar Sindikata upokojencev Slovenije Miloš Mikolič. Ob tem je tudi napovedal, da za četrtek, ko bo svet Spiza odločal o izredni uskladitvi pokojnin, pred poslopjem Spiza pripravljajo shod.